SOUNDCZECH /// Festival of Contemporary Czech Music

SOUNDCZECH
Festival of Contemporary Czech Music
București, Cluj, Sibiu
3 – 31 octombrie 2012

Vertigo Quintet / 3 octombrie / 21:00 / Green Hours
Vertigo Quintet / 4 octombrie / 21:00 / Atrium, Sibiu
Floex / 12 octombrie / 21:00 / Fabrica de Pensule, Cluj
Floex + Lesní zvěř / 13 octombrie / 21:00 / Clubul Țăranului
Floex / 15 octombrie/ Astra Film Festival
Tara Fuki / 17 octombrie / 20:00 / Green Hours
Dva / 19 octombrie / Astra Film Festival
Dva + Fiordmoss / 20 octombrie / 21:00 / Clubul Țăranului
Dva + Fiordmoss / 22 octombrie / 21:00 / Fabrica de Pensule, Cluj
Concert Mamapapa Banda + DAMU Intervention / 31 octombrie / 17:00 – 00:00 / Dianei Patru

Green Hours: Calea Victoriei 120 / intrare 10 RON
Atrium Cafe: Piaţa Mică 16, Sibiu / intrare 10 RON
Clubul Țăranului: Șoseaua Kiseleff 3 / intrare liberă
Fabrica de Pensule: Henri Barbusse 59-61, Cluj / intrare liberă
Dianei Patru: Dianei 4 / intrare liberă
Astra Film Festival / intrare liberă

VERTIGO QUINTET

Muzică la cinci instrumente

Vertigo Quintet este o trupă de tineri muzicieni, cei mai mulți dintre ei fiind absolvenți ai Conservatorului de jazz al lui Jaroslav Ježek din Praga. Conform spuselor lor, au ajuns împreună pentru a face muzica pe care o preferă ei, chiar dacă au avut nenumărate șanse de a participa la alte proiecte interesante. Dovada faptului că se potrivesc perfect împreună sunt albumele lor (Metamorphosis, Vertigo Quintet & Dorota Barová, Vertigo Quintet – Live U Staré Paní), influențate ca stil de muzica unor artiști ca Thelonious Monk, Miles Davis, Ornette Coleman. În concerte Vertigo Quintet cântă alături de Dorota Barová, care alătură celor cinci instrumente un violoncel și vocea ei „velvet alto”.

FLOEX

Muzică electronică cu clarinet

Fără îndoială capul de afiș al acestui festival, Tomáš Dvořák, cunoscut mai bine ca Floex este un talentat tânăr compozitor, muzician, artist grafic și absolvent al Academiei de Arte Frumoase, cel mai cunoscut musician și compositor ceh contemporan al momentului.

Floex cântă și compune muzică din 1996. Din copilărie a învățat să cânte la clarinet, acesta devenind un instrument cheie pentru muzica lui. În 2001 a lansat albumul său de debut Pocustone, care combină genuri relativ izolate ca nu-jazz, electronică și muzică contemporană.

Zece ani după debut Floex lansează Zorya. Cel mai profund album al artistului explorează muzica acustică (mai ales minimalism clasic) și muzica electronică contemporană. Albumul, al cărui titlu este inspirat de zeița slavă Zorya Polunochnaya prelucrează muzică adâncă, subconștientă, cu atmosferă nocturnă.

Floex cântă în concert cu o trupă – Sára Vondrášková – voce, Tomáš Dvořák – partea electronică, clarinet și midiclarinet, Jirka Javůrek – clarinet, midiclarinet și bas clarinet, Marián Petržela – tobe.

LESNÍ ZVĚŘ

Un altfel de jazz

Lesní zvěř sunt o trupă din Brno, care cântă un amestec energetic de nu-jazz, acustic drum’n’bass și muzică psihedelică. Formația s-a format în 2001 și s-au concentrat în principal pe cântări live, utilizând conceptul de performance muzical. Albumul de debut, numit simplu Lesní zvěř a fost scos în 2009, de către Indies Scope Records. Formația a cântat în cadrul multor festivaluri din Republica Cehă și a luat parte la câteva proiecte multimédia, printre care crearea unui soundtrack alternativ live pentru filmul Santa Sangre al lui Alejandro Jodorowsky.

