O NOAPTE MAGICA CU MAGICIANUL FILMULUI KAREL ZEMAN / 25 iunie / 15h00 –6h00 / Centrul Ceh / Sala de lectura a Teatrului ACT

NOAPTEA INSTITUTELOR CULTURALE

Stim ca va plac povestile si de aceea anul acesta va pregatim o seara cu adevarat magica. Va asteptam cu filme de scurt si lung metraj, animatii, o expozitie de fotografie, ceai de la Ceainaria Teatrului ACT si nelipsita bere ceheasca Pilsner Urquell. Incepem la 22h00 cu un film SF, continuam la 00h00 cum altfel decat cu o poveste de groaza, la 02h00 rupem vraja cu un fantasy iar dupa 04h00 va lasam in compania filmelor de scurt metraj ale lui Karel Zeman si ale studentilor de la FAMU. Si pentru ca nu putem avea atatea evenimente in acelasi loc, o parte din expozitia de fotografie Magicianul filmului Karel Zeman se muta la Sala de Lectura a Teatrului ACT unde va asteapa de asemenea o atmosfera magica. Tot la Sala de Lectura aveti ocazia sa participati la un workshop unic. Invitat special sa ne invete tainele animatiei este Octav Ureche. Daca sunteti pasionati de animatie, fie ea stop motion, clay motion sau grafica, asteptam sa va inscrieti pe site-ul Salii de Lectura, pentru a va asigura participarea gratuita si pentru a va bucura de o bere Pilsner Urquell rece.

nic.gif

Centrul Ceh Bucuresti, Ion Ghica 11 (langa Biserica Rusa)
Sala de lectura a Teatrului ACT, Calea Victoriei 126, et. 2

programul noptii:
15h00 / expozitie de fotografie / Film Magician Karel Zeman / Ceainaria Teatrului ACT / Sala de Lectura
22h00 / expozitie de fotografie / Film Magician Karel Zeman / Centrul Ceh / Sala Mica
22h00 / film / Inventia Diabolica / Centrul Ceh / Sala Mare
22h00 / degustare de ceai / Centrul Ceh / Sala Mica
23h00 / workshop de animatie Stop Motion / Octav Ureche / Ceainaria Teatrului ACT / Sala de Lectura
00h00 / film / Krabat – Ucenicul Vrajitorului / Centrul Ceh / Sala Mare
02h00 / film / Dirijabilul Furat / Centrul Ceh / Sala Mare
04h00 / shorts Karel Zeman / shorts FAMU / Centrul Ceh / Sala Mare

KAREL ZEMAN

Regizorul Karel Zeman a creat o serie de filme remarcabile prin creativitatea lor si prin combinatia de live-action cu animatii si efecte speciale. Nascut si crescut in Moravia, el a inceput cu decorarea de ferestre si pictatul de postere. Mai tarziu, Zeman a realizat si cateva reclame. La mijlocul anilor ’40, l-a creat pe domnul Prokouk birocratul, un popular personaj de desene animate. De asemenea, a inceput sa creeze filme de scurt metraj si sa experimenteze cu diferite tipuri de animatie, folosind desene si marionete. In lung metrajele sale, Zeman foloseste filmul ca pe un mijloc de a crea fantezie nu de a re-crea realitatea. Stilul vizual al efectelor animate este similar cu ilustratiile originale din cartile lui Jules Verne. Filmele sale sunt o combinatie intre actori si animatie cu ajutorul efectelor speciale. Marele succes al acestor filme SF si Fantasy este un omagiu adus lui Zeman pentru simtul umorului si stilul sau unic de a povesti, dar si pentru tehnica si originalitatea sa. Desi majoritatea filmelor lui Zeman sunt destinate copiilor, acestea poseda un spirit sofisticat si un stil vizual care reusesc sa ii incante si pe adulti.

MAGICIANUL FILMULUI KAREL ZEMAN
Expozitia Magicianul Filmului, Karel Zeman este alcatuita din 38 de fotografii si harti produse de Zeman la studioul lui de film din Zlín, intre 1945 si 1980. Autorul expozitiei este Pavel Taussig, istoric de film . Aceste fotografii alb-negru comemoreaza cele mai faimoase filme ale lui Zeman: live-action, animatii si combinatii intre cele doua.

