Mário Bihári & Bachtale Apsa / Romania Tour

Cântărețul Mário Bihári și trupa sa Bachtale Apsa se întorc în România, pentru un turneu care va avea concerte la Timișoara, București și Sighișoara. Pentru a treia oară în România, după un concert la Clubul Țăranului în 2011 și participarea la IRAF (International Romani Art Festival) în vara lui 2012, Bachtale Apsa vin în România în 2013 pentru un turneu în trei orașe și worshop-uri pentru copii în multe alte localități ale țării.

bahtaleweb
VI 8.02 / Cuib d’Arte, Timișoara / 21:00
VI 15.02 / Clubul Țăranului, București / 21:00
SÂ 16.02 / Jo Pub, Sighișoara / 21:00

Mário Bihári este un cântăreț rom, care a rămas orb când avea opt ani și cu toate astea a devenit un extraordinar pianist, acordeonist și clarinetist. Și-a format reputația ca muzician datorită colaborării cu faimoasa cântăreață cehă Zuzana Navarová. Alături de ea şi de trupa Koa, a început drumul lui în muzică, nu doar ca instrumentist, ci şi în postura de compozitor, multe dintre piesele sale făcând sălile de concert să fie neîncăpătoare. A dus mai departe cântecele comunităților rome și, în același timp, a compus muzică în care se regăsesc nenumărate influențe. În acest moment, cântă în trei trupe – Bachtale Apsa, Neve şi Bejli și a reușit să se impună ca o personalitate muzicală individuală, în special în peisajul artistic roma.

Bachtale Apsa este o trupă care s-a format în jurul lui Mário Bihári, dar care se remarcă și prin calitățile vocale și instrumentale ale celorlalți membri. Numele, care se traduce prin „lacrimi fericite”, face aluzie la varietatea de sentimente și emoții pe care melodiile lor sunt cababile să le redea. Muzica acestei trupe include influențe din toate stilurile tradiționale rome, alternate cu influențe balcanice, maghiare, spaniole, rusești, slovace și chiar și elemente de synth-jazz sau csardas.

Mário Bihári, care stă la baza trupei, este acompaniat de către chitaristul și cântărețul Petr Horváth, basistul František Raba și, cel mai tânăr membru al formației, percuționistul Tokhi. Împreună au avut doar anul trecut peste 60 de concerte, în țări precum Franța, Germania, Finlanda, Luxemburg și Algeria. În 2011 Bachtale Apsa a fost unicul reprezentant al scenei muzicale rome din Cehia la renumitul festival international de arta roma KHAMORO. Formația și-a lansat primul CD după doi ani de colaborare, în august 2011.

Turneul în România va conține pe langă concerte și workshop-uri pentru copiii din satele cehești din Banat, cu copiii străzii din București, în colaborare cu fundația Parada și cu copii nevăzători, în colaborare cu organizația Catharsis, din Brașov.

Intrarea la toate concertele este liberă.

Eveniment fb aici.