Apusul aurarilor / 26 noiembrie / 20h00 / Centrul Ceh

DOCUMENTARY MONDAYS
un eveniment Centrul Ceh sustinut de Pilsner Urquell

twilightgold.jpg

APUSUL AURARILOR
Romania, TVR 2007, 50 min
Regie: Cristina Oancea
VO romana / Subtitrari in engleza

Pretul aurului devine mult prea mare, daca ne gandim la pagubele culturale si ale mediului…

APUSUL AURARILOR este un document despre istoria exploatarii aurului in Romania care accentueaza lupta si greutatile provocate de exploatarea din ce in ce mai agresiva a aurului de-a lungul timpului, in anumite zone traditionale situate in Muntii Apuseni (Carpatii Occidentali). Filmul prezinta o pozitie ecologica, in sensul protejarii mediilor naturale si sociale ale regiunilor respective. 

Filmul este o productie TVR, fiind difuzat pentru prima oara in august 2007. A primit premiul pentru Cel Mai Bun Scenariu la Festivalul International de Televiziune din Bar (Muntenegru). 

ENGLISH VERSION

TWILIGHT OF GOLDMINERS is a documentary on the history of gold mining in Romania, emphasizing the continuous struggle and sufferance that gold extraction involved and enhanced during the history in the main traditional gold mining region of Romania, in the Apuseni Mountains (Western Carpathians). It has a strong ecological approach, in the sense of praising and protecting the natural and social environment of the area.