Jiri Menzel vine pentru a treia oară la București

COMUNICAT DE PRESĂ

Trei proiectii simultane, urmate de o petrecere, in onoarea celui mai cunoscut regizor ceh contemporan

Regizorul si cineastul ceh Jiri Menzel, care urmeaza sa primeasca in cadrul festivalului TIFF premiul de onoare pentru intreaga cariera, se va opri si in Bucuresti pentru o seara speciala, in onoarea sa, la Palatul Stirbei. Evenimentul, care va avea loc pe data de 5 iunie, face parte din festivalul de film Czech Film Hunting, organizat de Centrul Ceh Bucuresti impreuna cu Staropramen.

Menzel s-a remarcat ca “maestru al comediei umane”, cum il numea influentul critic american Rogert Ebert, inca de la primul sau lung metraj, Trenuri bine pazite/ Closely Watched Trains/ Ostre sledovane vlaky, unul dintre cele sase filme pe care avea sa le regizeze dupa povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Filmul i-a adus, pe langa Oscar pentru cel mai bun film strain, numeroase alte premii si sansa de a pleca din Cehoslovacia. Menzel a ramas insa in tara si a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

In 1968, obtinea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vara capricioasa / Capricious Summer / Rozmarne leto, iar în 1969 termina un film care a stat inchis doua decenii din cauza cenzurii: Ciocarlii pe sarma / Larks on a String/ Skrivanci na niti, o alta adaptare dupa Hrabal, recompensata cu Ursul de Aur si cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia in 1990.

Cineastul este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, si a condus departamentul de regie al FAMU intre 1990 si 1992. Monteaza, ca regizor de teatru, pe diferite scene ale lumii, si joacă la doua teatre din Praga. Ca actor, a aparut in peste 40 de productii. In 1996, presedintele Vaclav Havel i-a oferit Medalia de onoare a statului ceh, iar in 2011, a fost decorat de catre presedintele Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, categoria F, Promovarea Culturii.

Despre venirea sa in tara noastra, regizorul spune: „Sunt flatat de cat de bine sunt intotdeauna primit in Romania si astept cu nerabdare sa vin la Bucuresti si Cluj“.

Programul serii de miercuri este astfel conceput incat sa recreeze atmosfera idilica din filmele lui Menzel. Incepand cu ora 21:00 vor fi proiectate simultan, in incaperi diferite ale palatului, trei filme: Capricious Summer / Vara capricioasa / Rozmarne leto (1968), The End of Old Times / Sfarsitul vremurilor vechi / Konec starych casu (1989) si cel mai recent film al sau, I served the King of England / In slujba regelui Anglei / Obsluhoval jsem anglickeho krale (2006). De la ora 22:30, spatiul de proiectie se transforma intr-o petrecere in onoarea lui Menzel, marcand astfel si sfarsitul primei editii a festivalului Czech Film Hunting.

Czech Film Hunting este festival de film neconvențional – filmele părăsesc cinematograful și ies in oras, intr-o parcare, un spatiu industrial, curtea unui muzeu si un palat.  Cu o seara inainte de cea de la Palatul Stirbei aveti sansa sa vedeti o alta capodopera a noului val cehoslovac, The Cremator, la Garajul Ciclop, un spatiu spectaculos de pe bulevardul Magheru pe care noi l-am transformat in sala de cinema.

Intrarea la evenimente este libera.
The End of Old Times este subtitrat in limba romana, celelalte doua filme sunt subtitrate in limba engleza.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh impreuna cu Staropramen. Parteneri: Muzeul George Enescu, WASP, Pegas. Parteneri media: 24FUN, Bewhere, feeder.ro, Liternet.ro, Modernism, SUB25.

Daca doriti sa solicitati un interviu cu regizorul, va rugam contactati-o pe Iulia Țurcanu, tel. 0724 352 927, e-mail: turcanu@czech.cz
FB event:   https://www.facebook.com/events/182188288607923/
Pentru mai multe informatii accesati : www.czech-it.ro , materiale vizuale gasiti la http://db.tt/WhNTY2k1