Mario Bihari – un extraordinar muzician rom nevazator, impreuna cu Frantisek Raba la Bucuresti!

[nggallery id=4]


Mario si Frantisek au sosit la Bucuresti pentru a sarbatori impreuna cu noi Ziua Nationala a Cehiei. Au invatat foarte bine imnul romanesc, nestiind romana! Vineri la MTR a avut loc un concert special al celor doi si inaugurarea expozitiei de fotografii a lui Mario Bihari. Nu au putut evita singurul cantec pe care il stiau in romana! Dupa imnul romanesc a urmat, la dorinta unui etnolog de la MTR, cel al Slovaciei. Apoi, Mario fiind si ceh si rom nu a putut sa nu cante si imnul cehesc si pe cel al romilor! Sambata am petrecut  impreuna cu ei o dupa-amiaza foarte placuta alaturi de copiii de la La Bomba, care au venit la Centrul Ceh la un workshop sustinut de Mario. Au avut o multime de intrebari pentru acesta, iar  Mario le-a explicat la ce se foloseste batul alb sau cum se joaca global, un sport pentru orbi. Un copil l-a intrebat: ”Si tu ce vezi?” Iar Mario raspunde: ”Negru”. Copilul s-a uitat atent la el si i-a spus: ”Atunci ne vezi pe toti negri?”

”Excellencies, Your Royal Highnesses, ladies and gentlemen, dragi prieteni romani, mili cesti spoluobcane! We have just listened to the national anthems of Romania and the Czech Republic played and sung by well-known Czech musicians, with the singer being also a representative of the biggest European minority, the Roma. They played to celebrate the anniversary of the foundation of Czechoslovakia, a country which emerged as an independent republic on the 28th October 1918, and whose democratic, republican and tolerant tradition the Czech nation proudly claims. Let me use this occasion to raise my glass and to wish a happy birthday to our republic (…) I raise my glass to the good relations between our governments and to the prosperity and freedom of our nations and last but not least, to the health of the European economy!” a spus Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti.

La intrebarea “Ce inseamna fotografia pentru tine?”, Mario a raspuns: “Imi aduc aminte cum e sa ma uit prin obiectiv si pentru mine e ca si cum as putea sa vad din nou. De asemenea, imi place sa fotografiez si sa arat toata frumusetea din jur, sau mai bine zis, ce inseamna frumusetea pentru mine.”

ARTMAP

Today at 16:00, Frida Sandström: Collect the Crash Writing WorkshopToday at 21:00, Bucharest
Today at 19:00, As I Get Older I Get More Afraid of the DarkToday at 22:00, Bucharest
Tmrw at 19:00, Vali Chincișan. [Un]related Times and TopicsTmrw at 22:00, Bucharest
Tmrw at 19:00, Negotiating Answers / expoziție Vlad Albu → Thu. 13/07, Bucharest
Tmrw at 19:00, Diplomă 2017: Romina Banu / Melissa Antonescu → Sun. 09/07, Bucharest
Tmrw at 19:00, JOIA de film: Vacanță la mare (comedie, Franța, 2011)Tmrw at 20:30, Bucharest
Tmrw at 19:00, Capete, mâini și variații de tensiuneTmrw at 22:00, Bucharest
Fri. 30/06, Vernisaj | DELIA POPA: Fata cu tentacule → Fri. 30/06, Bucharest
Sat. 01/07, The Interstitial Space _ Nita Mocanu & Marius Stoica → Sun. 02/07, Bucharest
Sat. 01/07, Minunata lume nouă – Case ale migranţilor români → Sat. 01/07, Cluj-Napoca
Mon. 03/07, Open Call | Cultural Management Academy → Fri. 07/07, Bucharest
Fri. 07/07, Outernational Days 2 → Sun. 09/07, Bucharest
Thu. 27/07, Filmul de Piatra #10 → Sun. 30/07, Piatra Neamt

You can still see

Thu. 22/06, Exhibition: Alexandru Lazăr – Six easy pieces → Wed. 05/07, Bucharest