Rezidență a arhitecților cehi la Chișinău
Trei arhitecți cehi, Jan Svoboda, Šárka Svobodová și Jaroslav Sedlák, participă zilele acestea la programul de rezidență organizat de Asociația Oberliht din Chișinău. Programul, numit CENTRUL CIVIC al CHIȘINĂULUI – dincolo de liniile roșii, este organizat în cadrul proiectului SPACES al Uniunii Europene, care adună la un loc artiști și lucrători din domeniul culturii, preocupați de reprezentarea unor subiecte sociale specifice spațiilor publice din orașele lor.
26.08 – 22.09 / Chișinău
Cum a evoluat, în ultimii 20 de ani, rolul artei și al artiștilor, după noul model de societate dirijat de economia de piață și de ideologia liberală care a înlocuit regimurile autoritare? Arta și-a păstrat potențialul critic astăzi, la două decenii de la căderea Uniunii Sovietice, iar artiștii mai au capacitatea de a oferi alternative la noile sisteme? Cum putem face ca prin cercetare, planificare urbană, arhitectură, activism și artă, orașele noastre să fie mai primitoare și mai democratice, rezistând, în același timp, la transformările neoliberale care generează atâta inegalitate și alienare? La aceste întrebări și multe altele va încerca să răspundă programul, care se va termina printr-o serie de intervenții în Chișinău, tururi ale orașului, proiecții de filme, ateliere, campanii de conștientizare, prezentări, petreceri și activități comunitare.
Intrarea la toate evenimentele este liberă. Mai multe informații și programul complet pe http://chisineu.wordpress.com/proiecte/ccc-liniile-rosii/
Tweet