Program FEBRUARIE / MARTIE
LU 4.02 / Documentary Mondays / 20:00 / Best of Documentary Mondays – Cooking History / @ Czech Centre
Cooking History / Péter Kerekes / Cehia / 2009 / 88‘ / VO cehă, subtitrare în limba engleză
Un film documentar despre bucătarii armatei și felul în care nevoile a sute de stomacuri armate afectează victorii sau înfrângeri. Despre bucătăria de teren ca un model pentru o lume unde prepararea mâncării devine o strategie de luptă; o luptă pentru idealuri mari care se sprijină pe picioarele puternice ale mesei de bucătărie.
Filmul este bazat pe unsprezece rețete ale bucătarilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial până la războiul din Cecenia, din Franța trecând prin Balcani, până în Rusia.
JO 7.02/ No Silence, Please! / 20:00 / Moartea obosita & Einuiea / @ Czech Centre
Destiny / Fritz Lang / Germania / 1921 / 105‘
Atunci când un cuplu tânăr se oprește pentru a se odihni într-un sat mic, bărbatul este răpit de către Moarte și este sechestrat în spatele unui zid imens fără uși sau ferestre. Femeia găsește o intrare mistică și este întâmpinată de către Moarte, care-i spune trei povești separate, care au loc în locații exotice, toate implicând circumstanțe similare cu cea în care se găsește ea. În fiecare poveste, o femeie încearcă să-și salveze iubitul de soarta lui tragică și nu reușește.
Einuiea este un ansamblu neconvenţional care a luat naştere la Bucureşti, în anul 2003, fiind alcătuit din muzicieni cu o bogată experienţă artistică: Călin Torsan, Silviu Fologea, Juan-Carlos Negretti. Repertoriul Einuiea este format din muzică veche tradiţională de pe teritoriul României, precum şi din compoziţii originale, scrise în spiritul muzicii arhaice din Balcani. Formaţia foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe turceşti şi ebraice, dar inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic românesc, din muzica veche de curte (Dimitrie Cantemir) sau orăşenească (Anton Pann), dar şi din muzica lumii.
În colaborare cu Institutul Goethe.
VI 8.02 / Concert Mario Bihari & Bachtale Apsa / 21:00 / Cuib D’arte, Timișoara
Mario Bihari este solistul și fondatorul ansamblului de muzică țigănească Bachtale Apsa, ce s-ar traduce Lacrimi Fericite, denumirea făcând aluzie la varietatea de sentimente pe care acest tip de muzică este capabilă să o redea. Spectacolele lor combină muzica etniilor rome din Balcani, Ungaria, România și Slovacia. Trupa nu se face remarcată doar prin persoana lui Mario Bihari, solist și acordeonist orb, ci și prin calitatățile vocale ale celorlalți membri și prin ritmurile deosebite pe care le realizează.
LU 11.02 / 20:00 / Documentary Mondays / La Ultima Calle / @ Czech Centre
La Ultima Calle / Marina Monsonis, Rasmus Sievers / Germany / 2011 / 60’ / VO spaniolă, subtitrare în limba engleză
În Barcelona, o parte din orașul vechi ajunge în Marea Mediterană ca o pană între plaja urbană și noul port, rezistând în felul său dezvoltării imobiliare. Străzile pline de spiritul marinăresc din La Barceloneta se află în umbra apartamentelor unde încă se pot vedea haine agățate la balcoane, iar vecinii noi se pot recunoaște pentru că ei „nu știu să le atârne în mod corect”. Cu felul lor liniștit, al oamenilor care știu că probabil vor pierde, vecinii din La Barceloneta își spun poveștile de viață și se pregătesc de festivitatea anuală, care este sărbătorită în Calle de los Pescadores. Acest film capturează esența a ceva pe cale de dispariție, între amintirile legendelor marinarilor și premonițiile unei modernități avansate.
În colaborare cu Institutul Goethe și Academia de Film și Televiziune „Konrad Wolf”, Postdam.
VI 15.02 / Concert Mario Bihari & Bachtale Apsa / 21:00 / Clubul Țăranului, București
SÂ 16.02 / Concert Mario Bihai & Bachtale Apsa / 21:00 / Jo Pub, Sighișoara
Pentru a treia oară în România, după un concert la Clubul Țăranului în 2011 și participarea la IRAF (International Romani Art Festival) în vara lui 2012, Bachtale Apsa vin în România în 2013 pentru un turneu în trei orașe: Timișoara, București și Sighișoara.
