JURIUL LICEENILOR la ONE WORLD ROMANIA

Un aspect important al misiunii ONE WORLD ROMANIA este includerea in dezbateri a vocilor celor mai tineri membri ai societatii si asigurarea unei pluralitati de opinii. In acest scop, One World Romania initiaza, in colaborare cu Reprezentanta Comisiei Europene si cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, un juriu de liceeni care va decide filmul castigator al Premiului Special la editia din martie 2013.

juriul-liceenilor-blog-2-ro

Pentru a-si exprima dorinta de a participa in juriu, toti elevii inscrisi in clasele IX-XII in licee din Bucuresti sunt invitati sa trimita pe adresa de email juriu@oneworld.ro, pana la data de 15 februarie 2013, un text de maximum 500 de cuvinte in care sa comenteze, in forma unui eseu liber, pe marginea urmatoarelor intrebari:

Este societatea romaneasca un mediu favorabil dezvoltarii mele ca individ si participarii mele la viata comunitatii? Cum ma afecteaza manifestarile de ura, intoleranta, extremism, xenofobie, intalnite uneori in viata cotidiana, de la sloganurile rasiste pe parcursul unor meciuri de fotbal si inmultirea formelor de violenta verbala in spatiul virtual, pana la limbajul folosit de unii politicieni?

Sa incepem cu un exemplu concret: care a fost cea mai recenta manifestare a urii si lipsei de toleranta intalnita de mine si cum am reactionat la ea? Cum pot ajuta eu societatea romaneasca sa fie mai toleranta fata de cei diferiti de majoritate?

Precizari:

1. One World Romania nu intentioneaza sa alcatuiasca o colectie de texte corecte politic. Propunerea de mai sus are in vedere un eseu liber in care sunteti invitati sa va exercitati libertatea de opinie si de expresie. Va rugam atasati eseului un paragraf separat despre relatia dvs. cu filmul documentar si despre motivul pentru care sunteti interesati sa faceti parte din juriu.

2. Asociatia One World Romania va alege 5 elevi de liceu care vor face parte din juriu. Numele castigatorilor vor fi anuntate pana la data de 1 martie 2013.

3. Pentru actiunea „JURIUL LICEENILOR”, organizatorii vor solicita acordul Ministerului Educatiei iar participarea elevilor in juriu in perioada 12-17 martie se va face cu acordul scolilor implicate.

4. Asociatia One World Romania va putea publica integral sau partial textele trimise pentru alegerea juriului. Numele participantilor nu va fi mentionat decat cu acordul acestora.

5. Liceenii ce vor face parte din juriu vor trebui sa vizioneze si sa dezbata filmele propuse de organizatori pentru premiu (circa 10-12 filme) in perioada 12-16 martie 2013.

6. Membrii juriului vor inmana premiul pe data de 17 martie 2013. La festivitatea de premiere, membrii juriului vor trebui sa prezinte o motivatie scrisa a acordarii premiului.