JIRI MENZEL – 70 de ani

Nascut in 1938, Menzel a fost, in anii ’60, unul dintre creatorii “noului val” in cinematografia ceha, alaturi de Milos Forman, Juraj Herz, Vera Chytilova si altii. Scurtmetrajul lui de debut – Moartea domnului Baltazar, inspirat dintr-o povestire a scriitorului Bohumil Hrabal – a fost inclus intr-un film-manifest al “noului val ceh” (Nova Vlna), intitulat Perle din adancuri, alaturi de scheciuri de Jaromil Jires, Vera Chytilova, Jan Nemec si Evals Schorm. Inainte de a implini 30 de ani si inainte de primavara de la Praga (1968), regizorul ceh a inregistrat un succes pe care multi il asteapta o viata intreaga: un Oscar pentru cel mai bun film strain, obtinut cu Trenuri bine pazite (1966). Saptamanile acestea ati putut vedea in cinematografe ultimul sau film In slujba regelui Angliei.

Cu ocazia zilei sale de nastere, Cinemateca Romana va propune un program Menzel la Sala Eforia.

7.02 / 13h45 / Trenuri bine pazite
10.02 / 14h00 / Trenuri bine pazite
12.02 / 18h00 / Ciocarliile pe sarma
13.02 / 14h00 / Acei oameni minunati si aparatele lor de filmat
14.02 / 14h00 / Ciocarliile pe sarma
17.02 / 14h00 / Acei oameni minunati si aparatele lor de filmat
26/02 / 14h15 / Vara capricioasa
27.02 / 14h00 / Satucul meu drag
28.02 / 14h15 / Vara capricioasa
29.02 / 16h00 / Satucul meu drag
 

TRENURI BINE PAZITE/ OSTRESLEDOVANE VLAKY
Cehoslovacia, 1966 / alb-negru / subtitrari in romana / film de razboi, comedie
R: Jiri Menzel. Cu: Vaclav Neckar, Josef Somr, Vlastimil Brodsky 
„Lucrul cel mai remarcabil poate, in Trenuri bine pazite, este amestecul reusit a doua extreme: comicul si tragicul. Desigur, Jiri Menzel nu e primul care amesteca rasul cu lacrimile, dar o face intr-o succesiune abrupta ba mai mult, tocmai comicul cel mai declarat, sau cel in aparenta mai grosier, este cel ce se apropie de tragicul pur. Filmul incepe ca un vodevil si se sfarseste ca o drama, dar vodevilul insusi contine situatii dramatice si invers, episodul final debuteaza burlesc inainte de a bascula in drama.” – Jacques Chevallier – 1968 (Cahiers du Cinema)

CIOCARLIILE PE SARMA/ SKRIVANCI NA NITI
Cehoslovacia, 1969 / color / subtitrari in romana / comedie dramatica, adaptare dupa povestirea lui Bohumil Hrabal
R: Jiri Menzel. Cu: Rudolf Hrusinsky, Vaclav Nekar, Jitka Zelenohorska
„Actiunea filmului este plasata in anii ’50 intr_un combinat siderurgic din apropierea orasului Praga. Zilnic lucreaza aici membrii unei formatii de burghezi care trebuie reeducati prin munca fizica, deorece gresisera intr-un fel sau altul fata de sistemul communist nou instaurat.”- Peter Cargin – 1970 (Nationa Film Theatre)

VARA CAPRICIOASA/ ROZMARNE LETO
Cehoslovacia, 1967 / color / subtitrari in romana / comedie
R: Jiri Menzel. Cu: Rudolf Hrusinsky, Mila Myslikova, Vladimir Brodski, Frantisek Rehak, Jiri Menzel 
„Ca si in primul film din creatia lui Jiri Menzel – Trenuri bine pazite – Vara capricioasa este o privire inteligenta, amuzanta si in primul rand tandra, asupra slabiciunilor umane. In timp ce Forman isi subliniaza din cand in cand observatia cu comentarii, Menzel se multumeste sa observe spunand printre randuri ceea ce are de spus, lasandu-l pe spectator sa traga concluziile.” – David Wilson –  1969 (Monthly Film Bulletin)

ACEI OAMENI MINUNATI CU APARATELE LOR DE FILMAT/ BAJECNI MUZI S KLIKOU
Cehoslovacia, 1978 / color / subtitrari in romana / drama, adaptare dupa o povestire a lui Oldrich Vicek
R: Jiri Menzel. Cu: Rudolf Hrusinsky, Jiri Menzel, Bozena Holisova, Vlasta Fabianova
„Acei oameni minunati… utilizeaza stilul alert al filmelor mute americane. Dar la Menzel aceasta maniera este si o forma de a apara nonconformismul la adapostul nostalgiei dupa o epoca trecuta.” – Baseline Encyclopedia of Film – 1966

SATUCUL MEU DRAG/ VESNICKO MA STREDISKOVA
Cehoslovacia, 1985 / color / subtitrari in romana / comedie
R: Jiri Menzel. Cu: Janos Ban, Marian Labuda, Rudolf Hrusinsky, Libuse Safrankova
„Este un mic tablou al vietii de la tara, de fapt, o mica bijuterie pretioasa. Subiectul poate fi strict rezumat: niste birocrati incearca sa puna mana pe casa unui tinerel cam prostut. Filmul abunda in situatii comice care vizeaza slabiciunile umane ale personajelor, micile intrigi si relatiile dintre sateni.” – William Wolf – 1987 (Rockland – Journal News)