ALEN & SCULPTURES AND BEES / 7 februarie / 20h00 / Centrul Ceh

DOCUMENTARY MONDAYS
un eveniment Centrul Ceh sustinut de Pilsner Urquell

An evening with two poetic movies by Martin Reznicek

                            dm1.jpg
ALEN

                          alen.jpg

Sbohem slunce, Rep. Ceha, 2002, 53 min.
regia: Martin Reznicek
VO ceha / subtitrari in engleza

O profunda interpenetrare a vietii si muncii pictorului ceh Alen Divis (1900 – 1956). Filmul nu reprezinta doar un simplu portret sau un profil. Este o imagine subiectiva si abstracta a calatoriilor sale prin lume, este o esenta a momentelor creative. Existenta artistului si experienta sa sunt reflectate in momente racordate la liniile calatoriilor sale in jurul lumii. Nascut in Boemia, Divis a fost un pictor de origine ceha cunoscut pentru arta sa melancolica.

SCULPTURES AND BEES

                          743_3591606404a6ee5b6de181.jpg

Sochy a veely, Rep. Ceha, 2005, 58 min.
regia: Martin Reznicek
VO ceha / subtitrari in engleza

Un film artistic si existential despre sculptorul, pictorul si stuparul Jan Krizek, un artist al miscarii Art Brut. Un film despre viata artistica din Franta perioadei imediat urmatoare razboiului, si in acelasi timp, despre sotia artistului, Jirina Krizkova. Krizek a fost un artist ceh care, dupz rzzboi a plecat in Franta, realizand lucrari de arta in stilul Art Brut. Intrarea catre stup este plina de albine, echilibrand absenta fetelor din film – nu vedem niciodata chipul sotiei lui Krizek, care isi retraieste amintirile.

MARTIN REZNICEK

                          reznicek_1_jpg_800x800_q85.jpg

Reznicek Martin (1960) este regizor de film. A absolvit universitatea tehnica (CVUT) si a lucrat in cadrul Institutului de Fizica al Academiei de Stiinte. Mai tarziu s-a alaturat studioului de film CVUT care producea filme cu tematica stiintifica si tehnica. Dupa 1989 a inceput lucrul ca jurnalist de investigatie si a cooperat cu diverse posturi TV din cehia (Stiny, S-magazin, Nadoraz – programe de televiziune cu tematica investigativa). In 1997 a absolvit FAMU in cadrul departamentului de film documentar, al carui director era Pavel Koutecky. Timp de doi ani a studiat in acelasi timp in cadrul Departamentului de Cinematografie. Din 2002 este lector la FAMU, si tine un seminar pe tema Metodelor de Investigatie in cadrul Filmului Documentar.

ENGLISH VERSION

ALEN
A deep interpretation of life and work of Czech painter Alen Divis (1900 – 1956), the film is not a mere portrait or a profile. It is a subjective and abstract picture of his voyages across the world, it is a substance of creative moments. The artist’s existence and experience is reflected in moments linked up with the lines of his travels around the world.

SCULPTURES AND BEES
An existentional and artistic film about the almost forgotten sculptor, painter and beekeeper Jan Krizek, an artist in the Art Brut movement. About life with art in post-war France and also about Jan’s wife Jirina Krizkova.

MARTIN REZNICEK
Martin Reznicek (1960) director and cinematographer Graduated from the Technical University (CVUT), worked at the Institute of Physics, Academy of Sciences. Later he joined the CVUT film studio that produced technical and popular science programmes. After 1989 he began working as an investigative journalist and cooperated with Czech TV (Stíny, S-magazin, Nadoraz – TV investigative programmes). In 1997, he graduated from FAMU, Department of Documentary Film, under director Pavel Koutecky. For two years he also studied at the Department of Cinematography. Since 2002 he has been a lecturer at FAMU, seminar Investigative Methods in Documentary Film.