5 întrebări pentru Maria Makeeva
Interviu de Robin Ujfalusi
Maria Makeeva a fost prezentă zilele trecute la Sibiu International Street ART Festival! Artista cehă a realizat una dintre picturile murale din cadrul ediției de anul acesta a festivalului, fiind o reprezentare inedită a ideii de complementaritate: ceea ce nu avem noi putem găsi la alții, astfel că doar împreună putem forma un tot unitar.
Cu ce idee ai venit la Sibiu și de ce ai ales-o?
Pentru Sibiu International Street Art Festival am pregătit pictura murală „Two Riders”. Aceasta prezintă siluetele simetrice ale doi cavaleri care se întâlnesc față în față în călătoria lor, salutându-se prietenește cu o mână și ținând un dar în cealaltă mână. Unul dintre cavaleri oferă o floare, darul pământului, iar celălalt ține în mână o stea sub forma unei comete (darul cerului). Motivul simbolizează întâlnirea prietenoasă a diferitelor culturi, în care fiecare are ceva de oferit celeilalte și, prin urmare, interacțiunea reciprocă le îmbogățește.
Lucrarea are o legătură vagă cu seria mea de serigrafii inspirate de mitologia slavă și de arhetipurile mitologice colective generale. Aici, în lucrarea realizată la Sibiu, există o puternică inspirație din arhetipul călătoriei eroului mitologic, așa cum este descris de Joseph Cambell în cartea sa „Eroul cu o mie de fețe”, cu singura diferență că aici, călărețul nu reprezintă un individ, ci spiritul unei anumite comunități, al unei culturi.
Sibiu International Street Art Festival de la Sibiu are o tradiție bogată de 8 ani în acest domeniul – cum ți s-a părut festivalul în ansamblu? Te-a surprins în vreun fel?
Cel mai interesant a fost să văd cum un festival de acest gen lasă o amprentă de durată în orașul său chiar și după ce se încheie oficial, trăiește împreună cu orașul. Spre deosebire, de exemplu, de un festival de muzică sau de film, acest festival nu dispare atât de ușor, deoarece lucrările create în oraș durează mai mulți ani. An de an, orașul crește organic prin moștenirea artiștilor invitați, unde fiecare aduce ceva din el și din cultura sa. Această moștenire creează un fundal mai colorat pentru viețile locuitorilor și trăiește împreună cu ei. Fiecare nouă ediție a festivalului adaugă un nou strat de limbaj vizual și o nouă varietate spațiului public.
Artiștii care au participat la festival au fost foarte diverși – atât ca stil, cât și ca țară de origine, din Argentina, Franța, Malta, Cehia și România. Ce păstrezi din această diversitate?
Probabil doar o conștientizare a acestei diversități a limbajului vizual. Cred că mulți oameni se gândesc la ceva de genul graffiti atunci când aud cuvântul „artă stradală”, care are o anumită formă vizuală. Dar arta stradală este mult mai mult decât atât – poate fi pictură realistă, mozaic, poate avea o sute de alte forme. În timpul festivalului, am urmărit cu ochii mei fluxul de lucru al artiștilor din alte țări, care lucrează fiecare în felul lui, și cred că am multe de învățat de la fiecare dintre ei. Dar cea mai puternică inspirație pe care am luat-o de la toți acești artiști este să nu mă tem de provocări. Pentru că este nevoie de curaj ca să vezi în fața ta un perete mare al unei clădiri cu mai multe etaje și să-ți spui cu calm: „Aceasta este pânza mea”.
Aceasta este prima dată când vizitezi în România – ai petrecut o săptămână la Sibiu lucrând și câteva zile la București. Care sunt principalele impresii?
Ceea ce îmi rămâne din România sunt amintirile legate de peisajul sălbatic și pitoresc al Transilvaniei, de spiritul ludic și evlavios al localnicilor, de soarele verii, de o mică expoziție de desene ale copiilor ucraineni la Sfânta Maria din Sibiu, de grandoarea Munților Carpați văzuți prin geamul mașinii, de lumânările subțiri aprinse și de mirosul de tămâie de la Mănăstirea Stavropoleos, de meșteșugurile și costumele populare tradiționale din Muzeul Satului, de arhitectura modernistă îndrăzneață din București și melodioasa limbă romanică. Va fi întotdeauna o plăcere să mă întoarc aici.
Poți numi cea mai de impact sursă de inspirație pe care o iei cu tine din cele 10 zile de festival și de vizitat România?
Da, cel mai probabil ar fi acestea trei. Prima este curajul – curajul de a accepta o provocare, de a stabili un obiectiv măreț, de a experimenta și improviza. A doua este spiritul ludic – spiritul ludic în muncă, spiritul ludic în limbajul care combină cu ușurință diferite influențe și devine astfel cu atât mai distinctiv, spiritul ludic în ochii oamenilor. Iar al treilea este căldura umană – în tot ceea facem.
Maria Makeeva (*1987)
Ilustratoare și absolventă a Studioului de ilustrație și grafică de la UMPRUM, din Praga. În prezent, se concentrează pe ilustrarea de cărți și reviste, precum și pe propriile lucrări – serigrafii de interior, postere și felicitări. În cadrul Czech Grand Design, a fost nominalizată de patru ori la categoria Ilustratorul anului. De multă vreme se numără printre ilustratorii favoriți și cu cele mai mari vânzări din Boemia. Stilul ei simplu se bazează pe suprafețe monocromatice curate și îi place să lucreze cu teme mitologice.
https://mariamakeevaatelier.com
IG: maria.makeeva
Tweet