Mario Bihari – un extraordinar muzician rom nevazator, impreuna cu Frantisek Raba la Bucuresti!

[nggallery id=4]


Mario si Frantisek au sosit la Bucuresti pentru a sarbatori impreuna cu noi Ziua Nationala a Cehiei. Au invatat foarte bine imnul romanesc, nestiind romana! Vineri la MTR a avut loc un concert special al celor doi si inaugurarea expozitiei de fotografii a lui Mario Bihari. Nu au putut evita singurul cantec pe care il stiau in romana! Dupa imnul romanesc a urmat, la dorinta unui etnolog de la MTR, cel al Slovaciei. Apoi, Mario fiind si ceh si rom nu a putut sa nu cante si imnul cehesc si pe cel al romilor! Sambata am petrecutĀ  impreuna cu ei o dupa-amiaza foarte placuta alaturi de copiii de la La Bomba, care au venit la Centrul Ceh la un workshop sustinut de Mario. Au avut o multime de intrebari pentru acesta, iarĀ  Mario le-a explicat la ce se foloseste batul alb sau cum se joaca global, un sport pentru orbi. Un copil l-a intrebat: ”Si tu ce vezi?” Iar Mario raspunde: ”Negru”. Copilul s-a uitat atent la el si i-a spus: ”Atunci ne vezi pe toti negri?”

”Excellencies, Your Royal Highnesses, ladies and gentlemen, dragi prieteni romani, mili cesti spoluobcane! We have just listened to the national anthems of Romania and the Czech Republic played and sung by well-known Czech musicians, with the singer being also a representative of the biggest European minority, the Roma. They played to celebrate the anniversary of the foundation of Czechoslovakia, a country which emerged as an independent republic on the 28th October 1918, and whose democratic, republican and tolerant tradition the Czech nation proudly claims. Let me use this occasion to raise my glass and to wish a happy birthday to our republic (…) I raise my glass to the good relations between our governments and to the prosperity and freedom of our nations and last but not least, to the health of the European economy!” a spus Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti.

La intrebarea “Ce inseamna fotografia pentru tine?”, Mario a raspuns: “Imi aduc aminte cum e sa ma uit prin obiectiv si pentru mine e ca si cum as putea sa vad din nou. De asemenea, imi place sa fotografiez si sa arat toata frumusetea din jur, sau mai bine zis, ce inseamna frumusetea pentru mine.”