Aleksandrinke / NEXT @ Documentary Mondays

Expresia ‘Aleksandrinke’, care dă titlul filmului sloven de lunea viitoare, este un termen specific care a fost inventat de localnicii din regiunea Goriška pentru a face referire la fetele şi femeile care au lucrat în Egipt în timpul expansiunii maxime a acestui fenomen.

Aleksandrike 24 FUN-01

LU 13.05 / 20:00 / Centrul Ceh

Aleksandrinke / Metod Pevec / Slovenia, Italia / 2011 / 90′

Filmul rememorează dureroasa experienţă a emigraţiei – aproape în exclusivitate feminine – care a afectat, până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, o bună parte a populaţiei tinere din Valea Vipavei (teritoriu aflat în vestul Sloveniei de azi). Astfel, politica de asimilare forţată promovată de regimul fascist şi sărăcia i-au silit pe bărbaţi să plece în căutarea unei vieţi mai bune tocmai în îndepărtata Argentină, de unde mulţi nu s-au mai întors niciodată. În schimb, femeile şi adolescentele au luat calea bogatei şi – pe atunci – cosmopolitei Alexandrii a Egiptului, unde unele au rămas vreme de câteva decenii, angajându-se ca doici, guvernante sau menajere. Multe dintre ele s-au întors prea târziu pe meleagurile natale pentru a se mai putea bucura de un trai normal alături de familia şi copiii lor, fiind adeseori tratate ca nişte străine sau izgonite tocmai din casele construite din sudoarea muncii lor. Documentarul include şi o serie de mărturii ale unora dintre supravieţuitoare, ale descendenţilor acestora şi ale unora dintre protejaţii “licsandrinelor”.

Filmul a primit mai multe distincţii importante: Premiul pentru cel mai bun documentar la cea de a 14-a ediţie a Festivalului filmului sloven (2011), Premiul Viktor pentru cel mai bun documentar TVS (2012), Premiul Fondului Prešeren pentru scenariu şi regie (2013).

Proiecție în prezența regizorului Metod Pevec, a traducătoarei Eva Catrinescu și a doamnei ambasador al Republicii Slovenia Jadranka Šturm Kocjan.

Subtitrare în limba română.
Intrare liberă.
Un eveniment susținut de Staropramen.
Eveniment fb aici.