Uganda, 15 / 31 mai / 20h00 / Centrul Ceh
DOCUMENTARY MONDAYS
un eveniment Centrul Ceh sustinut de Pilsner Urquell
Documentarul face parte din proiectul MEDIP – Media Engagement in Development Issues and Promotion, in traducere romaneasca “Implicarea mass-media in promovarea problematicii dezvoltarii internationale”, proiect derulat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu organizatii neguvernamentale din Malta, Ungaria, Cipru, Slovenia si Estonia in perioada ianuarie 2009 – iunie 2010.
UGANDA, 15 / Romania / 2009 / 30 min.
regia: Marian Voicu
muzica: Vlaicu Golcea
VO romana / subtitrari in engleza
Uganda, 15. Cea mai tanara tara, de pe cel mai sarac continent.
Uganda este cea mai tanara tara din lume, cu o medie de viata de doar 15 ani. Numarul elevilor creste cu mai mult de 1 milion in fiecare an. In fiecare an, guvernul trebuie sa creeze mai mult de 1 milion de noi locuri in scoli, pentru a atinge unul din obiectivele de dezvoltare ale Natiunilor Unite: realizarea accesului universal la educatia primara.
Odata cu introducerea educatiei primare obligatorii si a invatamantului primar gratuit scolile din Uganda s-au umplut cu milioane de copii pentru care educatia este singura sansa pentru o viata mai buna. Dar ce inseamna educatia intr-o tara in care copiii sunt obligati sa parcurga zilnic ore intregi in cautarea apei, in care boli precum malaria si HIV/SIDA fac ravagii, iar razboiul si foametea sunt realitati curente? Merita ea atatea sacrificii? Si garanteaza cu adevarat o viata mai buna?
Uganda, 15 a fost realizat in primavara anului 2009, atunci cand mica echipa de filmare condusa de jurnalistul Marian Voicu a strabatut Uganda intr-un maraton de 10 zile incercand sa afle raspunsul la aceste intrebari. Si dincolo de Africa, filmul este o provocare adresata publicului romanesc catre o introspectie pe tema educatiei in Romania.
ENGLISH VERSION
Uganda, 15. The youngest country, the poorest continent.
Uganda is the youngest country in the world, with a median age of only 15. The number of pupils increases by more than 1 million every year. Every year, the government has to create more than 1 million openings in schools, in order to achieve one of UN’s development objectives: the access to universal primary education.
Once primary education became compulsory and primary school was free, schools in Uganda crowded with millions of children for which education is the only chance for a better life. But what does education mean in a country where children have to walk daily for hours to fetch water, where diseases such as malaria and HIV/AIDS wreak havoc, and war and famine are current realities? Does it deserve so many sacrifices? Does it really ensure a better life?
Uganda, 15 was produced in the spring of 2009, when the small film crew led by the journalist Marian Voicu crossed Uganda in a 10-days marathon trying to answer these questions. And beyond Africa, the film is also a challenge to the Romanian public to reflect on the issue of education in Romania.