Program aprilie – iunie
LU 26.03 / 20H00 / Documentary Mondays
Kick Off (în colaborare cu Forumul Cultural Austriac) / Hüseyin Tabak / 2010 / VO germană / subtitrare în limba engleză
@ Centrul Ceh
Cupa Mondială a Vagabonzilor este un tuneu internațional de fotbal, anual, care unește echipe de oameni, printre care și oameni fără adăpost, solicitanţi de azil, foşti alcoolici şi dependenţi de droguri. Echipa are o oportunitate rară, de o dată în viață, de a-și reprezenta țara și a-și schimba viața pentru totdeauna. Nici unul din ei nu câștigă bani în competiție – este mult mai mult de atât: o șansă de a se juca pe ei înșiși înapoi în viață.
Kick-off este un documentar remarcabil care urmărește echipa austriacă pe măsură ce se pregătesc fizic și mintal pentru turneul din Melbourne Australia, din 2008. Filmul spune povestea acestor indivizi puternic motivați, pe măsură ce își recapătă sentimentele pe care le pierduseră de mult timp: respectul, mândria, încrederea în sine și o reînnoită poftă de viață.
LU 2.04 / 20H00 / Documentary Mondays
Echoes of One World Romania – Lumea Nouă / Jaan Tootsen / Estonia / 2011 / VO estonă / subtitrări în limba engleză
@ Centrul Ceh
O lume noua inseamna eroi noi. Cum sa delimitezi o oaza fara masini in inima capitalei? Cum sa creezi un spatiu pe care sa il numesti acasa in mijlocul unui oras supus – ca si Bucurestiul – indiferentei si nepriceperii administrative? Filmul urmareste timp de patru ani luptele “Societatii unei Lumi Noi”, o asociatie de tineri din Tallin, dar si tensiunile crescande dintre principalii activisti ai acestui grup. Ce se intampla cand unul dintre ei realizeaza ca lumea din jur s-a schimbat? Cand se uita in oglinda vede un hippiot obosit care lupta singur. Lumea Noua trebuie descoperita in fiecare zi.
MI 4.04 / Lansare de carte
Economia binelui și a răului de Tomas Sedlacek
@ Centrul Ceh
Tomas Sedlacek a zguduit studiile de economie cum puțini au făcut-o. Numit unul din „Young Guns” și unul din „five hot minds in economics” de către Yale Economic Review, el servește Consiliul Național Economic din Praga, unde scrierile lui provocatoare au atins statusul de bestseller. Cum a realizat asta? Argumentând o ipoteză simplă: economia este, în cele din urmă, despre bine și rău.
În „Economia binelui și a răului”, Sedlacek își regândește radicál domeniul, provocând crezurile noastre despre lume. Economia nu este văzută ca o știință, o investigare fără valoare matematică, scrie el, ci mai degrabă ca un fenomén cultural, un produs al civilizației noastre. Economia, așa cum arată Sedlacek, este țesută din istorie, mit, religie și etică. „Chiar și cel mai sofisticat model matematic, scrie Sedlacek, este , de fapt, o poveste, o parabolă, efortul nostru (rațional) de a înțelege lumea din jurul nostru”. Economia nu numai descrie lumea, dar stabilește standarde normative, indentificând condiții ideale. Știința, susține el, este un sistem de credințe, către care suntem comiși. Pentru a înțelege credințele care stau la baza economiei, el iese din limitele terenului cu o explorare a gândirii economice, definită în linii mari, acoperind milenii. El pornește de la Epopeea lui Ghilgameș și Vechiul Testament, până la dezvoltarea creștinismului, de la Descartes și Adam Smith la consumismul din Fight Club. De-a lungul acestei căutări, el caută răspunsul acestor meta-economice întrebări: Care este sensul și rostul economiei? Putem face, din punct de vedere etic, tot ce putem face din punct de vedere tehnic? Merită să fii bun?
