Filme brici la a 5-a editie One World Romania

In perioada 13-18 martie va avea loc la Bucuresti cea de-a cincea editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. Anul acesta, vor fi prezentate 50 de filme, timp de 6 zile. Credem ca un documentar bun nu numai ca taie o felie de realitate, dar ne si ascute simturile si ne ajuta sa vedem mai bine. Asadar, pentru 2012 avem filme brici.

Cele 50 de filme sunt impartite în 8 sectiuni: Sectia Revolutii Online, Sectia Politica, Sectia Munca si Rasplata, Sectia Minori si Batrani, Sectia Probleme de Familie, Sectia Pasapoarte, Sectia Penala, Sectia Activisti si Indignati. Filmele vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucurestiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si – locul dedicat proiectiilor speciale din fiecare zi de festival – Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului Taranului Roman. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc pe 13 martie la Cinema Scala.

Programul editiei a 5-a vorbeste, in primul rand, despre schimbarile exceptionale la care am asistat in ultimul an: despre o generatie de tineri capabila sa miste lucrurile, despre Primavara Araba, despre tensiunile mai mult sau mai putin explozive din Iran, din Rusia si din Cuba sau despre turbulentele anti-globaliste din vestul Europei.

Pe langa marile teme politice, dedicate puterii si dreptatii, festivalul de anul acesta vorbeste prin filmele sale si despre cei mai slabi si nedreptatiti dintre noi. Copiii si batranii sunt victime sigure in multe colturi ale lumii. La fel si refugiatii. Tocmai din acest motiv, o parte din filmele editiei a 5-a spala in public traume, exhiba conflicte ascunse, ne fac sa radem sau sa plangem in fata spectacolului cresterii si descresterii oamenilor.

In afara proiectiilor, vor fi organizate pe toata perioada festivalului expozitii de fotografie, actiuni si dezbateri la care vor participa regizori, producatori si disidenti reputati din toată lumea. Alaturi de ei, speram sa aducem publicul roman mai aproape de miezul schimbarilor mondiale si sa il ajutam sa-si formeze o parere.

Imaginea festivalului in 2012 incearca sa reflecte perioada in care ne aflam – cruda, agitata, nelinistitoare. Afisul de anul acesta este o reverenta facuta regizorului Luis Bunuel si gestului suprarealist din filmul sau, “Cainele Andaluz”: mana care taie ochiul. Imaginea doare, ne tulbura, dar lasa o urma adanca.  Asa sunt si filmele One World Romania, ajuns la editia a 5-a.

 

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania

ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania & Centrul Ceh Bucuresti

PARTENER PRINCIPAL: Programul Statului de Drept Europa de Sud Est al Fundatiei Konrad-Adenauer-Stiftung

CU SPRIJINUL: Centrului National al Cinematografiei

SUSTINUT DE: Pilsner Urquell, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Institutul Cultural Roman, Campania Respectului (Campania AVON impotriva violentei domestice)

LOCATII: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Corso, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Orange Concept Store

One World Romania a fost in 2011 unul dintre cele 3 proiecte castigatoare ale premiului Council of Europe Cultural Events label 2011 (CECEL 2011). Acesta este acordat în fiecare an de secretarul general al Consililui Europei unui numar restrans de evenimente culturale inovatoare, care transmit mesaje puternice referitoare la subiecte relevante pentru Consiliul Europei si la aspecte critice pentru societatea europeana.

 

Pentru orice alte informatii legate de Festivalul One World Romania, ne puteti contacta la adresa de e-mail info@oneworld.ro sau la telefon 0755.125.706 (persoana de contact: Alexandra Ivan).

ARTMAP

Today at 18:00, Xtraordinary Craft Beer Party → Sun. 23/07, Bucharest
Today at 22:00, AdminaTmrw at 05:00, Bucharest
Today at 22:15, Noul Val Ceh, la Ceau, Cinema! → Sun. 23/07, Timisoara
Tmrw at 10:00, Casele si muzeele artistilor moderni – Partea ITmrw at 14:00, Bucharest
Tmrw at 13:00, Design for Kidz meets Patzaikin – Pop Up SaleTmrw at 20:00, Bucharest
Tmrw at 22:00, Dokia & Amber Amber/// @macaz → Sun. 23/07, Bucharest
Sun. 23/07, Maraton de Teatru | Povestiri din Curtea Școlii → Sun. 23/07, Bucharest
Thu. 27/07, Filmul de Piatra #10 → Sun. 30/07, Piatra Neamt
Thu. 27/07, Spații VII #mecanica → Thu. 27/07, Bucharest
Thu. 27/07, Kinogarten #3: Breathless (1960) → Fri. 28/07, Bucharest
Sun. 30/07, Bucharest A Journeyer's Guide → Sun. 30/07, Bucharest
Fri. 04/08, Plimbare pe strada gen Ctin Budișteanu → Fri. 04/08, Bucharest
Fri. 18/08, Grădina Cișmigiului și casele dimprejur → Fri. 18/08, Bucharest
Sat. 02/09, George Enescu Festival → Sat. 02/09, Bucharest
Thu. 14/09, Dokstation Music Documentary Film Festival | 2nd Edition → Sun. 17/09, Bucharest

You can still see

Fri. 07/07, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová | Future MuseumToday at 16:30, Bucharest
Thu. 13/07, A'topia de Ciprian Istrate → Thu. 27/07, Bucharest
Yesterday, Vagenta la Waha → Sun. 23/07, Micfalău, Covasna
Yesterday, Control Stage at Timeshift 2017 → Mon. 24/07, Bucharest