Jiří Trnka și Alois Nebel la Anim’est
Ediția de anul acesta a Animest omagiază 100 de ani de la nașterea lui Jiři Trnka, printr-o retrospectivă a filmelor sale și o expoziție ce cuprinde și 3 dintre marionetele originale ale animatorului, iar Alois Nebel a fost selectat în competiția oficială a festivalului, proiecția fiind însoțită de o expoziție de benzi desenate din cartea care a stat la baza filmului.
VI 5.10 – DU 14.10. / Animest
Retrospectivă + expoziție Jiří Trnka
Inaugurare expoziție / SÂ 6.10 / 16:00
Jiři Trnka(1912–1969), una dintre cele mai influente personalităţi ale artei cehe din secolul al XX-lea este omagiată la Anim’est 2012. Festivalul îi dedică o retrospectivă specială maestrului marionetelor cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere.
Trnka a început să fie interesat de marionete încă din şcoala gimnazială, când profesorul său de desen, păpuşarul şi omul de teatru Josef Skupa, i-a descoperit talentul. Mai târziu, a urmat cursurile Şcolii de Arte Decorative din Praga (al cărei profesor avea să devină în 1967) şi a exersat în grafică şi ilustrarea de reviste, ziare şi cărţi. În anii ’30 şi ’40, a fost pe rând creatorul propriului teatru de marionete, scenograf al Teatrului Naţional şi al Teatrului Provizoriu, director artistic al studioului de animaţie „ Bratři v triku”.
În iunie 1945, Jiři Trnka ajunge director artistic al studioului de film de animaţie din Praga. În acelaşi an, îşi termină primul film, „ Zasadildědekřepu” („Bunicul a plantat o sfeclă”). Mai realizează trei scurtmetraje în anul următor – „Zviřatka a petrovšti” („Animalele şi bandiţii”), „Darek” („Darul”) şi „Perak a SS” („Alergătorul şi bărbaţii SS”) – fiecare aducând o inovaţie în tematică şi design. Filmele sunt premiate la festivaluri internaţionale, făcând din Trnka o personalitate recunoscută în lumea animaţiei. Până atunci, producţia de filme de animaţie fusese dominată de americanul Walt Disney. Trnka arată că este posibil să te impui ca artist independent şi să cauţi noi modalităti de expresie.
Într-un an în care cunoaşte un succes imens în lumea filmului animat, Trnka îşi reîndreaptă atenţia spre posibilităţile animaţiei cu păpuşi, dar chiar şi în acest domeniu preferă să-şi urmeze propriul drum. Experienţa pe care o avea în film şi în teatrul de marionete, alăturată cunoştinţelor sale de grafică, se dovedesc roditoare. Primului film, „Betlem” („Betleem”, 1947), surprinde atmosfera Crăciunului ceh tradiţional. Îi vor urma noi episoade, despre obiceiurile şi tradiţiile de peste an.
Ecoul filmelor cu păpuşi semnate Trnka în rândul criticii internaţionale depăşeşte succesul filmelor sale desenate, dovadă că alegerea lucrului cu marionete a fost una inspirată.
În cadrul retrospectivei va putea fi urmărit un program special de animații ale lui Jiři Trnka, printre care se numără și Visul unei nopţi de vară, primul cinemascop de lungmetraj cu păpuşi din lume, după piesa lui William Shakespeare premiat la Cannes și la Veneția, Privighetoarea împăratului, distins cu Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno, sau Mâna, o alegorie despre putere şi oprimare, o poveste fantastică despre un olar căruia i se cere să facă un model după el însuşi.
Publicul Anim’est va putea admira și o expoziție specială ce prezintă filmografia în imagini a lui Jiři Trnka. Planșe ilustrând diferite schițe și personaje din filmele animatorului, dar și câteva dintre păpușile originale create de acesta vor fi expuse la Cinema Studio pe toată perioada festivalului.
„Alois Nebel” este un roman grafic scris de Jaroslav Rudiš, romancier, scenarist şi jurnalist, şi Jaromir 99, muzician, scriitor, compozitor, desenator, membru activ al trupei Priessnitz încă din anii ’90.
„Alois Nebel” este primul roman grafic modern publicat în Cehia. A fost lansat în 2003 sub forma unui singur volum, „Bilý Potok”. După succesul neaşteptat, au mai apărut încă două volume, „Gara Centrală” şi „Zlaté Hory”, trilogie publicată în 2006. Povestea este redată prin ilustraţii alb-negru. Artistul Jaromir 99 s-a inspirat din benzile desenate americane ale anilor ’50, din realismul socialist şi din ornamentele desenelor pentru decupat, care sunt şi acum o formă de artă populară specifică regiunii muntoase Jeseník.
Expoziţia este deschisă între 5 şi 14 octombrie, la cinema Patria.
Vernisaj: marţi, 9 octombrie, ora 20:00, înainte de proiecţia lungmetrajului „Alois Nebel” (în competiţie).
Expoziţia din foaierul Cinematografului Patria este dedicată poveştii filmate laborios şi impresionant de Tomáš Luňák.
MA 9.10 / 20:30 / Cinema Patria
VI 12.10 / 22:00 / Cinema Studio
Alois Nebel / Tomáš Luňák / CZ / 2011 / 84 min / VO Ceha / subtitrare in limba romana
Alois Nebel este o dramă cehă animată prin tehnica numită rotoscoping, bazată pe trilogia de benzi desenate ale lui Jaroslav Rudiš and Jaromír 99. La sfârşitul anilor ’80, Alois Nebel lucrează ca dispecer într-o gară mică dintr-un sat izolat aflat la graniţa dintre Cehia si Polonia. Alois preferă compania orarelor vechi de tren care îl urmăresc continuu: are halucinatii şi vede trenuri vechi de sute de ani trecând prin gară, aducând cu ele fantome şi umbre din trecutul întunecat al Europei Centrale: Al Doilea Război Mondial, exilul, ocupaţia sovietică.
Mai multe informații pe http://www.animest.ro/
Tweet