Aplicând înțelepciunea filosofilor și poeților modelelor strict matematice de comportament uman, activitatea inovatoare a lui Sedlacek promite să schimbe modul în care se calculează valoarea economică.
LU 23.04 / 20H00 / Documentary Mondays
Echoes of One World Romania – Nemaipomenita călătorie a dlui Triska în Rusia / Filip Remunda / 2011 / VO cehă, rusă / subtitrare în limba engleză
@ Centrul Ceh
Jaroslav Triska, un profesor din Cehia, porneste pe urmele bunicului, care a petrecut anii Primului Razboi Mondial si cei ai razboiului civil in Rusia, intorcandu-se in satul sau natal abia in 1920. Nepotul pleaca in calatoria vietii sale, intr-o expediție menita sa descifreze destinul bunicului sau, retrasand ruta: Praga – Moscova – Ekaterinburg – Novosibirsk – Vladivostok. Calatoria este prilejul unei priviri de ansamblu asupra societatii contemporane din Rusia, prin ochii unui cetatean ceh. Documentarul incearca sa raspunda la intrebari precum: Se poate afirma ca Rusia are un sistem democratic? Ce fel de democratie este aceasta? Ar trebui sa ne fie frica de Vladimir Putin? De ce sunt impuscati reporteri in Rusia?
LU 30.04 / 20H00 / Documentary Mondays
Echoes of One World Romania – Școala noastră / Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma / România / 2011 / VO română / subtitrare în limba cehă
@ Centrul Ceh
Alin, Beni si Dana, trei copii romi dintr-un mic orasel maramuresean, sunt parte dintr-una din primele initiative de desegregare scolara din Romania. Pe durata a patru ani, “Scoala Noastra” urmareste indeaproape, cu empatie dar si luciditate, un proces inexorabil care culmineaza intr-un final neasteptat si revoltator. Atingand teme ca prejudecatile institutionalizate, cercul vicios al saraciei si dificultatile din invatamant, dar bine ancorat in ritmurile hipnotice si realitatea profunda a comunitatii romilor, filmul este atat o emotionanta poveste dulce-amaruie despre traditie si progres, cat si o meditatie despre ce inseamna o sansa la un viitor mai bun pentru noi toti.
JO 3.05 / 18H00 / Expoziție
Ion Bârlădeanu
@ Centrul Ceh Praga
Ion Bârlădeanu poate fi considerat reprezentantul unui pop-art ingenuu. A început să creeze colaje în regimul comunist și a continuat și după revoluție. Fără să aibă habar de vreun curent artistic, autorul de la marginea societății și-a urmărit doar pasiunea. Hobby-ul său e un război personal cu lumea reală. Nu are nimic dintr-un discurs artistic estetizant, ci este extrem de critic la adresa “adevărului” oficial.
JO 3.05 – DU 6.05 / Timishort
Mr. Badger / Graffitiger
@Timiş Cinema, AULA BCUT
Mr. Badger / Republica Cehă 2011, regie Martin Máj, Karel Czech, 23 minute
4 mai / 18h00 / Timiș Cinema
5 mai / 14h00 / AULA BCUT – Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran
Graffitiger / Republica Cehă 2011, regie Libor Pixa, 10 minute
5 mai / 20h30 / Timiș Cinema
6 mai / 12h00 / AULA BCUT
SA 5.05 / 18H00 / 22H00 / Timișoara Theatre Fest
Farm in the cave
@ sala 2, Civik Park
Farm in the Cave își găsește definiția în relații: eu – tu, corp – voce, cultură – natură, public – intim, cercetare – creație. Farm in the Cave caută acele articulații ale corpului care exprimă ceea ce este imposibil de exprimat în alte feluri. Farm in the Cave găsește inspirații în teritorii muzicale neobișnuite, fragmente de manifestări culturale, atingeri umane, arhitectura spațiului și propria expunere.
