Revolutii si protestatari la One World Romania

Anul acesta, intre 13 si 18 martie Festivalul de film documentar One World Romania aduce la Bucuresti, pe langa alte delicatesuri, filme despre revolutii, miscari sociale, activisti si dizidenti. Ele sunt grupate in doua sectiuni: Sectia Revolutii Online si Sectia Activisti si Indignati.

Printre Activisti si Indignati, se numara tinerii din documentarul “The Real Social Network”. Regizorii filmului au participat ei insisi la miscarile protestatare britanice din 2010-2011. Timp de 6 luni au avut acces la intalnirile secrete ale unui grup de studenti londonezi, care modificau sisteme de software, ocupau universitati si inchideau banci. Un portret proaspat al noii generatii a protestului, crescuta in era virtuala.


Pornind de la acest film, One World Romania va organiza o dezbatere despre miscarile “Occupy” din intreaga lume, inclusiv despre varianta romana din noiembrie 2011 – “Occupy Facultatea de istorie”. Vor fi prezente si cele doua regizoare ale documentarului, Ludovica Fales si Isis Thompson. Pe deasupra, festivalul va organiza o expozitie ambulanta cu fotografii pe aceeasi tema; dar despre asta, la timpul potrivit.
Unul dintre cele mai puternice si actuale documentare din Sectia Revolutii Online este “Rouge Parole”, semnat de Elyes Baccar. Primavara Araba a erupt in Tunisia, unde nimeni nu se astepta, declansand un cutremur politic care nu s-a incheiat inca. Filmul spune povestea revolutiei tunisiene si a rasturnarii presedintelui Ben Ali, intr-o maniera emotionanta. Regizorul si producatorul tunisian Elyes Baccar va veni la Bucuresti in timpul One World Romania, pentru a discuta cu publicul romanesc despre tranzitia dureroasa si complicata a Tunisiei catre democratie. “Rouge Parole” va fi subiectul unui eveniment dedicat Primaverii Arabe si va avea si o proiectie speciala la Noul Cinematograf al Regizorului Roman.


Un alt film inedit din Sectia Revolutii Online – “Fragments of a Revolution” – vorbeste despre protestele inabusite din Iran, izbucnite dupa alegerile controversate din 2009. Numele regizorului nu este cunoscut, pentru ca l-ar pune in pericol… Timp de un an, exilatii iranieni au urmarit “revolutia verde” pe Internet – de la demonstratiile din strada pana la asa-numitele procese. Au incercat sa-si faca propria lor imagine a evenimentelor, pornind de la clipuri postate pe net si de la mesajele electronice primite de la prieteni. “Fragments of a Revolution” a participat in multe festivaluri importante de film din intreaga lume si a castigat Premiul pentru Cel mai bun Documentar la Miradas Doc si pentru Cel mai bun Documentar despre democratie la Festivalul de film de la Leipzig.
Va asteptam la One World Romania intre 13 si 18 martie. Pana atunci, vom reveni saptamanal cu informatii despre programul festivalului. One World Romania 2012 / Filme-brici.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania & Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundatiei Konrad-Adenauer-Stiftung
SUSTINUT DE: Pilsner Urquell
CU SPRIJINUL: Centrul National al Cinematografiei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Institutul Cultural Roman, Campania AVON impotriva violentei domestice
PARTENERI: Ambasada Republicii Cehe in Romania, Centrul Cultural American, British Council Romania, Institutul Polonez Bucuresti, Goethe-Institut Bucuresti, Ambasada Confederatiei Elvetiene in Romania, Ambasada Statului Israel in Romania, Institutul Francez din Bucuresti, Ambasada Frantei in Romania, Ambasada Suediei in Romania, Ambasada Estoniei la Varsovia, Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania, Arhiva Nationala de Film & Cinemateca Romana, Romania Film, Muzeul Taranului Roman, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Asociatia Macondo, Orange Concept Store, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Universitatea Nationala de Arte, DocuMentor, Documentary in Europe, Cluburile de film One World
PARTENERI MEDIA: Radio Guerrilla, TVR, Romania Libera, Be Where The City Is!, Revista 22, 24FUN, Cocor Media Channel, Allgemeine Deutsche Zeitung fur Rumanien, Think Outside the Box, FilmReporter.ro, CriticAtac.ro, liternet.ro
LOCATII: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Corso, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Orange Concept Store

One World Romania a fost in 2011 unul dintre cele 3 proiecte castigatoare ale premiului Council of Europe Cultural Events label 2011 (CECEL 2011). Acesta este acordat in fiecare an de secretarul general al Consililui Europei unui numar restrans de evenimente culturale inovatoare, care transmit mesaje puternice referitoare la subiecte relevante pentru Consiliul Europei si la aspecte critice pentru societatea europeana.

Pentru orice alte informatii legate de Festivalul One World Romania, ne puteti contacta la adresa de e-mail info@oneworld.ro sau la telefon 0755.125.706 (persoana de contact: Alexandra Ivan).