LU 18.02 / 20:00 / Documentary Mondays / Warm-up One World Romania 2013 / @ Czech Centre
I WAS WORTH 50 SHEEP / Nima Sarvestani / Sweden, 2010 / 72′
“Nu stiam sa scriu. Am ars o gaura intr-o bucata de hartie si am dat-o cuiva sa o inmaneze mamei, stiind ca imi va intelege durerea”. La varsta de zece ani, Sabere a fost vanduta de tatal ei unui barbat de cincizeci de ani – o veche practica tribala in Afganistan. Acum, tatal care a vandut-o incearca sa o ajute sa se salveze, straduindu-se in acelasi timp sa amane momentul in care va trebui sa o predea pe cealalta fiica a sa sotului caruia i-a fost promisa. A doua fiica a fost si ea vanduta, tot la varsta de zece ani, in schimbul a cincizeci de oi, pentru a asigura supravietuirea familiei.
THE TURNER FILM DIARIES / James T. Hong, Taiwan / Netherlands, 2012 / 26’
Ceea ce inițiat parte a fi un act de acuzare legitim a decadenței culturale americane se dovedește a fi filmarea unui manifest ultra de dreapta. În 1978 William Pierce a scris The Turner Diaries sub pseudonimul Andrew MacDonald. A fost un roman care i-a inspirit mai târziu pe alții să comită acte violente, inclusive pe Timothy McVeigh,c are a ucis 168 de oameni în bombardamentul din Oklahoma City din 1995. Acest documentar adoptă o perspectivă similară. A demonică voce din off citește pasaje din carte, în timp imagini abstracte alb-negru susțin viziunea haotică și plină de ură. Documentarul continuă să sugereze că o societate a consmului de masă, a obezității și dependenței poate fi un teren propice pentru această perspectivă. Lipsa de logică în raționament este adoptată cu măiestrie în realizarea acestui film.
JO 21.02 / 20:00 / No Silence, Please! / Man Ray Movies & Valerinne / @ Czech Centre
Man Ray a fost un artist american, membru al mișcării dadaiste și principalul participant american în mișcarea suprarealistă. Expratriat la Paris în anii 20 a fost membru a așa-numitei ”Generații Pierdute” de minți creative. Arta lui Man Ray cuprinde nu doar picturi, dar și fotografii, colaje și câteva filme suprarealiste, realizate în anii 20.
Valerinne (în componență Alexandru Das (chitară), Liviu (bass), Mircea (tobe), Anke (visuals) cântă o muzică atmosferică, obsedantă și emoțională. Formație formată în București la sfârșitul anului 2011, Valerinne îți definește stilul ca instrumentál, postrock, Shoegaze, metal.
SÂ 23.02 / 18:00 / Proiecție specială / Burning Bush / @ Czech Centre
Burning Bush (Hořící keř) / Agnieszka Holland / Cehia 2013 / 240’
Burning Bush este o mini-serie de 3 părți, creată pentru HBO de către regizoarea Agnieszka Holland. Bazată pe personaje și Evenimente reale, această dramă se axează pe sacrificiul studentului Jan Palach, care și-a dat foc ca protesc împotriva ocupării sovietice a Cehoslovaciei în 1969. Dagmar Burešová, o tânără avocat, a devenit parte din moștenirea gestului lui Palach, atunci când l-a apărat într-un proces împotriva guvernului comunist, un regim care a încercat să dezonoreze sacrificiul lui Palach. Povestea lui Jan și Dagmar este una despre valori umane, adevăr, onoare, dreptate și curaj.
Agnieszka Holland este o regizoare poloneză care a studiat la FAMU în perioada în care s-au desfășurat evenimentele ce au inspirat acțiunea filmului.
LU 25.02 / 20:00 / Documentary Mondays / Doc Next Network DIY documentaries / @ Czech Centre
Doc Next Network aduce documentare scurte și proaspete, realizate de către tineri cineaști amatori. Portretele lor ale eroilor obișnuiți dezvăluie acțiuni locale mici, care au un impact mare.
Despre iubirea pentru povești, dansuri, cafea, păsări, amintiri și memorii…care sunt imaginile Europei pe care aceste filme le dezvăluie?
