Scenarii pentru un urbanism creativ

Arhitectul ceh Igor Kovacevic participă la conferința „Pe teren local – Scenarii pentru un urbanism creativ”, organizata in cadrul proiectului „PLUG TO NATURE. Strategii de recucerire a urbanitatii”, care are loc in perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2012 la Biblioteca Nationala a Romaniei, organizată de Asociația Ivan Patzaichin.

MI 31 octombrie 2012 / 16:00 / Biblioteca Națională a României


Participanti:
Igor Kovacevic, Centrul de Arhitectura Central Europeana, Praga Michael Obrist, feld72, Viena Mario Kuibus, Re-Act Now Studio, Bucuresti

Orasele au o resursa inepuizabila – oamenii. Orice interventie urbana este nu numai un instrument de modificare a unor parametrii fizici existenti, dar si un modalitate de a reflecta asupra identitatii unei comunitati, a unui loc, de a intra in dialog si de a dezvolta impreuna solutii. Pentru a face actorii locali suficient de puternici pentru a-si articula propriile idei si dorinte este adesea nevoie sa mutam accentul de pe probleme pe potentialul uman si urban identificat. Astfel trebuie sa gandim dificultatile cu care se confrunta orasul si locuitorii lui in termeni de creativitate si inovatie.

Igor Kovacevic este arhitect, fondator al platformei de arhitectura MOBA si, in 2001, al Centrului de Arhitectura Central Europeana (CCEA). Activitatea sa este orientata inspre proiecte de cercetare si strategii de dezvoltare urbana folosind noi metode de interactiune intre arhitectura, arta, urbanism si politici publice. Din 2010 face parte din noua scoala de arhitectura Archip – Praga. Este de asemenea si curator al mai multor expozitii si evenimente organizate de Centrului de Arhitectura Central Europeana si curator invitat al mai multor proiecte internationale.

Michael Obrist este membru al grupului feld72. feld 72 inseamna explorarea intersectiilor dintre arhitectura, urbanism aplicat si arta. Participa in cadrul Bienalei de la Venezia 2011 / 2010 / 2008 / 2004 (IT), Bienala Shenzhen / Hongkong pentru Urbanism / Architecture 2009 (CN), Bienala Canare 2009 (ES), Trienala de Arta din Guangzhou 2008 (CN), Bienala de Arhitectura din Sao Paulo 2007 (BR), Bienala de la Rotterdam 2003 (NL).
feld72 a fost selectat de juriul Premiului Chernikhov in Top 10 list al celor mai inovativi architecti din lume. feld72 sustine cursuri si conferinte in numeroase institutii si universitati din lume.

Mario Kuibus este arhitect si coordonator al biroului de arhitectura re-act now studio. Dupa o practica de cativa ani in Austria, revine la Bucuresti unde se afirma ca o pozitie activa in spatial arhitectural si cultural local. Este profesor invitat la Universitatea de Arhitectura si Urbanism si participant in cadrul unor conferinte si expozitii precum Bienala de Arhitectura Bucuresti, Romania Mon Amour – Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura Venetia, TUB – O necesitate pentru Bucuresti – conferinta sustinuta in cadrul Bienalei de Arhitectura, Cluj.