Fiction Tuesdays meets OWR

Un nou sezon mult așteptat al Fiction Tuesdays începe pe 25 mai! De data aceasta, programul îi este dedicat regizoarei Věra Chytilova și este organizat împreună cu Festivalul One World Romania. Vă așteaptă 4 proiecții, 5 filme, de văzut la Cinema Muzeul Țăranului. 

Věra Chytilova este un nume esențial în istoria pe care o trasează cinematografia la feminin. Anarhică, liberă, experimentală, angajată – toate aceste caracteristici se potrivesc deopotrivă secțiunii principale a festivalului One World Romania #14, dedicată identităților feminine multiple și luptelor feministe de-a lungul timpului, și filmografiei cineastei cehe. În perioada mai-iunie, 3 filme ale Věrei Chytilova vor fi proiectate în cadrul programului „𝑭𝒊𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏 𝑻𝒖𝒆𝒔𝒅𝒂𝒚𝒔 𝑴𝒆𝒆𝒕𝒔 𝑶𝑾𝑹”, marțea, la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, urmând ca în timpul festivalului să prezentăm două scurtmetraje foarte puțin cunoscute ale realizatoarei.

Organizatorii Focusului Věra Chytilova: Centrul Ceh București și Asociația One World Romania

**********

Scopul major al carierei Věrei Chytilova a fost de a scoate figurile feminine din carcanul reprezentărilor masculine, de multe ori simpliste ori chiar abuzive. Chytilova a fost prima femeie admisă la prestigioasa școală de film de la Praga, FAMU, loc unde și-a început primele experimente formale care, îmbinate cu tematici incisive și provocatoare, au evidențiat-o în peisajul cinematografic al Cehoslovaciei comuniste. „𝑻𝒂𝒗𝒂𝒏𝒖𝒍” (1962), scurtmetrajul ei de absolvire, prezintă într-un stil documentarist povestea unei tinere fotomodel pe care bărbații – și nu doar ei – ar dori-o redusă la statutul de păpușă frumoasă, dar lipsită de opinii și de emoții personale. Filmul este o pregătire – tematică și stilistică – pentru „𝑼𝒏 𝒔𝒂𝒄 𝒅𝒆 𝒑𝒖𝒓𝒊𝒄𝒊” (1962), titlul care completează programul ce îi va fi dedicat în cadrul festivalului. În stilul cinéma vérité la modă în acel moment, acesta descrie viața de zi cu zi a unui internat de tinere muncitoare textiliste. Asistăm cu surprindere la rebeliunile lor constante față de numeroasele sarcini trasate de Partidul Comunist tinerilor cehoslovaci și la dezinvoltura autoironică cu care se raportează la propria lor feminitate, mai degrabă instinctiv, decât în virtutea unor idei de emancipare.

Sunt atât de atașante protagonistele Věrei Chytilová în lipsa lor de prejudecăți și în dorința de a-și etala personalitatea distinctă încât, până spre final, aproape că uităm că trăiesc într-o societate care le-ar vrea nivelate pentru un bine colectiv generic. Cele două tinere din „𝑴𝒂𝒓𝒈𝒂𝒓𝒆𝒕𝒆” (1966) au gingășia arhetipurilor feminine clasice, dar de fapt debordează de ironie și de dorința de a dinamita ordinea dominantă. Soția neglijată și gimnasta la final de carieră din „𝑪𝒆𝒗𝒂 𝒅𝒊𝒇𝒆𝒓𝒊𝒕” (1963) insuflă și ele energie și autenticitate unor personaje care, în alte filme, nu ar fi fost nimic mai mult decât niște roluri secundare stereotipice. Iar „𝑷𝒐𝒗𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒇𝒂𝒃𝒓𝒊𝒄𝒂𝒕ă” (1979) este un atac la adresa unui alt mit colectiv, de data aceasta precis localizat în spațiu și în timp: mitul paradisului muncitoresc pe care statele socialiste se lăudau că îl construiesc.

**********

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦:

Marți 25 mai
Margarete (Sedmikrásky)
Cehoslovacia 1966

Marți 1 iunie
Ceva diferit (O necem jiném)
Cehoslovacia 1963

Marți 8 iunie
Poveste prefabricată (Panelstory aneb Jak se rodí sídlist)
Cehoslovacia 1980

Marți 15 iunie
Tavanul (Strop)
&
Un sac de purici (Pytel blech)
Cehoslovacia 1962

 

* toate filmele vor fi subtitrate în limba română

 

Biletele pentru prima proiecție sunt disponibile aici: https://eventbook.ro/…/bilete-fiction-tuesdays-meets…

———————————————

 

Parteneri: Budweiser Budvar, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului

Cea de-a 14-a ediție One World România va avea loc anul acesta în două etape: fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie.

Abonamentele pentru perioada 11-20 iunie, desfășurată în locații fizice din București, sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/one-world-romania) în număr limitat (50) și asigură intrarea la toate proiecțiile festivalului, catalog și alte materiale promoționale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte și la alte evenimente speciale.

———————————————

 

Organizator: Asociația One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța Comisiei Europene în România, DACIN-SARA, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
Parteneri culturali: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei în România, Centrul Ceh București, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Statului Palestina, Ambasada Libanului la București, Institutul Polonez din București, Delegația Generală Valonia-Bruxelles la București, Institutul Italian de Cultură, Festivalul SUPER, Kinedok
Sponsori: Fundația Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Absolut
Partener logistic: DHL
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, iQads, Elle, Scena9, Film Menu, Films in Frame, catchy.ro, life.ro, Ziarul Metropolis, Liternet, Cultura la dubă, Dilema Veche, Zile și Nopți, Cinemap, aarc.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Locații partenere: Institutul Francez, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Eforie, Institutul Cultural Maghiar din București, UNATC, J’ai Bistrot
Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh București