KINOAUTOMAT – Primul film interactiv din lume, în proiecție la București și Cluj

În ziua de astăzi interactivitatea este o parte normală a vieții noastre de zi cu zi. Acum patruzeci de ani însă, Kinoautomat a revoluționat relația spectatorului cu filmul de pe ecran.

Kinoautomatweb

Kinoautomat este primul film interactiv din lume, conceput de către Radúz Činčera pentru pavilionul cehoslovac la Expoziția Mondială din  ’67, din Montreal. În 9 momente ale filmului acțiunea se oprește și un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena aleasă continuă, conform voturilor audienței.

Proiectul a fost bine primit, ziarul The New Yorker scriind: „Kinoautomat, din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expoziției mondiale, și cehii ar trebui să-i facă un monument lui Radúz Činčera, cel care l-a conceput”.

Filmul, Un om și casa sa (Člověk a jeho dům), este o comedie neagră, creat de de membri ai Noului Val cehoslovac de film, din anii ’60: Radúz Činčera, Pavel Juráček, Ján Roháč, Vladimír Svitáček și Miroslav Horníček. Începe cu o scenă în care apartamentul lui Petr Novák este în flăcări. Indiferent de deciziile care sunt luate, acțiunea se termină întotdeauna cu incendierea apartamentului, făcând din film – așa cum inteționa Činčera – o satiră a democrației. Alte interpretări susțin că filmul este o satiră a determinismului, ideea că oamenii își pot controla soarta, sau că este o acceptare a diversității și complexității vieții.

Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democrație, atunci când, la un an după premieră, comuniștii au ocupat Cehoslovacia, interzicând și filmul în scurt timp.

Patruzeci de ani mai târziu, mecanismul perfect funcțional al proiectului realizat de Činčera este readus în sălile de cinema, dovedindu-se a fi sold-out chiar și după atâta timp. După ce a fost prezentat publicului în Londra, Basel și Praga, Centrul Ceh aduce Kinoautomat și în România pentru două proiecții: la cinematograful Victoria din Cluj și la Cinemateca Eforie în București.

7 martie 2013 / 20:00 / Cinema Victoria, Cluj / eveniment fb aici
9 martie 2013 / 20:00 / Cinemateca Eforie, București / eveniment fb aici

Intrarea la proiecție este 5 lei.
Un eveniment susținut de Staropramen.

Parteneri: Arhiva Națională de Filme, 24FUN, Modernism, Cinemagia, Evenimente în Cluj, BeWhere, feeder.ro, FilmReporter.