LU 7.05 / 20H00 / Documentary Mondays
Echoes of One World Romania – Aurul toamnei / Jan Tenhaven / Germany / 2010 / VO germană / subtitrare în limba engleză
“Aurul Toamnei” spune povestea plina de speranta a cinci atleti seniori de diferite naționalitati, toti cu varste cupinse intre 80 si 100 de ani, toti uniti de același tel – dorinta de a participa la campionatul World Masters din orasul finlandez Lahti. Un film candid despre dragostea pentru sport si dragostea de viata in general, care include cateva demonstratii remarcabile de vointa si curaj in fata vietii, dar si ocazionale momente de nostalgie si melancolie.
JO 10.05 / European Film Festival
Lidice
@ Cinema Studio
Lidice vorbește de procedurile inumane și consecințele singurului genocid recunoscut din cel de-al Doilea Război Mondial: lichidarea completă și distrugerea sătucului Lidice și a locuitorilor lui, care a avut loc atunci când o parte din rezidenții săi au fost conectați cu asasinarea lui Heydrich, nazistul pus în controlul Cehoslovaciei. În timpul acțiunilor teribile ale naziștilor, Frantisek este trimis în închisoare pentru unciderea fratelui său, iar Karel și Vlcek se luptă pentru afecțiunea Anickei.
O tulburătoare și bine spusă poveste a unor vieți obișnuite și a genocidului din Cehoslovacia, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
SA 12.05 / Concert
Concert Gabriela și Cristian Fierbințeanu
@ Cafe v lese, Prague
LU 14.05 / 20H00 / Documentary Mondays
Závod ke dnu / Vít Janeček / Republica Cehă, 2011 / VO cehă / subtitrare în limba engleză
@ Centrul Ceh
Mobilitate de capital versus oameni care stau în spate. Sfârşitul muncii umane – un defect în sistem, sau o nouă oportunitate? Sunt sindicatele un lucru de domeniul trecutului? Au devenit șomerii eroii secolului 21? Acest complex documentar surprinde diverse aspecte ale forței de muncă în mai multe companii multinaționale care produc obiecte diverse, de la textile și sticlă până la mașini, chibrite și din domeniul IT. De ce diferența dintre eficiența de lucru și costurile salariale din ce în ce mai mare? Muncă, teorie și practică în contextul unor tendințe globale majore.
SA 19.05 – DU 20.05 / Fotomaraton inspirat de literatura cehă + petrecere
Cuvinte pe peliculă
@ Centrul Ceh
Fotomaraton de fotografie pe peliculă, după literatură cehă. Fiecare participant va primi o rolă de film și un paragraf dintr-un autor ceh, pe care va trebui să îl ilustreze timp de 24 de ore. Fotografiile rezultate vor fi expuse în cadrul unui vernisaj și a unei petreceri.
LU 21.05 / 20H00 / Documentary Mondays
Ochiul deasupra Pragăi
@ Centrul Ceh
Filmat pe parcursul a trei ani in Marea Britanie, Cehia si Italia, filmul spune povestea lui Jan Kaplicky, una dintre cele mai puternice figuri ale arhitecturii din întreaga lume. Cel mai mare proiect al arhitectului, rămas nerealizat, este noua Bibliotecă Națională din Praga. Proiectul, numit „Ochiul deasupra Pragăi” este radical, incitant și suficient de vizionar încât să provoace controverse. Pentru arhitect, el reprezintă întoarcerea triumfală în țara sa, o afirmare a filosofiei sale, orientată către viitor și un tragic și poetic sfârșit al carierei sale remarcabile.
LU 28. 05 / 20H00 / Documentary Mondays
Generația singles
@ Centrul Ceh
MI 30. 05 / Expoziție
David Možný: Rahova
Fotoanexa
David Možný este un artist vizual care lucrează cu imagini digitale din anul 2000. El își expune lucrările în galerii, precum şi în media, teatre, cluburi.