Compozițiile lor cuprind, de la piese regulate la chestii improvizate, atunci când pur și simplu las muzica să conducă spontan în direcții neașteptate. „Noi nu percepem Nu-jazzul ca pe o muzică legată în mod necesar de jazz, în sensul clasic al cuvântului. Este mai mult un teren comun, un punct de plecare plin de libertate și spontaneitate, care nu este limitat de definiția genului și ne lasă să explorăm imaginația”.

TARA FUKI

Etno la violoncele

Ambele violonceliste din Tara Fuki, Dorota Barová și Andrea Konstankiewicz, au cochetat cu muzica încă din copilărie (au urmat școli de muzică, apoi conservator, perfecționându-și tehnica și cunoștințele în diferite proiecte muzicale), dar numai atunci când s-au întâlnit în Brno în 2000 și au format duo-ul Tara Fuki, și-au conturat cu adevărat personalitatea muzicală.

Muzica celor de la Tara Fuki este plină de spirit, delicată și dinamică și unică în combinația dintre ritmuri definite și improvizația elaborată pornind de la ele. Ele cântă în poloneză, cehă și un amestec între cele două limbi și se reîntorc în București după exact 10 ani de când au cântat pentru prima oară aici.

DVA

Muzică în limbi inexistente

DVA (Doi în română) este o trupa creativă și trăsnită care cantă în limbi inexistente, pentru radiouri inexistente. Trupa este formată din Jan Kratochvil, chitară, banjo, looping, kitchen beatbox, instrumente improvizate și voce, și Bara Kratochvilova, voce, clarinet, bass clarinet, saxofon, melodică, instrumente de suflat, “midi controler” și alte jucării.

Jurnaliștii de muzică, au poreclit DVA, drept ”Inclasificabilii”, fiind considerați un adevărat fenomen pe scena alternativă din Republica Cehă, iar criticul de muzică Charlie Gillett de la BBC a declarat albumul ”Fonok” drept unul dintre cele mai bune albume ale anului 2009. Albumul Fonok a fost nominalizat la premiul muzical cehesc ”Angel”, acordat anual , iar videoclipul piesei Nunovo Tango a castigat premiul intai la Festivalul Anifest.

FIORDMOSS

Electrofolk de ispirație nordică

Fiordmoss a fost inițial un duo format din Petra Hermanová și Roman Přikryl. El își folosește cunoștințele acumulate în anii a compus muzică electronică. Ea scrie melodii în același fel în care scria când cânta într-o trupă de fete, dar cu alte povești. Atunci când, la un moment dat, Petra nu a mai putut cânta la chitară cu una din mâini, au chemat un prieten să îi acompanieze. Deși inițial trebuia să stea doar pentru câteva concerte, Jan Boroš a devenit un important membru al formației.

Ultimul album lansat de Fiordmoss în 2012, Ink Bitten, își trage inspirația de la fenomenul tatuajului la femei în secolul 19, tema fiind mai ales prezentă în una din melodii, Maud, care spune povestea primei femei americane tatuate, Maud Stevens Wagner. Povestea unei fete bosniace fugind de război în Franța este în spatele melodiei Paris versus Sarajevo. Hard a Starboard este inspirată de singura fotografie a aisbergului care a scufundat Titanicul, fotografiată la doar câteva zile de accident de marinarul Štépán Řehořek.

Stilul lor a fost definit ca Psych-folk sau electrofolk de ispirație nordică și i-a transformat pe Fiordmoss în unii din cei mai apreciați nou-veniți pe scena muzicii independente din Cehia.

MAMAPAPABANDA + DAMU Intervention

Muzică vizuală

Mamapapa Banda este un grup de artiși vizuali și muzicieni de naționalități diferite, formată în 2007 în Praga, pe perioada în care au improvizat un CD „home made”. Cu un stil muzical pe care ei îl numesc ”Nomads-Influenza”, grupul cântă o muzică care nu e ușor de clasificat – ea comprimă folclor austro-ungar / muzică etnică combinat cu muzică împrutată din folkul slavonic și punk. Alături de instrumente clasice, ca acordeon, clarinet și vioară, există un instrument distinct în grup – o rădăcină.

Studenții de la DAMU (Theatre Academy of Performing Arts Prague), secția recent inaugurată de artă site-specific, vor interveni în spațiul din Dianei 4, experimentând cu instalații de sunet și alte jucării, până la miezul nopții.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh.

Partener principal: Staropramen

Cu sprijinul Ambasadei Cehiei in Romania.

Parteneri media: 24FUN, Radio România Culltural, BeWhere, Modernism, SUB 25, PORT.ro.