Menzel Night + closing party / CZECH FILM HUNTING

Lui Jiří Menzel, invitatul de onoare al festivalului, îi dedicăm o seară specială în Palatul Știrbei, unde vom proiecta simultan trei filme ale acestuia, urmate de o petrecere, marcând astfel și sfârșitul primei ediții a festivalului Czech Film Hunting.

MENZEL NIGHT

Miercuri, 05.06 / 21:00 / Menzel Night / @ Palatul Știrbei

De la ora 22:30, spatiul de proiecție se va transforma într-o sală de petrecere, inpirată de opulența din În slujba regelui Anglei, decadența din Sfârșitul vremurilor vechi și sentimentul de vacanță din Vară capricioasă, cele trei filme proiectate.

Menzel Night
SALA I
Vară capricioasă / Capricious Summer / Rozmarné léto (Cehoslovacia, 1968, 74′)

Capricii, filosofie, imagini idilice şi umor într-un decor cehovian. În viaţa unui orăşel cu străzi nepavate chiar şi o ploaie de vară e un eveniment major. În această situaţie, vizita unei trupe de circ este o sursă de bucurie pentru toţi. Filmul urmăreşte cu umor trei bărbaţi de vârstă mijlocie: un colonel, un preot şi proprietarul unei băi şi vara lor din care nu lipsesc escapadele amoroase şi nici excentricităţi de provincie.

SALA II
Sfârșitul vremurilor vechi / The end of Old Times / Konec starých časů (Cehoslovacia, 1990, 97′)

Această farsă de dormitor are loc într-o moşie din perioada interbelică. Gazda este Stoklasa, un om de afaceri bogat care trăieşte liniştit cu familia şi servitorii, până la vizita ducelui Alexi, un personaj zgomotos şi genial cu noroc la femei care pune pe jar întreaga regiune. El intră în rivalitate cu Spera, un tânăr la fel de doritor. În paralel, un cuplu de tineri caută un loc unde să se iubească.

SALA III
În slujba regelui Angliei / I Served the King of England / Obsluhoval jsem anglického krále (Cehia, 2006, 120′)

L-am servit pe regele Angliei pare sa le aibă pe toate: poezie, o lecţie de istorie, o privire adâncă în natura umană şi o adaptare remarcabilă a unei opere literare. Filmul demonstrează maturizarea lui Menzel şi, implicit, a personajelor sale: băiatul agitat din Trenuri bine păzite şi bărbatul împăcat cu viaţa sunt unul şi acelaşi. Cum a ajuns aici? A crescut într-un sistem, a supravieţuit altuia, iar acum trebuie să se alinieze celui de-al treilea, comunismul. Banii, puterea şi tentaţiile sunt mereu prezente într-o formă sau alta, iar personajul principal, Dite, le încearcă pe toate, doar că în cele din urmă găseşte împlinirea în lucrurile mici.

///////////////////////////////////////////////////////////////

Menzel s-a remarcat ca “maestru al comediei umane”, cum il numea influentul critic american Rogert Ebert, inca de la primul sau lung metraj, Trenuri bine păzite/ Closely Watched Trains/ Ostre sledovane vlaky, unul dintre cele sase filme pe care avea sa le regizeze dupa povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Filmul i-a adus numeroase alte premii si sansa de a pleca din Cehoslovacia. Menzel a rămas insa in tara si a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

In 1968, obtinea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vara capricioasa / Capricious Summer / Rozmarne leto, iar în 1969 termina un film care a stat inchis doua decenii din cauza cenzurii: Ciocarlii pe sarma / Larks on a String/ Skrivanci na niti, o alta adaptare dupa Hrabal, recompensata cu Ursul de Aur si cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia in 1990.

Cineastul este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, si a condus departamentul de regie al FAMU intre 1990 si 1992. Timp de 7 ani, intre 1991 si 1998, a fost seful Studio 89, parte a renumitei companii de productie Kratky Film. Monteaza, ca regizor de teatru, pe diferite scene ale lumii, si joacă la doua teatre din Praga. Ca actor, a aparut in peste 40 de productii. In 1996, presedintele Vaclav Havel i-a oferit Medalia de onoare a statului ceh, iar in 2011, a fost decorat de catre guvernul Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, categoria F, Promovarea Culturii.

///////////////////////////////////////////////////////////////

Intrarea este libera.
The End of Old Times este subtitrat in limba romana, celelalte doua filme sunt subtitrate in limbra engleza.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh împreună cu Staropramen. Parteneri: Muzeul George Enescu, WASP, Pegas. Parteneri media: 24FUN, Bewhere, feeder.ro, Liternet.ro, Modernism, SUB25.

Evenimentul este parte din prima editie a festivalului CZECH FILM HUNTING (https://www.facebook.com/events/603828269629059/)