Deși a fost de nenumărate ori în România, una din creațiile sale, „Rahova”, fiind bazată pe fotografii și filmări din cartierul bucureștean cu acelașii nume, aceasta va fi prima expoziție personală a lui Možný în București, creată special pentru acest eveniment.
MI 30.05 / 19H30 / Noaptea literaturiiî
Lecturi din Vaclav Havel, Tomas Sedlacek, Martin Vopenka
@ Vila Lovendal
Institutele culturale din București introduc o nouă serie de programe în oferta culturală bucureșteană: noaptea literaturii. Prima ediție se organizează la Vila Lovendal și va aduna nouă institute culturale.
SA 2.06 / Proiecție film documentar @ Small Cinemas Conference
Solar Eclipse
Filmul se deschide cu 2 electricieni ai guvernului Republicii Cehe, Milan si Tomas care se intorc in satul Zambian Masuku pentru a verifica starea unui panou solar pe care il construisera cu cativa ani inainte pentru a alimenta cu energie electrica scoala locala, o clinica si cateva case. Gasesc totul in paragina gratie interventiei creative a localnicilor.
JO 31.05 Lansare de carte
Drum spre niciunde de Martin Vopěnka
@ Bookfest
Romanul Drum spre niciunde. O calatorie cu fiul meu al lui Martin Vopenka descrie o calatorie emotionanta a tatalui si a fiului care si-a pierdut recent mama. De fapt este vorba despre un jurnal de calatorie dublu, in care pe fundalul descrierii unor tari straine (Grecia, Italia, Bulgaria) si al intamplarilor pline de peripetii prin care trec cei doi, are loc o introspectie in sufletul uman. Drumul spre niciunde, care nu are un scop precis si nu se sfarseste odata cu terminarea vacantei, atinge momentul culminant in Romania.
JO 7.06 – SU 10.06 / Concert at IRAF
Mario Bihari & Bachtale Apsa
Mario Bihari este solistul și fondatorul ansamblului de muzică țigănească Bachtale Apsa, ce s-ar traduce Lacrimi fericite, denumirea făcând aluzie la varietatea de sentimente pe care acest tip de muzică este capabilă să o redea. Spectacolele combină muzica eniilor rome din Balcani, Ungaria, România și Slovacia.
TH 14.06 Film Festival Cinepolitica
Filme in memoriam Vaclav Havel
Filme documentare dedicate memoriei lui Vaclav Havel – scriitor, dramaturg și disident ceh. A fost ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe.
VI 15.06 – DU 17.06 / Street Delivery
Guerrila Knitting
@ Arthur Verona
De la statui croşetate la gropi reparate cu explozii colorate din fire, Guerilla Knitting a devenit o priveliște de zi cu zi pe străzile marilor oraşe. De ce să nu transformăm și Bucureștiul într-un loc cald și colorat, împletindu-i părțile gri și urâteTimp de trei zile, dorim să tricotăm Arthur Verona şi să-i învățăm pe toţi cei interesaţi cum să facă acest lucru.
SA 16.06 / Cinepolitica
All That Glitters
All That Glitters analizează ciudatul mod în care capitalismul și democrația pot fi atunci Cind e introdus într-o țară ex-sovietică, unde oamenilor care nu au avut niciodată o autonomie li se cere brusc să facă propriile decizii financiére și politice.
VI 22.06 / Noaptea Institutelor Culturale
O noapte plină de surprize
@ Centrul Ceh
————————–
English version
MO 26.03 / 20H00 / Documentary Mondays
Kick Off (in collaboration with the Austrian Cultural Forum) / / Hüseyin Tabak / 2010 / VO german/ english subtitles
@ Czech Centre
The Homeless World Cup is an annual, international football tournament, uniting teams of people, among them the homeless, asylum seekers, former alcoholics and drug addicts. The teams take part in a once in a lifetime opportunity to represent their country and change their lives forever. None of them will earn money in this competition – it’s about much more than that: a chance to play themselves back into life.