22h00 / Sala Mare / INVENTIA DIABOLICA
THE DEADLY INVENTION
Vynalez zkazy, Rep. Ceha, 1958, 82 min
Regie: Karel Zeman
VO ceha / subtitrari in romana

Acest film este o lume a minunilor, cu o abundenta de aer fantastic, submarine si inventii pamantesti, plus un laborator urias intr-un crater vulcanic si o batalie epica cu un calamar gigant. Inventatorul ingenios al unui explozibil puternic este rapit de un conte asemanator capitanului Nemo, care-l poarta catre o insula misterioasa unde intentioneaza sa foloseasca inventia cu scopuri malefice. Cu toate acestea, asistentul credincios al inventatorului reuseste sa opreasca planurile contelui de a cuceri lumea. Acest film, primul in care Zeman introduce combinatia unica de actori, papusi, desene animate si ilustratii bazate pe romanele lui Verne, i-a adus acestuia premiul Expo la Bruxelles Expo 1958, si multe alte premii la festivalurile din Franta.

00h00 / Sala Mare / KRABAT – UCENICUL VRAJITORULUI
KRABAT – THE SORCERER’S APPRENTICE
Carodejuv ucen, Rep. Ceha, 1977, 71 min
Regie: Karel Zeman
VO ceha / subtitrari in romana

Krabat – Ucenicul vrajitorului, este un film fantastic, de animatie, realizat in 1977 de Karel Zeman si care are ca sursa de inspiratie povestea Moara satanica a lui Otfried Preußler si basmul popular sarb pe care se bazeaza aceasta. Krabat, un tanar cersetor care traieste in Lujita, la inceputul secolului XVIII, isi doreste sa devina ucenicul unui vrajitor rau. Impreuna cu alti baieti, el munceste la moara vrajitorului ca sclav, in timp ce invata magia neagra: cum ar fi sa se transforme intr-un corb sau in alte animale. La fiecare Craciun, unul dintre baieti trebuie sã il infrunte pe maestru intr-un duel magic pe viata si pe moarte, duel in care baietii nu au nici o sansa pentru ca nimeni in afara de maestru nu are permisiunea de a citi din cartea acestuia de magie. Cu toate acestea, Krabat incepe sa se strecoare noaptea pentru a citi din aceasta carte interzisa. Pe ultima pagina, el gaseste fraza: „Dragostea este mai puternica decat orice vraja…“

02h00 / Sala Mare / DIRIJABILUL FURAT
THE STOLEN AIRSHIP
Ukradena vzducholod, Rep. Ceha, 1966, 88 min
Regie: Karel Zeman
VO ceha / subtitrari in romana

Povestea este inspirata din cartea lui Jules Verne „Doi ani de vacanta“. Antreprenorul Findeys prezinta un dirijabil umplut cu gaz non-inflamabil la Expozitia Jubileului de la Praga in anul 1891. Cinci baieti (Jakoubek, Tomas, Martin si gemenii Pavel si Petr) sunt invitati pentru un zbor gratis. Acestia isi iau zborul fara echipaj si ajung pe o insula undeva in ocean. Ei descopera aici casa Capitanului Nemo si un port pentru nava sa Nautilus. Dirijabilul este cautat de armata pentru ca in el este ascunsa o cutie cu brevetul inventiei lui Findeys. Jurnalistul Ardan, de la tabloidul Svetozor, este si el in cautarea supravietuitorilor. Baietii sunt in cele din urma salvati de cehul Tenfield, atunci cand acesta ajuta la suprimarea unei revolte a marinarilor. Zeman prezinta toate acestea printr-o exagerare plina de umor, privind nostalgic spre epoca inventiilor.

ENGLISH VERSION

We know that you like stories, so this year we’re planning something great for you, a truly magical night. Short and long films, animations, a photo exhibition, tea tasting and of course our unfailing Czech beer, Pilsner Urquell. We start at 22h00 with a SF film, then at 00h00 we continue with a horror story, at 02h00 we break the spell with a fantasy and then at 04h00 you can enjoy Karel Zeman’s and FAMU students short films. And because we can’t have all these events in one place, we will do the following: some of Karel Zeman’s photos will be exhibited at “Sala de Lectura” – Tea House of ACT Theatre where you will find the same magical feeling all over again. Also here you can particpate in a unique workshop: special guest, Okto, will reveal the magic of animation. If you love animation, stop motion, claymation or graphics, we encourage you to subscribe at ‘’Sala de Lectura’’ site for your free participation and a cold Pilsner Urquell.

