Milan Kundera si Milos Forman urmariti de politia secreta

COMUNICAT DE PRESA

Fotografiile lui Milan Kundera si Milos Forman, surprinse de politia secreta cehoslovaca vor fi prezentate maine la Bucuresti

Bucuresti, 16 Noiembrie, 2011

Un numar incredibil de fotografii facute de politia secreta cehoslovaca intre anii ’70 si ’80 a fost gasit in arhive, dupa anul 1989. Oamenii urmariti de politia secreta erau dizidenti, oamenii bisericii, intelectuali, ca si prietenii lor din Europa de Vest.


Joi, 17 noiembrie la ora 18.00, Centrul Ceh din Bucuresti va vernisa expozitia „Praga prin obiectivul politiei secrete“, organizata de Institutul pentru studiul regimurilor totalitare din Cehia. Expozitia va cuprinde fotografii, proiectii de scurte filme de instructie pentru ofiterii politiei si prezentarea cartii expozitiei.

Printre fotografiile care se regasesc in carte se numara si cele ale scriitorului Milan Kundera si ale regizorului Milos Forman, surprinsi pe strada, ale unui cardinal iesind de la slujba sau cea a unui dizident in fata unei cabine telefonice.

Este un mod foarte bun de a arata generatiilor tinere, realitatea vietii dintr-un stat totalitar, cu care nu au avut nici o experienta personala in acest sens. Pozele, care din intamplare au o calitate artistica bizara si extraordinara, starnesc intrebari diverse in mintea oamenilor: Cine erau oamenii care faceau asemenea fotografii? De ce a facut asta regimul? Mai este relevant in zilele noastre?“, spune Rene Kubasek, directorul Centrul Ceh la Bucuresti.

Vernisajul va fi precedat de doua discutii panel incepand cu ora 13.00, despre viata intr-un regim totalitar si despre cum se poate trece peste trecut. Invitati vor fi atat dizidenti cat si experti in domeniu – incluzandu-i pe fostul colaborator al presedintelui Vaclav Havel, Pavel Seifter (Republica Ceha), Zoltan Bretter (Hungary), Mihai Stanescu (Romania), Ioana Diaconescu (Romania) cat si alti reprezentanti ai institutiilor CNSAS, IICCMER and USTR (Institutul pentru studiul regimurilor totalitare, Cehia).

Evenimentul va culmina la ora 19.00 cu proiectia „Pouta“, filmul care a primit in 2010 premiile Academiei cehe de film pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, actor in rolul principal si cea mai buna imagine. Filmul prezinta povestea unui agent al politiei comuniste secrete si relatiile dintre politia secreta si miscarea dizidentilor.

Evenimentul este organizat cu ocazia aniversarii Revolutiei de Catifea in Cehoslovacia si va avea loc joi, 17 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru 38). Intrarea pe tot parcursul evenimentului este gratuita.

Organizator: Centrul Ceh Bucuresti si Institutul pentru studiul regimurilor totalitare, Cehia / Parteneri: Institutul Cultural Roman, Institutul Balassi, FSPUB, Staropramen, Czech Airlines / Parteneri media: 24 FUN, Hipmag

Pentru mai multe informatii, materiale vizuale si programari pentru interviuri, va rugam sa o contactati pe Veronica Angelescu la Centrul Ceh // +40 724352927, email: angelescu@czech.cz

Facebook event