FREAKA / 22 iunie / 23h00 / Centrul Ceh

NOAPTEA INSTITUTELOR

otrlec1.jpg

FREAKA
video, videoclipuri si arta vizuala in epoca fricii
curatori: Stefan Tiron (RO), Evzen Liska (CZ)

A inceput o noua cursa.
S-a terminat cursa inarmarilor din timpul razboiului rece, dar acum suntem in plina cursa a oribilului si infricosatorului. Trebuie sa scoti pe piata tot ce ai mai groaznic. Parca toti se intrec unii cu altii cand e vorba de imageria spaimei, a dezastrului total si a situatiei fara scapare. Parca ar exista o sursa inepuizabila de spaime pentru mase. Industrii intregi s-au dezvoltat doar ca sa pazeasca, asigure, si sa te ajute in fata terorii fara chip, si tot ele au inceput sa furnizeze acea teroare atunci cand nu isi face treaba cum trebuie. Protectia pare ca ne inconjoara din toate partile ca sa ne reaminteasca faptul ca nu avem chiar nici o protectie. Atunci e si normal ca in epoca fricii, sa cauti si niste “ingineri ai fricii” locali si straini, necunoscuti, care sa iti faca rost de niste cadavre proaspete: filmele lor horror, videoclip-uri stranii si lucrari de arta intunecate. Asta este noaptea cand iti ei doza de FREAKA!
(text: Stefan Tiron)

Noaptea incepe la 23:00 si continua pana dimneata, from dusk till dawn.
Selectia de scurt-metraje, romaneşti si cehesti, cuprinde atat creatii ale studentilor scolilor de film cat si productii realizate de amatori, care, fata de proiectele studentesti, au un anumit avantaj in ceea ce priveste mai marea deschidere de gen. O sa asistam la o prima selectie de video-uri cu continut interzis facute de Dyslex, Satanochio si Groaz.ro/Boratorii, si Black Moon Productions pentru Yvat. E o ocazie buna sa vedem ce se intampla la intersectia dinstre sunet si imagine oribila. Dyslex foloseste in ultimul videoclip aproape complet intunecat filmari medicale direct de pe masa de operatie. Satanochio ne introduc intr-un univers terifiant si foarte brutal unde viata campeneasca nu este decat macel mascat. Groaza.ro selectioneaza scene sangeroase din filme de gore, trash si splatter internationale. Iar Black Moon – Vasile Alboiu unul din cei mai talentati animatori stop motion din tara isi prezinta video-urile stranii si bizare. Monstrii 2d ai lui SADDO o sa populeze si ei spatiul Centrului Ceh.

Pe langa asta o sa avem o expozitie de jucarii si papusi modificate care ar trebui sa exorcizeze orice ramasite si traume din copilarie. Oricine este invitat sa participe cu exemplare proprii.
Avem si un dj set special amenajat si mici surprize care sa iti inghete sangele in vine.

Aduceti si memory stick-ul/USB ca sa nu vi se intample ceva rau.

ENGLISH VERSION

It seems that there is a new kind of race.
After the cold war arms race, there is a race to outdo each other with the newest scare on the market. Bring out the newest object of fear. It seems that everybody is outdoing each other when it comes to the most horrible imagery, the most disastrous and frightening scenario. It seems there is an endless supply of fright to scare the masses. Whole industries have developed just to guard, assure, and help us in the face of senseless terror, and they have started to supply that terror when it doesn’t do the trick. Protection seems to be everywhere to remind us that we do not have any protection. It then seems only normal, that in the age of fear, you got to look for some unknown local or foreign “fear Ingineers” that will provide you with fresh carrion: trashy horror flicks, uncanny musical videos and dark artworks of their own. This is their and your night of fright!
(text: Stefan Tiron)