Invazie culturală cehă la Timişoara

În luna aprilie, Centrul Ceh aduce în Timişoara un număr de evenimente fără precedent. Printre acestea se numără două concerte ale unor artişti contemporani şi două expoziţii inedite.

cafe_kultour

Concertele fac parte din Cafekultour, festival care promovează spaţiile alternative pentru activităţile culturale contemporane, ajuns la a 9a ediţie. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Timişoara şi Institutul Francez Timişoara, iar Centrul Ceh a fost prezent la fiecare ediţie începând cu anul 2009.

Chlupy poster-01

VI 19.04 / 21:00 / Concert CHLUPY / @ Cafe Aethernativ / intrare liberă
SÂ 20.04 / 21:00 / Concert Ira Mimosa / @ Cafe Aethernativ / intrare liberă

Primul concert, al trupei Chlupy, poate fi numit mai degrabă o experienţă muzicală, deoarece spectacolele lor sunt practic instalaţii muzicale. Ei sunt cunoscuţi în lumea improvizaţiei, atât datorită instrumentelor exotice, cât şi a modului în care adaptează muzica şi versurile mediului înconjurător. Concertul Irei Mimosa se află la polul opus, fiind o experienţă intimă completată de vocea sa mişcătoare şi feminină, care reuşeşte să transmită în acelaşi timp melancolie, tandreţe şi tristeţe lăuntrică, amestecată cu plăcere şi iubire.

Afis

VI 19.04 / 18:00 / Vernisaj Iva Vodrážková: Elevation / @ Sinagoga din Cetate

Proiectul ELEVATION constă din zece textile de dimensiuni mari care fac referire la 10 sinagoge devastate sau total distruse în timpul perioadei naziste și comuniste, de pe teritoriul Republicii Cehe.
Iva Vodrážková este un artist ceh care folosește tehnici diferite și neobișnuite. Pe lângă picturi în ulei și pasteluri, ea face obiecte din pietre și diferite materiale naturale. Colajele sale cusute sunt realizate din materiale găsite, obiecte care sunt alese pentru poveștile lor umane. Ele sunt inspirate de imagistica și artefactele din Sinagogă și de contextul religios al experientelor evreilor.

SÂ 20.04 / 18:00 / Vernisaj Czechoslovak Film Poster / @ Typopassage

O parte din colecția Terry Posters se mută pentru câteva luni la Timișoara – afișe de film realizate de artiști cehoslovaci între anii 1976 – 1991 pentru Centrul de închirieri din Praga. Atmosfera specifică din Cehoslovacia anilor 60, când nu existau reclame comerciale, întrucât nu exista nici o piaţă pentru acestea, a favorizat crearea unor afişe complet diferite de afişele de film realizate în aceeaşi perioadă în celelalte ţări din Europa. Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ pe afişe chipurile actorilor, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii s-au inspirat de noile direcţii artistice contemporane: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic.