Purificare / premiera VI 3 iunie / 19h00 / TNB / Sala Atelier

“Purificare”, pusa in scena de Alexandru Mazgareanu, a fost desemnata “piesa anului 2010” in Cehia!

Autorul piesei, cunoscutul om de teatru si de film Petr Zelenka, unul din cei mai importanti autori dramatici din Cehia, invitat in Romania de Teatrul National, va asista la avanpremiera din data de 3 iunie.

1674_big.jpg

Regia: Alexandru Mazgareanu
Traducere: Mircea Dan Duta
Scenografie: Andrada Chiriac
Muzică: Alexandru Suciu
Multimedia:Andrei Dascalescu

Purificare este un text sensibil, grav si ironic, ce vorbeste despre indiferenta, ratarea comunicarii, despre insingurarea omului contemporan, blocat in granitele formale ale unei societati zgomotoase, cu sensuri si valori rasturnate. Scriitorul Jacek este vinovat si vrea sa marturiseasca. Dar pe nimeni nu intereseaza asta. Destainuirea nu are ecou. In lumea de azi, mass-media in declin vaneaza scandalosul si elimina drama, scoate totul la vanzare. Regula televiziunii pune in plan secund dimensiunea morala.

Distributia: Jacek: Adrian Titieni / Monika: Medeea Marinescu / Kasia: Afrodita Androne / Andrzej: Vitalie Bichir / Alena:     Brandusa Mircea / Realizatorul: Armand Calota / Marta: Lamia Beligan / Pavel: Mihai Calin / Eva: Ilinca Goia / Machieuza:     Florentina Tilea / Preotul: Tomi Cristin / Politistul: Marcelo Cobzariu / Sefa de productie: Natalia Calin / Copilul Mikulas:     Vlad Rosu / Spectatori in platoul TV: Anda Tomosanu / Bianca Popescu / Alina Mihai / Oana Cristina Puscatu / Ana Maria Maier / Alexandra Vrabie / Iuliana Feraru / Cosmin Pana / Vlad Trifas / Alexandru Stefanescu / Lucian Ionescu / Vlad Dragulin / Georgian Rotaru

PETR ZELENKA

Petr Zelenka este una dintre cele mai proeminente figuri ale noii dramaturgii din Cehia. Traduse si montate in mai multe limbi, piesele lui pun in discutie o problematica actuala profunda: singuratate, teama, fixatie, altruism, dragoste si obisnuinta, intr-o permanenta asteptare a salvarii omului. Absolvent al Facultatii de Film din cadrul Academiei de Arte Interpretative din Praga. Debuteaza ca regizor, in 1993, cu un film despre generatia punk, Visaci zamek. In 1997, a avut loc premiera filmului sau cel mai important, distins cu numeroase premii, Buttoners, un film serial, caastigator al prestigiosului Concurs Leul Ceh, pentru cel mai bun scenariu, cea mai buna regie si cel mai bun film. Popularul film Loners (2000) se bazeaza pe scenariul lui Zelenka. Pentru filmele Anul diavolului (2003) si Povesti despre nebunia comuna (2005) a primit cele mai importante premii la Festivalurile de Film de la Karlovy Vary si Moscova. In 2008, cel mai recent film al sau, Fratii Karamazov, a fost de asemenea rasplatit cu un prestigios premiu pentru cea mai buna dramatizare. Si-a făcut debutul in teatru cu traduceri din piesele lui Michael Frayn. Debutul lui ca dramaturg si ca regizor a fost marcat de Povesti despre nebunia comuna, care a primit Premiul Alfred Radok pentru cea mai buna piesa in 2001, piesa montata la noi cu titlul Povestiri despre nebunia noastra cea de toate zilele in 2007, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Piesa Purificare a primit de asemenea Premiul Alfred Radok, fiind declarata „cea mai buna piesa a anului 2010 in Cehia”.