15h00 / photo exhibition / Film Magician Karel Zeman / “Sala de Lectură” – Tea House of ACT Theatre
22h00 / photo exhibition / Film Magician Karel Zeman / Czech Centre
22h00 / film / The deadly invention / Czech Centre
22h00 / tea tasting / Czech Centre
23h00 / Stop Motion animation workshop / Okto / “Sala de Lectură” – Tea House of ACT Theatre
00h00 / film / Krabat – The sorcerer’s apprentice / Czech Centre
02h00 / film / The stolen airship / Czech Centre
04h00 / shorts Karel Zeman / shorts FAMU / Czech Centre

KAREL ZEMAN
Filmmaker Karel Zeman has created a number of feature films noted for their creativity and for blending live-action with animation and wonderful special effects. Born and raised in Moravia, he started out dressing windows and painting posters. From there Zeman made a few advertising films. In the mid-’40s, he created Mr. Prokouk the Bureaucrat, a popular cartoon character. He also began making short films and experimenting with different types of animation using drawings and puppet figures. In his feature films Zeman treated filmmaking as a vehicle for fantasy, rather than re-creating reality. The visual style of the animated effects is similar to the original illustrations of Verne’s books. The films are made by combining live actors, animation, and special effects. The great success of these science fiction and fantasy features is a tribute to Zeman’s sense of humor and storytelling abilities, as well as his technique and originality. Though most of Zeman’s films are meant for children, they possess a sophisticated wit and visual style that enchants adults as well.

FILM MAGICIAN KAREL ZEMAN
The exhibition Film Magician Karel Zeman is made up of 38 photos and maps Zeman’s productions at Zlín’s film studio from 1945 to 1980. The author of the exhibition is film historian Pavel Taussig, who has cooperated with Film Festival Zlín on various projects for many years. These black & white photographs commemorate Zeman’s most famous films – live-action, animated and combined.

22h00 / THE DEADLY INVENTION
Vynalez zkazy, Czech Republic, 1958, 82 min
Director: Karel Zeman
VO czech / romanian subtitles

This film is a world of wonders, containing a plethora of fantastic air, undersea, and earthbound inventions, plus a giant laboratory in a volcanic crater and an epic slugfest with a giant squid. The ingenious inventor of a powerful explosive is abducted by a Captain Nemo-like count who carries him off to a mysterious island, where he plans to put his invention to evil use. But the inventor’s faithful assistant comes to the rescue, foiling the villain’s plans to conquer the world. This film—the first to feature Zeman’s unique combination of actors, puppets, and cartoons based on the original steel-engraved illustrations of Verne’s novels-earned him an Expo Award at the 1958 Brussels Expo, as well as several prizes at festivals in France.

00h00 / KRABAT – THE SORCERER’S APPRENTICE
Carodejuv ucen, Czech Republic, 1977, 71 min
Director: Karel Zeman
VO czech / romanian subtitles

Krabat – The Sorcerer’s Apprentice is a 1977 Czechoslovak cutout animated dark fantasy film directed by Karel Zeman, based on the story The Satanic Mill by Otfried Preußler and the Serbian folk tale upon which the book is based. Krabat, a beggar boy in early 18th century Lusatia (Lujita), is lured to become an apprentice to an evil, one-eyed sorcerer. Together with a number of other boys, he works at the sorcerer’s mill under slave-like conditions while learning black magic, such as guising himself as a raven and other animals. Every Christmas one of the boys has to face the master in a magical duel of life and death, where the boy never stands a chance because the master is the only person who is allowed to use his book of magic. But Krabat starts to sneak up at night to study the forbidden book. On the last page of the book, Krabat finds a phrase saying: “Love is stronger than any spell…”

02h00 / THE STOLEN AIRSHIP
Ukradena vzducholoď, Czech Republic, 1966, 88 min
Director: Karel Zeman
VO czech / romanian subtitles

The story is based loosely on Jules Verne’s Two Years’ Vacation. Entrepreneur Findeys shows an airship filled by reportedly non-flammable gas at the Prague Jubilee Exhibition in the year 1891. Five boys (Jakoubek, Tomas, Martin and twins Pavel and Petr) are invited to a giveaway flight. However they fly away without a crew and they go to wreck on an island somewhere in the ocean. They discover mansion of Captain Nemo here and a harbor for his ship Nautilus. Military powers search for the airship where a box with Findeys´s patent is hidden. Journalist Ardan from tabloid press Svetozor is also searching for the survivors. The boys are freed by ship with Czech countryman Tenfield when they help to suppress a rebellion of sailors. Zeman shows all that with humorous exaggeration and nostalgic view of epochal inventions era.