Kick-Off is a remarkable documentary that follows the Austrian team as they prepare physically and mentally for the tournament in Melbourne Australia in 2008. The film tells the stories of these determined individuals as they regain feelings they lost a long time ago: respect, pride, self-confidence and a renewed zest for life.
MO 2.04 / 20H00 / Documentary Mondays
Echoes of One World Romania – The New World / Jaan Tootsen / Estonia / 2011
@ Czech Centre
A new world need new heroes. How to make a car-free oasis in the heart of the capital? How to create a city space tat you can call home? We observe the fight and fame of New World Society, a citizen’s initiative in Tallinn but also growing tensions between the main activists of this group during four years. What happens when at one point one of them realizes that the world arend him has hopelessly changed. when looking into the mirror, he sees a tired hippie alone in his fight. How to find the lost New World.
WE 4.04 / Book Launching
Economics of Good and Evil by Tomas Sedlacek
@ Czech Centre
Tomas Sedlacek has shaken the study of economics as few ever have. Named one of the “Young Guns” and one of the “five hot minds in economics” by the Yale Economic Review, he serves on the National Economic Council in Prague, where his provocative writing has achieved bestseller status. How has he done it? By arguing a simple, almost heretical proposition: economics is ultimately about good and evil.
In The Economics of Good and Evil, Sedlacek radically rethinks his field, challenging our assumptions about the world. Economics is touted as a science, a value-free mathematical inquiry, he writes, but it’s actually a cultural phenomenon, a product of our civilization. It began within philosophy–Adam Smith himself not only wrote The Wealth of Nations, but also The Theory of Moral Sentiments–and economics, as Sedlacek shows, is woven out of history, myth, religion, and ethics. “Even the most sophisticated mathematical model,” Sedlacek writes, “is, de facto, a story, a parable, our effort to (rationally) grasp the world around us.” Economics not only describes the world, but establishes normative standards, identifying ideal conditions. Science, he claims, is a system of beliefs to which we are committed. To grasp the beliefs underlying economics, he breaks out of the field’s confines with a tour de force exploration of economic thinking, broadly defined, over the millennia. He ranges from the epic of Gilgamesh and the Old Testament to the emergence of Christianity, from Descartes and Adam Smith to the consumerism in Fight Club. Throughout, he asks searching meta-economic questions: What is the meaning and the point of economics? Can we do ethically all that we can do technically? Does it pay to be good?
Placing the wisdom of philosophers and poets over strict mathematical models of human behavior, Sedlacek’s groundbreaking work promises to change the way we calculate economic value.
MO 23.04 / 20H00 / Documentary Mondays
Echoes of One World Romania – Mr. Triska’s Epoch Making Trip to Russia / Filip Remunda / 2011
@ Czech Centre
This is a documentary about the expedition of a Czech contemporary Gross Russia in the foosteps of his ancestor. Jaroslav Triska is a teacher who discovered his grandfather’s diary a few years ago; he had spent the First World War and the civil war in Russia and only returned to his native village six years later, in 1920. In 2010 his grandson set sout on his lifetime trip exactly along the route of his grandfather’s pilgrimage: Prague – Moscow – Yekaterinburg – Novosibirsk – Vladivostok. The documentary tries to find answers to questions like – can one say that Russia has a democratic system? What kind of a democracy is this? Should we far Vladimir Putin? Why do they shoot reporters in Russia?
MO 30.04 / 20H00 / Documentary Mondays
Echoes of One World Romania – Our School / Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma / România / 2011
@ Czech Centre
„Our school“ follows free Roma children in a rural Transylvanian village who are among the first participants in an initiative to integrate the ethnically segregated Romanian schools. In 2006, Alin, Benjamin and Dana set out from thein dead-end segregated school for the city, optimistic for aducation and new friendship with Romanians. The cildren’s hopes and innocent optimism quickly sour as they meet with low expectations and further isolation. Shot over a period of four years, the documentary touches on issues rating from institutionalized racism, public education, and the intractability of poverty, culminating in an outrageous finale that cements the Roma’s children struggle in the annals of egregious human rights violations.
