Program APRILIE / MAI

aprilie-mai-front-web

4.04 – 4.05.2013 / Expoziția București în vis, în realitate, în amintiri
Vernisaj: JO 4.04 / 19:30 / @ Librăria Cărturești

In timpul rezidentei sale artistice la Bucuresti in 2011, Stepan Vrbicky a desenat realitatea orasului asa cum o percepea pentru prima data, cu ochii unui strain. Nimic deosebit in asta, s-ar putea spune. Ceea ce e mult mai interesant este ca cele doua saptamani petrecute in Bucuresti nu reprezinta singura perioada in care mainile artistului au fost ocupate cu strazile, pietele sau parcurile acestui oras. Inainte de a pasi in Bucuresti, Vrbicky si-a schitat cateva imagini ale orasului care aparusera la granita intre vis si imaginatie. Si pentru a completa proiectul, acesta a realizat, la doi ani de la vizita in Bucuresti, o noua serie de imagini, asa cum sunt ele pastrate in amintirea lui. Fiecare din cele trei perioade cuprinde in jur de 15 schite in creion, alb negru si color. Expozitia ne prezinta, pe langa modul propriu al lui Stepan Vrbicky de a vedea Bucurestiul, un exercitiu de imaginatie si obervare usor de repetat, recomandat oricui.

LU 8.04 / 20:00 / @ Centrul Ceh
Documentary Monday / Echoes of One World Romania
Odessa / Florin Iepan/ Germania, Romania / 2013 / 55 min

În ce măsură sunt românii dispuşi să reflecteze asupra unui episod din instoria lor, execuţiile din Odessa din octombrie 1941, una din execuţiile în masă majore din timpul războiului şi poate cel mai întunecat moment din istoria ţării? Ceea ce pare la început un experiment social cu pretextul de a realiza un documentar devine cu timpul un experiment personal. Filmul, departe de a fi un produs finit, provoacă publicul să reflecte asupra istoriei şi a ecourilor ei. Însuşi regizorul se întreabă: „Care e semnificaţia muncii mele: este un început, un sfârşit sau nimic?”

MA 9.04 / 19:00 / @ Centrul Ceh
Concert de pian, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor

Pianistul Cătălin Răducanu  va interpreta o varietate de piese clasice, dintre care Preludiul şi Fuga lui Bach, Humoresque a lui Dvorak, dar şi Pavana din Suita op. 10 a compozitorului român George Enescu. Pe lângă aceste melodii consacrate, cunoscute de iubitorii de muzică clasică, surpriza serii va fi o improvizaţie muzicală inspirată din muzica tradiţională romani.

LU 15.04 / 20:00 / @ Centrul Ceh
Documentary Mondays – Echoes of One World Romania
On decency / Radovan Sibrt / Czech Republic / 2012 / 52 min

În ultimii ani, cartierul Janov al oraşului Litvinov s-a văzut confruntat cu un aflux semnificativ de ‘familii problematice’ venite de pretutindeni. Acceptarea lor de către comunitatea locală nu e deloc un proces relaxat. Filmat cu răbdare, în manieră analitică, Despre decenţă captează umbrele şi miasmele intoleranţei faţă de minorităţi în rândul unui segment al populaţiei cehe şi îi dezvăluie repercusiunile întunecate în viaţa de zi cu zi.

The cleaners / Konstantinos Georgiousis / UK, Greece / 2012 / 36 min.

În iunie 2012, partidul politic grec de extremă dreapta Zori Aurii a câştigat 7% din voturile parlamentare. Konstantinos Georgousis, student la National Film and Television School (Londra), urmăreşte, în cea mai bună tradiţie observaţională, câţiva membri ai partidului în timp ce aceştia ¨patruleaz㨠străzile din Atena, scriu cu creta, în pieţe, cuvintele „Grecia pentru greci” sau se opresc să bea ceva la terasele oraşului, permanent cu un ochi vigilent aţintit asupra imigranţilor. (Apropo, au multe de spus şi despre români!)

