Filme brici la a 5-a editie One World Romania

In perioada 13-18 martie va avea loc la Bucuresti cea de-a cincea editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. Anul acesta, vor fi prezentate 50 de filme, timp de 6 zile. Credem ca un documentar bun nu numai ca taie o felie de realitate, dar ne si ascute simturile si ne ajuta sa vedem mai bine. Asadar, pentru 2012 avem filme brici.

Cele 50 de filme sunt impartite în 8 sectiuni: Sectia Revolutii Online, Sectia Politica, Sectia Munca si Rasplata, Sectia Minori si Batrani, Sectia Probleme de Familie, Sectia Pasapoarte, Sectia Penala, Sectia Activisti si Indignati. Filmele vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucurestiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si – locul dedicat proiectiilor speciale din fiecare zi de festival – Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului Taranului Roman. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc pe 13 martie la Cinema Scala.

Programul editiei a 5-a vorbeste, in primul rand, despre schimbarile exceptionale la care am asistat in ultimul an: despre o generatie de tineri capabila sa miste lucrurile, despre Primavara Araba, despre tensiunile mai mult sau mai putin explozive din Iran, din Rusia si din Cuba sau despre turbulentele anti-globaliste din vestul Europei.

Pe langa marile teme politice, dedicate puterii si dreptatii, festivalul de anul acesta vorbeste prin filmele sale si despre cei mai slabi si nedreptatiti dintre noi. Copiii si batranii sunt victime sigure in multe colturi ale lumii. La fel si refugiatii. Tocmai din acest motiv, o parte din filmele editiei a 5-a spala in public traume, exhiba conflicte ascunse, ne fac sa radem sau sa plangem in fata spectacolului cresterii si descresterii oamenilor.

In afara proiectiilor, vor fi organizate pe toata perioada festivalului expozitii de fotografie, actiuni si dezbateri la care vor participa regizori, producatori si disidenti reputati din toată lumea. Alaturi de ei, speram sa aducem publicul roman mai aproape de miezul schimbarilor mondiale si sa il ajutam sa-si formeze o parere.

Imaginea festivalului in 2012 incearca sa reflecte perioada in care ne aflam – cruda, agitata, nelinistitoare. Afisul de anul acesta este o reverenta facuta regizorului Luis Bunuel si gestului suprarealist din filmul sau, “Cainele Andaluz”: mana care taie ochiul. Imaginea doare, ne tulbura, dar lasa o urma adanca.  Asa sunt si filmele One World Romania, ajuns la editia a 5-a.

 

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania

ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania & Centrul Ceh Bucuresti

PARTENER PRINCIPAL: Programul Statului de Drept Europa de Sud Est al Fundatiei Konrad-Adenauer-Stiftung

CU SPRIJINUL: Centrului National al Cinematografiei

SUSTINUT DE: Pilsner Urquell, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Institutul Cultural Roman, Campania Respectului (Campania AVON impotriva violentei domestice)

LOCATII: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Corso, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Orange Concept Store

One World Romania a fost in 2011 unul dintre cele 3 proiecte castigatoare ale premiului Council of Europe Cultural Events label 2011 (CECEL 2011). Acesta este acordat în fiecare an de secretarul general al Consililui Europei unui numar restrans de evenimente culturale inovatoare, care transmit mesaje puternice referitoare la subiecte relevante pentru Consiliul Europei si la aspecte critice pentru societatea europeana.

 

Pentru orice alte informatii legate de Festivalul One World Romania, ne puteti contacta la adresa de e-mail info@oneworld.ro sau la telefon 0755.125.706 (persoana de contact: Alexandra Ivan).