TH 3.05 / 18H00 / Exhibition
Ion Bârlădeanu
@ Czech Centre Prague
Ion Bârlădeanu can be considered representative of an ingenuous pop-art. . He began to create collages in the communist regime and continued after the revolution. Without knowing any artistic movement, from the margins of the society the author has followed only his passion. His hobby is a personal war with the real world. He doesn’t have an artistic form of speech, but is highly critical about the official ‘truth”.
JO 3.05 – DU 6.05 / Timishort
Screening of czech shorts in the presence of the directors
SA 5.05 / 18H00 / 22H00 / Timișoara Theatre Fest
Farm in the cave
@ sala 2, Civik Park
Farm in the Cave finds its definition in relations: me – you, body – voice, culture – nature, public – intimate, research – creation. Farm in the Cave searches for body articulation to express what is impossible to express with other means. Farm in the Cave finds inspiration in uncommon musical territories, fragments of culture manifestation, human touch, architecture of space, and personal statement.
MO 7.05 / 20H00 / Documentary Mondays
Echoes of One World Romania – Autumn Gold / Jan Tenhaven / Germany / 2010
@Czech Centre
„Autumn Gold“ is the life-affirming story of five senior athletes of various nationalities, all between 80 and 100 years old, united in one common goal – to compete in the track and field World Masters Championship in the Finnish city of Lahti. A candid piece of film-making about the love of sports and the love of life, with some remarkable demonstrations of willpower and residence, but also with several glowing moments of hope, nostalgia, and intense longing.
TH 10.05 / European Film Festival
Lidice
@ Studio Cinema
Lidice deals with the build up, inhuman proceedings and aftermath of the only officially recognized genocide of the Second World War. The complete liquidation and destruction of the Czech town of Lidice and its inhabitants which took place when some of its residents were linked to the assassination of Heydrich, the Nazi put in control of controlling Czechoslovakia. In the run up to the terrible acts of the Nazis, Frantisek is sent to prison for killing his brother and Karel and Vlcek fight for the affections of Anicka.
A haunting tale of ordinary lives and genocide in Czechoslovakia during World War Two that is well told with great acting, and excellent cinematography and a musical score that complement each other perfectly.
MO 14.05 / 20H00 / Documentary Mondays
Race to the Bottom / Vít Janeček / Czech Republic / 2011 / VO cehă / subtitrare în limba engleză
@ Czech Centre
Capital mobility vs. people who stay behind. The end of human labour – a flaw in the system, design of the elites, or a new opportunity? Are labour unions a thing of the past? Have the unemployed become heroes of the 21st century? This complex if not exhaustive documentary film captures various aspects of labour in several companies, multinationals and plants that produce various objects ranging from textiles and glass to cars, matches and IT. Why is the gap between work efficiency and wage costs getting bigger? Work, theory and practice within the context of major global trends.
SA 19.05 – SU 20.05 / Photo marathon inspired by the Czech Literature + Party
Cuvinte pe peliculă
@ Czech Centre
Photo Marathon of photography on film, after Czech Literature. Each participant will receive a roll of film and a paragraph from a Czech author, he will need to illustrate for 24 hours. Resulting photos will be exhibited at a opening and a party.
MO 21.05 / 20H00 / Documentary Mondays
The eye over Prague
@ Czech Centre
An extraordinary tale about strongly passionate and elegant architect Jan Kaplicky with a clear vision of the future who has the biggest fight on his hands in Prague again. Shot over three years in the UK, Czech and Italy tells the powerful story of Jan Kaplicky, one of the most emotional figures in the world of architecture. His greatest unrealized architectural achievement, the new National library in Prague means the world to him. The project called the Eye over Prague is radical, exciting and far enough ahead of its time to provoke a fair degree of controversy. It represents a triumphant return to his homeland for the Czech-born émigré, a vindication of his uncompromisingly forward-looking philosophy and a tragically poetic ending to his remarkable career.
