Republica Cehă, invitat de onoare al festivalului de film istoric Râșnov

Pe 2 august, ambasadorul Republicii Cehe Jiří Šitler a inaugurat, împreună cu primarul orașului, Adrian Ioan Vestea, si cu istoricul Adrian Cioroianu, a cincea ediție a Festivalului de film istoric Râșnov.

festivalul-de-film-istoric-rasnov-2013Una dintre principalele teme ale ediției de anul acesta sunt evenimentele anului 1968 în lume, inclusiv așa-numita Primvară de la Praga 1968 și invadarea Cehoslovaciei de către statele Pactului de la Varșovia. Ambasadorul Jiří Šitler le-a ținut, cu această ocazie, participanților la școala de vară desfașurată în cadrul festivalului, o prelegere cu tema Primăvara de la Praga și Jan Palach.

Tot pe această temă sunt și cele două filme cehe proiectate în cadrul festivalului: Viziuni și Věra 68.

SÂ 3.08 / 21:00 / Cetate Râșnov
Pelísky / Viziuni / Jan Hrebejk / Cehia, 1999, 115′

Atmosfera de Crăciun 1967 din familiile Sebkovi şi Krausovi nu e dintre cele mai festive. Conflictul dintre generaţii izbucneşte viguros, iar spectatorul este purtat într-un carusel de gaguri când vesele, când triste care îl va captiva. Referinţele la Primăvara de la Praga din 1968 şi la invazia sovietică ce a urmat se îmbină cu multiple citate din cultura pop urbană a Cehoslovaciei anilor ’60, incluzând marile şlagăre şi cele mai cunoscute bancuri ale epocii.

MA 6.08 / 16:30 / Cinematograf Râșnov
Věra 68 / Olga Sommerová / Cehia, 2012, 91′

În 1968, gimnasta cehă Věra Čáslavská (triplă campioană olimpică la Tokio, în 1964, şi cvadruplă medaliată cu aur în Ciudad de Mexico, patru ani mai târziu) era aproape la fel de populară ca Jackie Kennedy. În plină Olimpiadă mexicană, Čáslavská şi-a manifestat, în timpul ceremoniilor de premiere la problele de bârnă şi sol, solidaritatea cu ţara sa natală care tocmai era invadată de tancurile sovietice, refuzând să privească steagul URSS ce se înălţa pe catarg. Primăvara de la Praga a fost înăbuşită şi noul regim comunist instalat la conducerea Cehoslovaciei i-a curmat cariera sportivă, silind-o să devină femeie de serviciu. După 1990, destinul i s-a schimbat din nou, devenind consilier al preşedintului Václav Havel şi preşedinte al Comitetului Olimpic Ceh.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.