VI 19.04 / 18:00 / @ Sinagoga din Cetate, Timișoara
Iva Vodrazkova: Elevation / Expoziție de tapisetie

Proiectul ELEVATION constă din zece textile de dimensiuni mari care fac referire la 10 sinagoge devastate sau total distruse în timpul perioadei naziste și comuniste, de pe teritoriul Republicii Cehe. Creațiile textile au fost instalate în interiorul sinagogelor sau în locurile în care erau odată templele. Întregul proces a fost documentat pe siturile unde stăteau sau încă stau clădiri evreiești: Piața Palachovo din Olomouc, Noua și Vechea Sinagogă din Velké Meziříčí, Prague-Libeň, Nová Cerekev de lângă Pelhřimov, Polná, Boskovice, Dolní Kounice, Ivančice și holul ceremonial al cimitirului evreiesc în Roudnice și Labem.

VI 19.04 / 21:00 / @ Cafe Aethernativ, Timișoara
Concert Chlupy în cadrul Cafekultour

Chlupy este un ansamblu muzical care, în lumea improvizaţiei, reuneşte fragmente muzicale şi literare din care creează împletiri şi nori de sunete, melodii şi versuri întortocheate în diferite feluri de viziunea membrilor. De altfel muzica ia naştere din instrumente obişnuite, cum ar fi chitara bass, xilofon şi sintetizatoare analog, dar şi instrumente de percuţie mai exotice. Structura muzicii celor de la Chlupy este influenţată de nişte loopere care combină toate sursele muzicale, car emai poi sunt modelate în compoziţii unitare. Un capitol special constituie solourile Chlupy pe corzi de iarbă la care cântă Zdeněk Durdil. Spectacolele Chlupy sunt practic instalaţii muzicale; muzica şi versurile lor sunt mereu legate îndeaproape de mediul înconjurător. E un fel de soundtrack pentru ceea ce se întâmplă în jur. Chlupz interpretează de parcă ar fi fost purtaţi de vânt şi lăsaţi în cele mai îndepărtate colţuri ale oraşului, în pieţe, hambare sau grădini. Spectacolele lor durează de obicei între patru şi paisprezece ore

SA 20.04 / 18:00 / @ Typopassage Timișoara
Czechoslovak Film Poster / Expoziție de afiș

Miracolul afişului de film cehoslovac: O expoziţie de postere de film cehoslovace din perioada 1960-1980, care face mărturie unei ere unice de promovare non-comercială  a filmelor sub un regim politic constrângător – punctul culminant al afişului de film ca formă de artă şi un moment unic în istoria designului.

SA 20.04 / 21:00 / @ Cafe Aethernativ, Timișoara
Concert Ira Mimosa în cadrul Cafekultour

Ira Mimosa este o cântăreaţă, chitaristă şi compozitoare născută la Praga, în Republica Cehă. Muzica ei este împletită din melancolie şi tandreţe, este plină de tristeţe lăuntrică, amestecată cu plăcere tăcută, hrănită de ploaia neaşteptă, tăcerea dimineţilor învăluite în ceaţă, dorinţa de vânt… şi iubire. Melodiile sale sunt deosebite, vocea ei este mişcătoare şi feminină, la fel ca temele cântecelor ei. Ira Mimosa cântă în franceză, iar pe lângă asta îi place să cânte la melodică, xilofon şi alte zdrăngănele. În toamna lui 2012 a înregistrat primul album numit La lumière (Lumina) care constă în 6 cântece în francezp. Afost lansat oficial în noiembrie 2012 de compania independentă „Jezerka records“ din Praga.

LU 22.04 / 20:00 / @ Centrul Ceh
Documentary Mondays – Echoes of One World Romania
Fortăreaţa / Klára Tasovská, Lukáš Kokeš / Republica Cehă / 2012 / 70 min.

Filmul ne invită să urmărim viaţa cotidiană din Republica Moldovenească Nistreană (Transnistria), o republică separatistă plasată de-a lungul graniţei Moldovei cu Ucraina – o aşa-zisă ‘democraţie modificată’, în care libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire se afla sub controlul strict al statului. Transnistria are un preşedinte ales prin vot, un sistem juridic şi paşaport propriu – cel din urmă este în mare parte inutil în ceea ce priveşte perspectiva unei călătorii în străinătate, dat fiind că statul nu este recunoscut de niciun alt stat. Viaţa în Transnistria e dificilă, însă preşedintele Igor Smirnov  insistă că, de fapt, e Raiul pe pământ – şi, cu o orchestrare atentă a mesajelor media, plus câteva clipuri electorale excentrice, o parte dintre cetăţenii ţării par a se lăsa convinşi să gândească similar.

