Ecouri ale festivalului internațional de film documentar Jihlava la București

Centrul Ceh prezintă, ca în fiecare an, în cadrul programului Documentary Mondays, o selecție de filme documentare care au fost parte din ediția de anul acesta a festivalului internațional de film documentar Jihlava din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”.

Singurul film românesc din selecție, Turn off the lights, va inaugura programul, luni, pe 3 decembrie, urmat de două filme cehe: Citizen K. și Two Nil, pe 10 și 17 decembrie, cu începere de la ora 20:00, la Centrul Ceh.


Turn off the lights, în regia Ivanei Mladenović a avut premiera în acest an la Tribeca Film Festival din New York și a primit Inima orașului Sarajevo pentru cel mai bun documentar. Filmul urmărește trei tineri care, după ce au petrecut câțiva ani în spatele gratiilor, redescoperă realităţile vieţii în libertate, marcate de agresiuni şi excese, în comunitatea de romi în care trăiesc.

Proiecția va fi în prezența regizoarei Ivana Mladenović și a directorului festivalului de film Jihlava, Marek Hovorka.

Citizen K. este regizat de Michal Dvořák, care a înregistrat experimentul făcut de grupul artistic Ztohoven. Într-o eră obsedată de indentificare, un grup de doisprezece artiști au testat cât de departe se poate merge cu o identitate împrumutată. Ei au comandat carduri de identitate false, făcând schimb de identități prin înlocuirea fotografiilor cu unele create și folosindu-se apoi de ele în viața de zi cu zi.

Documentarul despre fotbal al lui Pavel Abrahám, Two Nil, oferă 22 de puncte de vedere diferite asupra spectatorilor. La un meci dintre Sparta și Slavia, operatorii au folosit 22 de camere pentru a filma spontaneitatea și varietatea reacțiilor venite din partea vizitatorilor, fanilor, turiștilor, intelectualilor și gărzilor de securitate pe parcursul întregului joc.

Festivalul internațional de film documentar Jihlava are loc în Cehia și este cel mai mare festival de film documentar din Centrul și Estul Europei. Este focusat pe documentare relevante social, dar cărora nu le lipsesc stilul inovator sau adâncimea tratării subiectelor.

Intrarea la toate proiecțiile este liberă. Un eveniment susținut de Staropramen.