S-au incheiat Zilele Cehilor din Banat, vizitate de mii de oameni
Ambasada Cehiei la Bucuresti impreuna cu Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor din Romania si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“ au organizat in acest weekend Zilele Cehilor din Banat. Timp de trei zile, obiceiurile vechi, limba ceha si traditia vie a minoritatii cehe stabilite in Romania la inceputul secolului 19 au fost subiectul principal. Evenimentul s-a bucurat de prezenta reprezentantilor Comisiei permanente pentru compatrioti a Senatului Republicii Cehe, a Ministerului Culturii din Romania si a Departamentului pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei. La eveniment, care s-au desfusurat la Muzeul Satului, Biserica Anglicana, Centrul Vechi si Centrul Ceh, au participat in jur de 7000 de oameni. Zilele Cehilor din Banat continua pana pe 5 iunie 2013 cu expozitia „Cehii din Banat“ a fotografului Pavel Hroch la Muzeul Satului, care are in vedere imbogatirea Aleii minoritatilor din Sectorul nou cu o casa ceheasca.
Zilele Cehilor din Banat au debutat vineri seara la Centrul Ceh cu filmele documentare „Piemule“ (r. Jana Sevcikova, 1984) si „The wind that blows“ (r. Ivo Bystrican, 2012 ) in prezenta reprezentantilor minoritatii cehe. Cele doua documentare au fost primite cu entuziasm de public, starnind la finalul proiectiilor o dezbatere despre valoarea culturii cehe conservate de doua secole in zona Banatului si influenta parcului eolian construit in Sf. Elena asupra vietii comunitatii cehe si a mediului.
Sambata si duminica au continuat la Muzeul National al Satului cu concerte si dansuri traditionale sustinute de ansambluri de muzica si dans din satele Garnic si Sf. Elena. Mii de vizitatori au admirat costumele traditionale ale cehilor, au asistat la demonstratii de mestesugarit papusi din lana si au degustat „rohlicky“, dulciuri specifice satului Sf. Elena. De asemenea, ei au putut cumpara sculpturi in lemn realizate de Strpan Benedikt si unelte din gospodariile rotarului Jan Jagr.
Am avut onoarea sa participam cu vernisajul expozitiei „Cehii din Banat“ a fotografului Pavel Hroch la inaugurarea oficiala a salii Henri H. Stahl in Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“. Expozitia include si obiecte de lemn gospodaresti, cat si costume traditionale.
La Zilele Cehilor din Banat au participat dl. Ambasador al Rep. Cehe la Bucuresti, Jiri Sitler, Presedintele Comisiei permanente pentru compatrioti a Senatului Republicii Cehe, Tomas Grulich, directorul general al Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, conf. univ. dr. Paula Popoiu, reprezentantii Ministerului Culturii, Carol König si Aurora Caravasile si subsecretarul de stat din cadrul Directiei Relatii Interetnice, Christiane Gertrud Cosmatu.
In timpul evenimentului, directorul general al Muzeului Satului, Paula Popoiu, a declarat: „Suntem onorati de aceasta colaborare, care aduce in prim-plan o etnie mai putin remarcata: cehii din Banat. Manifestarea lor, gazduita si de noi, ne-a oferit un foarte bun prilej de a cunoaste mai bine aceasta comunitate, iar cu aceasta ocazie am completat programul Comunitatilor Etnice din Romania. Speram ca impreuna cu Ambasada Cehiei in Romania si cu ajutorul comunitatii cehilor din Banat sa imbogatim Aleea minoritatilor din Sectorul nou cu o casa ceheasca, mobilata cu patrimoniul necesar.”
Presedintele Comisiei permanente pentru compatrioti a Senatului Republicii Cehe, Tomas Grulich, a mentionat: „In strainatate traiesc 2 milioane de persoane de origine ceha. Minoritatea ceha din Banat, desi si are doar cateva mii de membri, este cea mai cunoscuta in Cehia. Cehii din Banat vorbesc o limba ceha frumoasa si pastreaza obiceiurile vechi. Republica Ceha se straduieste sa ajute aceasta regiune si din anii 90 a investit in dezvoltarea regiunii cateva milioane de euro. Cehii din Banat sunt foarte cunoscuti la noi, aceasta regiune fiind vizitata anual de aproximativ 6000 de turisti cehi. Totodata, apreciem politica exemplara a statului roman privind minoritatile”.
La defilare a comunitatii cehe prin Centrul Vechi au participat peste 100 de oameni. Romani si cehi impreuna au strabatut strazile Centrului Vechi pe ritmuri de acordeon si cantece traditionale cehesti, intr-o atmosfera plina de bucurie.
„Suntem mandri ca, desi departe de Cehia fiind, comunitatea ceha din Banat a pastrat limba si traditiile vii timp de doua secole si pentru trei zile am avut deosebita ocazie de a impartasi cu publicul bucurestean cultura lor unica. Ne-am bucurat tare mult sa avem alaturi de noi cehii din Banat, care fac parte din Romania multiculturala “, a declarat Jiri Sitler, dupa incheierea Zilelor Cehilor din Banat.
Pozele de la eveniment le gasiti aici:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.459228290820448.1073741826.107907782619169&type=3