Piemule & The Wind That Broke the Land @ ZILELE CEHILOR DIN BANAT

Piemule și The Wind That Broke the Land, ambele filmate în satele ceheşti, în perioada comunismului anilor 1981 – 1983, respectiv în 2012. Documentarele arată viaţa cehilor izolaţi în satele mici din munţii Banatului, două viziuni diferite care deschid uşa evoluţiei, valabile nu doar pentru cehii din Banat.

VI 10 mai / 20:00 / @ Centrul Ceh

Zilelecehilormic
Piemule / Jana Ševčíková / 1992, 43’

Piemule este un film despre un grup etnic de cehi, care s-a stabilit în urmă cu peste o sută cincizeci de ani în dealurile apropiate de Timișoara, România. Meșteșugari și agricultori, strămoșii locuitorilor de azi au venit în zonele muntoase românești în jurul anului 1822, cu familiile lor. Regizorul Jana Ševčíková reușește să capteze modul de viață în Ravenska, un sat izolat unde timpul se măsoară prin schimbarea anotimpurilor și ceremoniilor religioase.
Cu o structură complexă de compoziție, Piemule descrie istoria și codul moral al acestei mici enclave de cultură cehe, care deși izolată în împrejurimi străine, și-a păstrat limba, cultura și identitatea națională. Filmul conține mărturiile persoanelor individuale și câteva fapte istorice esențiale. Trăind în sărăcie materială, acești cehi sunt lăsați să lupte cu capriciile vremii și ale regimului lui Ceaușescu prin propriile mijloace. În 1993, regizorul revine în sat, după zece ani de la terminarea filmărilor. Spre surprinderea ei, viața în Ravenska a rămas neschimbată, chiar și după căderea dictaturii din România – timpul aici se oprise din secolul trecut.

The Wind That Broke the Land / Ivo Bytřičan / 2012, 26’

Regizorul Ivo Bytřičan a încercat să înregistreze schimbările într-un sat cehesc din Banat dupa ce au fost construite eoliene în apropierea satului. Documentarul urmăreşte împrejurările construirii parcului eolian şi influenţa lui la subzistenţa agricolă şi turistică a locuitorilor.

Proiecțiile sunt parte din Zilele Cehilor din Banat, un eveniment organizat de Ambasada Republicii Cehe la București, Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România, în colaborare cu Centrul Ceh și Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“.

Un eveniment susținut de Staropramen.
Intrare liberă.
Eveniment facebook aici.