ALOIS NEBEL @ SALONUL EUROPEAN DE BANDA DESENATA / 28 octombrie – 21 noiembrie / Galeria ¾

Salonul va fi deschis joi, 28 octombrie, la ora 18h30.

Toamna aceasta, la Bucuresti, se numara benzile desenate. Din 28 octombrie pana pe 21 noiembrie, la Galeria ¾ – MNAC (in cladirea Teatrului National) se desfasoara Salonul European de Banda Desenata. Programul evenimentelor cuprinde expozitii, ateliere de creatie (de la serigrafie la webcomics), proiectii de filme, lansari de carte, intalniri cu artsti si editori si sesiuni de autografe. Un spatiu special amenajat va fi pus la dispozitia amatorilor dornici sa-si expuna propriile creatii in domeniul benzilor desenate. Salonul dispune si de un punct special de vanzare, unde vor fi expuse albume, brosuri si reviste de benzi desenate aparute in tarile prezente la manifestare. Mai multe detalii despre program si modalitatea de inscriere la teliere vor fi publicate pe paginile de internet ale organizatorilor.
Mai multe detalii si programul complet gasiti pe site-ul Salonului.

salon-bdmare.jpg

Centrul Ceh prezinta in cadrul Salonului European de Banda Desenata o expozitie de banda desentata inspirata din cartea Alois Nebel, volumul Bily Potok din trilogia Alois Nebel si trailer-ul filmului de animatie cu acelasi nume.

Alois Nebel by Jaromir 99, Jaroslav Rudis & Tomas Lunak


alois_nebel_02_kadr.gif

trailer aici

Alois Nebel este primul roman grafic modern publicat in Republica Ceha. A fost lansat in 2003 sub forma unui singur volum, Bily Potok. Dupa succesul neasteptat, au mai aparut inca doua volume, Hlavni nadrazi si Zlate Hory, formand astfel o trilogie care avea sa fie publicata in 2006 sub forma completa de colectie. Povestea este redata prin ilustratii alb-negru. Artistul Jaromir 99 s-a inspirat din benzile desenate americane ale anilor ’50, din realismul socialist, si din ornamentele desenelor pentru decupat, care sunt si acum o forma de arta populara specifica regiunii Jesenik din muntii Cehiei. Pana in prezent cartea a mai fost publicata in Germania si Polonia.

O expozitie neconventionala aduce noi informatii despre trecutul familiei lui Alois Nebel. Sfarsitul anilor 80 în secolul 20. Alois Nebel lucreaza ca dispecer la o mica gara din Bily Potok, un sat izolat aflat la granita dintre Cehia si Polonia. Alois este un singuratic care prefera compania orarelor vechi de tren in locul oamenilor, si care gaseste izolarea statiei ca fiind linistitoare, cu exceptia momentelor cand negura patrunde inlauntru. Atunci are halucinatii si vede trenuri vechi de sute de ani trecand prin gara, trenuri care aduc cu ele fantome si umbre din trecutul intunecat al Europei Centrale. Alois nu poate sa scape de aceste cosmaruri si in cele din urma este internat intr-un sanatoriu. In sanatoriu il cunoaste pe Mut, un om care poarta cu el o fotografie veche, si care a fost arestat pentru ca a trecut granita dintre Polonia si Cehia ilegal. Nimeni nu stie de ce a venit in Bily Potok sau pe cine cauta, insa trecutul lui il impinge pe Alois in calatoria sa…

Autori

Jaromir 99 este muzician, compozitor, designer, membru al trupelor de rock Priesnitz, Umakart si The Bombers. El este autorul benzii desenate de fotbal – Bomber si a trilogiei Alois Nebel pe care a scris-o impreuna cu Jaroslav Rudis. Iubeste muntii si plimbarile lungi.

Jaroslav Rudis este romancier si scenarist. Primul sau roman, Cerul dedesubtul Berlinului (Nebe pod Berlinem), a fost publicat in 2002 si a avut succes atat in Cehia cat si in Germania. In 2006 a scris scenariul pentru filmul de lung metraj Grandhotel, regizat de David Ondricek. A mai scris si trei piese de teatru, Strange Love, Summer in Lappland si Exit 89. In 2007 a fost publicat cel de-al treilea roman al sau, Potichu (Quitely). Este un mare iubitor de trenuri.

Tomas Lunak este regizor. S-a nascut în 1974 in Zlin, Republica Ceha. A studiat la Scoala de Film din Zlin si la FAMU. De la absolvire a regizat mai multe videoclipuri si spoturi publicitare. Filmul Alois Nebel este primul sau lung metraj.

ENGLISH VERSION

Alois Nebel is the first modern graphic novel to be published in the Czech Republic. It began as a single volume, Bily Potok, which appeared in 2003. After its initial success, two more volumes followed, Hlavni nadrazi and Zlate Hory, completing a trilogy which was released as a single collection in 2006. The story is captured in raw, black-and-white drawings, illustrating contrasts between the narrative tone and history. Artist Jaromir 99 was inspired by American comics of the 1950s, socialist realism and motifs from traditional paper cutouts, which remain a typical form of folk art in the Czech mountain region of Jesenik. To date, it has also been published in Germany and Poland.

Unconventional exhibition brings new information about history and family background of Alois Nebel. The end of the eighties in the twentieth century. Alois Nebel works as a dispatcher at the small railway station in Bily Potok, a remote village on the Czech-Polish border. He’s a loner, who prefers old timetables to people, and he finds the loneliness of the station tranquil – except when the fog rolls in. Then he hallucinates, sees trains from the last hundred years pass through the station. They bring ghosts and shadows from the dark past of Central Europe. Alois can’t get rid of these nightmares and eventually ends up in sanatorium. In the sanatorium, he gets to know The Mute, a man carrying an old photograph who was arrested by the police after crossing the border. No one knows why he came to Bily Potok or who he’s looking for, but it is his past that propels Alois on his journey…

Authors

rudis-a-jaromir-99-001.jpg

Jaromir99 is a singer, songwriter and designer. A member of the rock bands Priessnitz, Umakart and The Bombers, he is also author of the soccer comic Bomber and the comic trilogy Alois Nebel, which he wrote together with Jaroslav Rudis. He loves mountains and long walks.

Jaroslav Rudis is a novelist and screenwriter. His first novel, Nebe pod Berlinem (Heaven under Berlin), was published in 2002 and was successful both at home and in Germany. In 2006, he wrote a screenplay for a feature film Grandhotel, directed by David Ondricek. He has also written three theatre plays, Strange Love, Summer in Lappland and Exit 89. In 2007, his third novel Potichu (Quitely) was published. He is a lover of trains.

Tomas Lunak is director. Born in 1974 in Zlin, Czech Republic. He studied animation direction at the Zlin Film School and Prague Film Faculty FAMU. Since graduating he has directed a number of music videos and promotional films. Alois Nebel is his feature film debut.