LU 4.03 / 20:00 / Documentary Mondays / Best of Documentary Mondays – Czech Dream / @ Czech Centre
În data de 31 mai 2003 pe o câmpie din cartierul praghez Letňany s-au strans câteva mii de oameni, atraşi de o campanie publicitară, care promitea un hipermarket, VISUL CEH, cu preţuri nemaivăzut de mici. Dar în locul respectiv mulţimea nu a găsit decât o faţadă de pânză.
Aceasta „prieteneasca înşelăciune“ era o parte componentă a proiectului lui Vit Klusak şi a lui Filip Remunda. Ei comandaseră uneia dintre celei mai mari agenţii de publicitate promovarea unui produs inexistent – hipermarket-ul VISUL CEH. Documentarul lor urmăreşte cum se fabrică astăzi o reclama demnă de încredere, care nici măcar nu este nevoie să fie sprijinită de realitate. Filmul distractiv şi neliniştitor în acelaşi timp, urmăreşte îndeaproape profesioniştii din domeniul publicităţii, regizori, psihologi, analişti, celebrităţi cehe, director de hipermarket şi clienţi – adică întregul carusel seducător al consumului, în care se afla astăzi majoritatea dintre noi.
JO 7.03 / Proiecție / Kinoautomat / 20:00 / @ Cinema Victoria, Cluj
SÂ 9.03 / Proiecție / Kinoautomat / 20:00 / @Noul Cinematograf al Regizorului Roman, București
Kinoautomat este primul film interactiv din lume, realizat de către Radúz Činčera pentru Pavilionul Cehoslovac de la Expo ’67 din Montreal. De 9 ori în timpul filmului acțiunea se oprește și un moderator roagă audiența să aleagă între două scene, urmând apoi voturile audienței, filmul continuă.
Filmul este o comedie neagră, care se deschide cu o scenă în care apartamentul lui Petr Novák este în flăcări. Indiferent de alegerile făcute, filmul se termină cu clădirea care arde, făcând din film – în intenția lui Činčera – o satiră la adresa democrației.
SÂ 9.03, DU 10.03 / Proiectie One World Romania / Proiecție film / Shoah / @ Elvira Popescu
Shoah / Claude Lanzmann / Franța,1985 / 566’
Shoah este considerat pana astazi cel mai important film despre Holocaust din toate timpurile. Realizat pe parcursul a 11 ani, Shoah include interviuri cu supravietuitori ai lagarelor de concentrare, comandanti ai SS si martori ai evenimentelor. De multe ori, in timpul filmarilor, Lanzmann s-a folosit de identitati false si camere ascunse, filmand in secret fosti nazisti. In contrast cu portretele supravietuitorilor, publicului ii sunt aratate peisaje contemporane idilice, care acopera morminte comune ale milioanelor de victime. Ca intervievator, Claude Lanzmann nu este deloc detasat – intrebarile lui sunt extrem de personale, fortandu-i pe intervievati sa raspunda la chestiuni cu care n-ar fi vrut sa se confrunte. Lipsa materialelor de arhiva si marturiile directe montate in 9 ore si jumatate de film, clarifica pentru oricine gravitatea si importanta Holocaustului in istoria umanitatii, lucruri usor de uitat in reprezentarile hollywood-iene ale acestui subiect. Mai mult, marturiile supravietuitorilor si ale criminalilor ii vor face pe multi sa constientizeze faptul ca aceste evenimente se pot repeta oricand si oriunde in lume.
Proiecția va fi în prezența regizorului Claude Lanzmann.
MO 11.03 – SU 17.03 / One World Romania / Festival de film documentar dedicat drepturilor omului / @ Cinematografe în București
În perioada 11-17 martie va avea loc la București cea de a șasea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. Și anul acesta, filmele vor fi proiectate la mai multe cinematografe din centrul Bucureștiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso, Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Țăranului Român și Cinema „Elvira Popescu” a Institutului Francez. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc luni, 11 martie, la Cinema Patria.
Un festival inițiat de Centrul Ceh, care are loc în memoria lui Václav Havel, patronul edițiilor anterioare.
MO 25.03 / 20:00 / Documentary Mondays / Copper Age / @ Czech Centre
Copper Age / Ivo Bystřičan/ Cehia, 2010 / 54’
Un documentar ce exploatează situația din Zambia, care, în ciuda faptului că este unul din cei mai mari exportatori de cupru din lume, este din ce în ce mai dependent de ajutorul international. După ce a privatizat minele de cupru, Zambia nu mai are nici un venit din urma exportului de cupru.
Tweet