Burma VJ / 10 decembrie / 20h00 / Centrul Ceh

In fiecare an, incepand cu 1948 cand Adunarea Generala a ONU a adoptat “Declaratia universala a drepturilor omului”, la 10 decembrie, in toata lumea este sarbatorita Ziua Internationala a Drepturilor Omului.

Pe 10 decembrie Centrul Ceh gazduieste One World Romania

Va asteptam la o mica prezentare a festivalului One World Romania si la proiecta filmului Burma VJ, film prezentat in cadrul festivalului in 2009. Reluam filmul Burma VJ datorita recentei eliberari a lui Aung San Suu Kyi dupa mai bine de 15 ani de detentie. Speram deci ca proiecta sa fie urmata de discutii la fel de interesante ca cele din 2009. Mai multe despre povestea lui Aung San Suu Kyi si a Birmaniei aici.

trailer aici
burma1.gif

Burma VJ: Reporter i et lukket land / Anders Ostergaard / Danemarca / 2008 / 84 min.
VO: birmaneza / engleza
Subtitrari: engleza

Vocea Democratica a Birmaniei (VDB) consta intr-un grup de aproximativ 30 de reporteri birmanezi, care filmeaza in secret abuzurile din tara lor. Acestea sunt imaginile care puteau fi vazute pe intreg cuprinsul globului in vara lui 2007, cand o revolutie era pe cale de a izbucni. Condusi de calugari budisti, mai mult de 100.000 de oameni au ocupat strazile pentru a demonstra pasnic impotriva dictaturii militare care era mentinuta in tara cu o mana de fier, de peste 40 de ani. Burma VJ este aproape in exclusivitate o compilatie a materialelor filmate de reporterii VDB.

ENGLISH VERSION

The Democratic Voice of Burma (DVB) consists of a group of about 30 Burmese reporters who secretly film the abuses in their country. These are the images that could be seen across the globe when a revolution was about to erupt in the late summer of 2007. Led by Buddhist monks, more than 100,000 people took to the streets to march peacefully against the military dictatorship that has held the country in an iron grip for 40 years now. Burma VJ is almost exclusively compiled from footage shot by DVB reporters