Grafica fara computer. 40 de ani de marunte impliniri / 4 decembrie / 18h00 / Cafe Verona

Sambata, 4 decembrie, ora 18.00, in Cafe Verona (Libraria Carturesti, str. Arthur Verona, nr. 13-15), Atelierul de Grafica va invita la lansarea cartii Grafica fara computer. 40 de ani de marunte impliniri, o selectie de materiale grafice romanesti interesante, din perioada 1945-1989. Evenimentul va fi completat si de o mica expozitie cu materiale adunate in timpul documentarii.

lansare-grafica-fara-computer.jpg

Albumul doreste sa recupereze calitatile grafice ale tipariturilor din perioada 1945–1989, care, desi realizate prin mijloace limitate si sub aparatul de propaganda al comunismului, aveau mai multa ingenuozitate decat majoritatea materialelor create astazi. in carte se regasesc rezolvari din afise, coperte, etichete, timbre sau materiale publicitare, mai mult sau mai putin reusite, dar care, la vremea lor, si-au indeplinit bine rolul.
Consideram ca aceste materiale, cu parfumul vremurilor trecute, trebuie arhivate si apreciate deoarece fac parte din istoria noastra vizuala si reprezinta un reper important pentru evolutia noastra din punct de vedere grafic. De asemenea, pot fi interesante si din punct de vedere sociologic si istoric.

Acest volum face parte dintr-un proiect editorial mai amplu si se vrea a fi un prim pas dintr-o serie ce incearca sa atraga atentia asupra graficii din Romania anilor 1945-1989, trecand prin diferite tehnici sau tipuri (tipar, panou, signalistica). Spatiul unei carti fiind limitat, platforma web GraphicFront (www.graphicfront.ro) completeaza proiectul, oferind un mediu de exprimare si de informare mai generos. De asemenea, aduce exemple vizuale suplimentare fata de cele prezentate in carte.

Lucrarea are un continut centrat pe vizual, continand aproximativ 400 de imagini. Cele cateva texte prezente doresc sa fie o completare a acestor imagini, punandu-le in context.
Din respect pentru cititorii nevorbitori de limba romana, multe mesaje si titluri de pe diferitele materiale au fost traduse in limba engleza.
Cele 160 de pagini sunt tiparite integral policromie, bine legate in fascicole, prinse intre scoarte plastifiate mat.

Fragment „Grafica fara computer”, Calin Torsan – Vorbind despre vazand
Graficianul ajunge demiurg. Viata de zi cu zi este constransa sa devina precum aceea zugravita la panou. Astfel, iernile devin mai blande, recoltele mai bogate si lumea mai buna. O bunatate vitregita de fundament. Fara sclipiri etice, morale, religioase. Din nou, desenul pare ca aduce la lumina cuvantul: bunastare, belsug, chivernisire. Şi pace, mai ales pace. Fara ea, lumea nu se implineste.

Fragment „Grafica fara computer”, Viviana Iacob – Zambetul perpetuu
in socialism, reprezentarea are rol activ in construirea societatii, principalul sau scop fiind transformarea vietii si nu doar ilustrarea ei. Imaginea are in acest sistem de reprezentare o functie prefigurativa, creeaza un orizont de asteptare, o realitate inspre care se actioneaza.