MO 26. 05 / 20H00 / Documentary Mondays
Generation singles
@ Czech Centre
The documentary about people without partners is a probe into human relations in present-day Czech Republic, a contemplation of diverse forms of hope and disillusion. It deals with sexuality, causes of infidelity, reasons for divorces, and transformations of traditional partnership and family models. The life of one of the female protagonists has a surprising denouement in the epilogue and the destinies of the protagonists after the documentary was made are described in the final credits. “On the basis of the portraits of several people I would like to open up the singles theme. I would like to create a platform for discussion, I would like to stop and try to understand at least a little what is happening around us,” says director Jana Počtová.
WE 30. 05 / Exhibition
David Možný: Rahova
@ MNAC Foto Anexa
David Mozny is a visual artist who has been working with digital images since 2000. He exhibits his works in galleries as well as in media, theatre, clubs, and as a VJ.
Although he was many times in Romania, one of his creations, “Rahova”, being based on photos and videos shot from the Bucharest’s neighborhood with the same name, it will be his first solo exhibition in Bucharest, one which Možný especially created for this event.
MI 30.05 / 19H30 / Night of literature
Lecturi din Vaclav Havel, Tomas Sedlacek, Martin Vopenka
@ Vila Lovendal
The Cultural Institutes from Bucharest introduce a new programme in the Bucharest cultural offer: the night of literature. The first edition will také place at Vila Lovendal and it will gather nine cultural institutes.
TH 31.05 Book Launching
Journey to the Other End of Nowhere byMartin Vopěnka
@ Bookfest
The novel „Journey to the Other End of Nowhere” describes a father’s emotional journey with his son, who recently lost his mother. In fact, it is a double travel diary, through the background of foreing countries (Greece, Italy, Bulgaria) and the events full of adventures experienced by the two, there is an insight into the human soul. The road to nowhere, which doesn’t have a specific purpose and does not end with the completion of the holiday, reaches its climax in Romania.
SA 2.06 / Screening of a Czech Film @ Small Cinemas Conference
Solar Eclipse / Martin Marecek / 2011/ 81 min
Documentary about the collision of European noblesse oblige and the emergence of the Third World. Black and white mindsets subtly, humorously, and touchingly collide. Awarded the distinction for best Czech documentary in 2011, won the audience and Silver Eye prizes at 2011 Jihlava Documentary Film Festival. Recent film by the author of the successful documentary “Auto*Mat”.
TH 7.06 – SU 10.06 / Concert at IRAF
Mario Bihari & Bachtale Apsa
Mario Bihari is the lead singer and founder of the music band Bachtale Apsa, which would transale Happy Tears, the name alluding to the variety of feelings that this music is capable to convey. Their shows combine Roma music from Balkans, Hungary, Romania and Slovacia.
TH 14.06 Film Festival Cinepolitica
Films in memoriam Vaclav Havel
Documentary films dedicated to the memory of vaclav Havel – writer, playwright and Czech disident. He was the last president of Czechoslovakia and the first president of the Czech Republic.
SA 16.06 / Cinepolitica
All That Glitters
All that Glitters examines how strange capitalism and democracy can be when introduced to a former Soviet country, where people who were never given autonomy are suddenly expected to make thein own financial and political decisions
FR 15.06 – SU 17.06 / Street Delivery
Guerrila Knitting
@ Arthur Verona
From crocheted statues to potholes repaired with colorful bursts of yarn, guerilla knitting has become a daily sighting on the streets of the big cities. Why not make Bucharest also colorfull and worm by knitting its grey, ugly parts? During three days, we want to knit Arthur Verona and teach everyone interested how to do it.
FR 22.06 / Night of Cultural Institutes
Full night of surprises
@ Czech Centre