Documentare cehe la One World Romania

Componența cehă este bine reprezentată anul acesta la festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. În secțiune Revoluție zi de zi avem două filme: Arta de a supraviețui celui mai lung război din lume și Fortăreața.

one-world-romania-2013_16826400
Arta de a supraviețui celui mai lung război din lume / Regia: Štěpánka Šimlová / Bára Stejskalová / Cehia, 2012, 58′

14 martie 12:00, Universitatea Româno-Americană / 16 martie, 14:00, Cinema Corso

Miscarea Free Burma Rangers a devenit cunoscuta in 2008 dupa aparitia ei in filmul Rambo.
Care este viata reala a oamenilor din aceasta organizatie? Razboiul dintre grupurile etnice si armata birmana dureaza de peste 60 de ani. Povestea celor care traiesc in aceste regiuni include sate arse, rapiri, urmariri prin jungle, violuri si omoruri. In 1994, s-a format aici un grup de 250 de voluntari care au decis sa isi riste vietile pentru a ii ajuta pe localnici. Ofera asistenta medicala, hrana, monitorizeza incalcarile drepturilor civile si asigura un sistem de comunicare care anunta atacurile armatei birmane. Prin actiunile lor, au reusit sa aduca speranta locuitorilor din aceste sate.

Filmul a fost realizat in zone foarte greu accesibile, in timpul livrarii de ajutoare catre un sat ars de armata si foloseste de asemenea imagini din arhiva Free Burma Rangers, oferind o imagine completa a situatiei reale din aceasta regiune.

Fortăreața / Regia: Klára Tasovská / Lukáš Kokeš / Cehia, 2012, 70′

15 Martie, 20:00, Cinemateca Eforie / 16 Martie, 16:00, Cinema Corso

Filmul incepe cu o interdictie: „A nu se filma pe durata stationarii trenului!”. In urmatoarele 70 de minute vom fi invitati sa urmarim viata cotidiana in Republica Moldoveneasca Nistreana (Transnistria), o republica separatista plasata de-a lungul granitei Moldovei cu Ucraina – o asa-zisa ‘democratie modificata’, in care libertatea de exprimare si libertatea de intrunire se afla sub controlul strict al statului. Transnistria are un presedinte ales prin vot, un sistem juridic si pasaport propriu – cel din urma este in mare parte inutil in ceea ce priveste perspectiva unei calatorii in strainatate, dat fiind ca statul nu este recunoscut de nici un alt stat. Viata in Transnistria e dificila, insa presedintele Igor Smirnov  insista ca, de fapt, e Raiul pe pamant – si, cu o orchestrare atenta a mesajelor media, plus cateva clipuri electorale excentrice, o parte dintre cetatenii tarii par a se lasa convinsi sa gandeasca similar.

La categoria Ura dăunează grav sănătății regizorul ceh Radovan Sibrt ia în discuție intoleranța față de ceea nu este considerat normal și decent.

Despre decenta / Regia: Radovan Sibrt / Cehia, 2012, 52′

14 Martie, 20:00, Cinema Corso / 16 Martie, 18:00, Cinema Union

„Suntem oameni normali, decenti. Tinem la animalele noastre, ne place cand copiii nostri se imbraca in ingeri sau draci la serbarile de la gradinita si vrem sa ne pastram barul fara tigani (…sau vietnamezi, daca tot ne-ati intrebat!). Stiu doar sa faca copii, sa distruga lucruri si sa se distreze. Negrii nu se schimba, nici vietnamezii, nici japonezii. Asta e cultura, n-ai ce face. E in genele lor, uitati-va la istoria lor. In ultima vreme ne trezim cu tot felul de nenorociti veniti la noi in tara.”

In ultimii ani, cartierul Janov al orasului Litvinov s-a vazut confruntat cu un aflux semnificativ de ‘familii problematice’ venite de pretutindeni. Acceptarea lor de catre comunitatea locala nu e deloc un proces relaxat. Filmat cu rabdare, in maniera analitica, Despre decenta capteaza umbrele si miasmele intolerantei fata de minoritati in randul unui segment al populatiei cehe si ii dezvaluie repercusiunile intunecate in viata de zi cu zi.

Integrarea excelenta in film a unor imagini inregistrate de camerele de supraveghere ale orasului adauga poezie si o dimensiune reflexiva dinamicii tot mai paranoide a relatiilor dintre majoritarii si minoritarii din Janov.

Mai multe informații și programul complet al festivalului pe www.oneworld.ro.