Cehii din Banat vin pentru trei zile la Bucureşti!

Ambasada Cehiei la Bucureşti împreună cu Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România organizează între 10 si 12 mai 2013 Zilele Cehilor din Banat.  Timp de trei zile, obiceiurile vechi, limba cehă  şi tradiţia vie a minorităţii cehe stabilite în România la începutul secolului 19 vor fi subiectul principal al evenimentului. În cadrul unui program amplu şi  divers cu muzică, dans, expoziţii, filme documentare şi multe alte lucruri interesante, Zilele Cehilor din Banat se vor desfăşura în mai multe locuri din Bucureşti, precum Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Centrul Ceh, Biserica Anglicană sau Pasajul Universităţii.

Zilelecehilormic

În Banat, mai există şase sate cu majoritatea locuitorilor de origine cehă, şi anume Gârnic, Sf. Elena, Einbental, Ravensca, Bigăr, Sumiţa, cehi trăind şi în alte sate din zonă. Cehii din România, numiţi în limbajul popular din Banat „pemi”(cuvânt care derivă din „boemi” sau „boemieni” – locuitori ai Boemiei), au fost printre ultimele populaţii din Banat colonizate de Imperiul Habsburgic. Satele cu populaţie cehă din sudul Banatului, înconjurate de populaţie de origine română şi sârbă, constituie un fenomen cultural unic. Datorită aşezării lor geografice izolate, limba şi obiceiurile cehe s-au conservat perfect,  această comunitate reprezentând o valoare culturală şi istorică inestimabilă.

Zilele Cehilor din Banat debutează vineri, 10 mai 2013, la Centrul Ceh cu filmele documentare Piemule/ r. Jana Ševčíková si The Wind That Broke the Land / r. Ivo Bystřičan, ambele filmate în satele ceheşti, în perioada comunismului anilor 1981 – 1983, respectiv în 2012. Documentarele arată viaţa cehilor izolaţi în satele mici din munţii Banatului, două viziuni diferite care ne deschid uşa evoluţiei, valabilă nu doar pentru cehii din Banat.

Evenimentul continuă în zilele următoare cu evenimente muzicale, dans, meşteşugari, mâncare şi multă veselie. Sâmbătă şi duminică, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, vor avea loc spectacole susţinute de ansambluri tradiţionale de muzică şi demonstraţii ale mesteşugarilor şi gospodinelor din comunitatea cehă. De asemenea, Biserica Anglicană va găzdui un concert susţinut de Corul baptist şi orchestra de mandoline din satul Sf. Elena.

Nu în ultimul rând, două expoziţii de fotografie aşteaptă publicul bucureştean. Vernisajul expoziţiei „Cehii din Banat“  a artistului Pavel Hroch va avea loc în sala Henry Stahl, inaugurată cu această ocazie la Muzeul Satului. Expoziţia va fi însoţită de muzică tradiţională, iar vizitatorii vor avea ocazia să vadă costume tradiţionale din câteva sate ceheşti.  În Pasajul Universitate va avea loc dernisajul expoziţiei de fotografie „Oamenii şi peisajul“ al fotografului Ivo Dokoupil. Vernisajul va fi urmat de o defilare a minorităţii cehe cântând în costume tradiţionale prin Centrul Vechi până la restarantul La Historia, unde se încheie ziua de sâmbătă în aceeaşi atmosferă cu muzică şi dans.

„Cehii din Banat sunt muncitori harnici, care ştiu să se şi distreze frumos. Ei iubesc România, ţara lor, dar şi ţara strămoşilor lor, Cehia. Minoritatea cehă din Banat reprezintă un liant important între ţările noastre.“, a declarat domnul ambasador al Republicii Cehe la Bucuresti, Jiří Šitler. Preşedintele filialei din Gârnic a Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din Romania, Iosif Bouda, adăuga: „Abia aşteptăm să venim la Bucureşti să arătam cultura cehilor din Banat, de care suntem mândri.”

Persoana de contact:  Petra Dobruská, tel. 0732 429 826 , e-mail: bucharest@embassy.mzv.cz.
FB event aici.
Pentru mai multe informatii despre minoritatea ceha, accesati : http://www.mzv.cz/bucharest/ro/cehii_din_romania/index_1.html

PROGRAM – ZILELE CEHILOR DIN BANAT:

VINERI  10.05.2013

20.00  /  Centrul Ceh  / str. Ion Ghica  11
Jana Ševčíková – Piemule (1984)
Ivo Bystřičan – The Wind That Broke the Land (2012)

SÂMBĂTĂ 11.05.2013

11.00 – 16.30 / Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ / şos. Kiseleff 28-30
Ansambluri de muzică şi de dans tradiţional, degustare de mâncare specifică, produse meşteşugăreşti

14.00  / Muzeul Satului / sala Henry Stahl
Vernisajul  fotografului Pavel Hroch  „Cehii din Banat“
expoziţia va fi deschisă până pe  05.06.2013

19.00  / Biserica Anglicană / zona Icoanei
Corul baptist şi orchestra de mandoline din Sf. Elena

20.30  / Pasajul Universitate
Vernisajul  fotografului Ivo Dokoupil  „Peisajul si Oamenii“
expoziţia va fi deschisă între  04.05.2013 – 13.05.2013

21.00  / Defilare Pasajul Universitate –  Centrul Vechi – restaurantul La Historia

21.30  / Restaurantul La Historia / str.  Sf. Dumitru  3
Muzică tradiţionala şi dans

DUMINICĂ 12.05.2013

12.00 – 15.00 / Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ / şos. Kiseleff 28-30
Ansambluri de muzică şi de dans tradiţional, degustare de mâncare specifică, produse meşteşugăreşti