ONE WORLD ROMANIA 2013 – Pentru o karma mai bună

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, ONE WORLD ROMANIA revine anul acesta la Bucuresti, intre 11 si 17 martie. Cea de-a sasea editie a festivalului aduce in 2013 peste 50 de filme documentare din 27 de tari, majoritatea in premiera romaneasca. Filmele vor fi proiectate la Cinemateca Eforie, Cinema Corso, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez si Studioul Horia Bernea – Muzeul Taranului Roman, iar gala oficiala de deschidere va avea loc luni, 11 martie, la Cinema Patria.

775831_10151226370603994_1377648501_o

Anul acesta, festivalul pune accent pe problemele tinerilor, organizand matinee pentru liceeni, ateliere educative, si ofera pentru prima data un premiu, filmul castigator fiind ales de catre un juriu de elevi de liceu. Programul este articulat in jurul ideii de ura, filmele fiind impartite in 6 sectiuni tematice: Ura dauneaza grav sanatatii, Diz/Abilitati, Cine pe cine manipuleaza?!, Dreptul si strambul, Revolutie zi de zi si Romanul adolescentei.

Printre documentarele din cadrul OWR 2013 se numara “Ai Weiwei: Never Sorry”, despre celebrul artist si activist chinez; “The Act of Killing”, in care masacrele din Indonezia anilor ’60 sunt reinscenate chiar de catre criminali; “Forbidden Voices”, care spune povestile a 3 bloggerite care sunt persecutate de regimuri dictatoriale, sau celebrul “The Thin Blue Line” al lui Errol Morris, in care regizorul investigheaza detaliile unei condamnari ce s-a dovedit a fi nedreapta.

In plus, One World Romania editia a 6-a aduce o proiectie maraton (9-10 martie) a celui mai important documentar despre Holocaust, “Shoah”, regizat de Claude Lanzmann, distins anul acesta cu Premiul pentru intreaga activitate la Berlin si invitat special OWR, o retrospectiva a legendarului regizor danez Jon Bang Carlsen, dezbateri (deseori cu participarea regizorilor), un workshop despre productia de filme documentare sustinut de Andy Glynne, un program special de filme documentare romanesti realizate de studiourile Sahia in perioada comunista, dar si filme romanesti in premiera.

Abonamentele se pot cumpara deja prin Eventbook:
– abonamentul complet, nominal, 70 ron – www.eventbook.ro/event/15
– abonament 5 intrari, nenominal, 30 ron – www.eventbook.ro/event/16
Ambele variante includ catalogul OWR 2013.

Mai multe detalii despre filme, evenimente, invitati si programul complet, pe www.oneworld.ro.