LU 29.04 / Documentary Mondays / 20:00 / @ Centrul Ceh
Gone Wild / Dan Curean / România / 2012 / 84 min.

În labirintul de apă şi stuf din Delta Dunării se află cea mai întinsă zonă mlăştinoasă din Europa. Un paradis pierdut, cămin al unei vaste varietăţi de animale şi plante. Nou-sosiţii sunt caii, care cu peste două decenii în urmă au fost lăsaţi aici să hălăduiască liberi.  În mod ironic, pe masura ce caii strabat teritoriul în cautare de hrana si adapost, ei încep sa deterioreze padurile protejate din zona. Un conflict se naste între ecologisti si autoritatile locale care acum doresc sa extermine caii. Prin ochii micului Ivan, un localnic, Gone Wild explorează ierarhiile, conflictele şi victoriile hergheliilor tot mai mari.

MA 30.04 / 20:00 / @ ArtLabyrinth, Chișinău MD
Concert Dva

DVA (Doi în română)  este o trupa creativă și trăsnită care cantă în limbi inexistente, pentru radiouri inexistente. Trupa este formată din Jan Kratochvíl, chitară, banjo, looping, kitchen beatbox, instrumente improvizate și voce, și Bára Kratochvílova, voce, clarinet, bass clarinet, saxofon, melodică, instrumente de suflat, “midi controler” și alte jucării.Jurnaliștii de muzică, au poreclit DVA, drept ”Inclasificabilii”, fiind considerați un adevărat fenomen pe scena alternativă din Republica Cehă, iar criticul de muzică Charlie Gillett de la BBC a declarat albumul ”Fonok” drept unul dintre cele mai bune albume ale anului 2009.

LU 13.05 / Documentary Mondays / 20:00 / @ Centrul Ceh
Aleksandrinke / Metod Pevec / Slovenia, Italia / 2011 / 90 min

Expresia ‘Aleksandrinke’ este un termen specific care a fost inventat de localnicii din regiunea Goriška din Slovenia pentru a face referire la fetele şi femeile care au lucrat în Egipt în timpul expansiunii maxime a acestui fenomen şi nu are legătură cu locuitorii din Alexandria.  Emigraţia masivă a femeilor din regiunea Goriška spre Egipt în a doua jumătate a secolului 19 a fost declanşată de construirea Canalului Suez, şi mai ales după deschiderea sa în 1869, numărul de antrepenori europeni în Egipt, stabiliţi mai ales în Alexandria şi Cairo, a crescut. Fetele de la ţară şi cele din clasa medie din această regiune au început să lucreze pentru aceste familii bogate de europeni ca bucătărese, menajere, doici sau guvernante, croitrorese, etc.

LU 20.05 / Documentary Mondays / 20:00 / Centrul Ceh

23 – 24.05 / Conferință / @ Facultatea de Științe Politice, Universitatea București

Challenges of transition: the postcommunist experience(s)

Conferința explorează o multitudine de dimensiuni ale post-comunismului dintr-o perspectivă comparată, având în vedere studiile de caz din Europa Centrală și de Est, dar și pe cele din fostul spațiu sovietic, împreună cu invitatul ceh Slavomir Horak, cercetător la Institutul de Studii Internaționale din cadrul Facultății de Științe Sociale, Universitatea „Carol” din Praga. Aria sa de cercetare acoperă dezvoltarea politică, economică și socială din fostul spațiu sovietic, dar mai ales din Asia Centrală.

MI 29.05 / 19:30 / Noaptea Literaturii / @ Asociația Generală a Vânătorilor și pescarilor Sportivi din România
Hrabal, Hasek & Kafka in the forest.

Lecturi din autori faimoși cehi.