Havana Stories – 50 years after | next @ DOCUMENTARY MONDAYS

Documentarul de lunea viitoare este adus la noi de către Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.

Havana

14.10 | 20:00 | Documentary Mondays
Dóka Béla, Marossy Géza | Ungaria 2009 | 42’

În fiecare an mii de tineri încearcă să scape din Cuba pe plute, cu vize ilegale, prin căsătorii de interes, cu contracte legale sau ilegale de muncă. De ce? În „ţara utopiilor” Yoani Sánchez şi-a pornit blogul intitulat Generaţia Y, care de atunci apare tradus în peste 20 de limbi. Pentru cubanezi forma aceasta de exprimare este interzisă de autorităţi. În anul 2008 Time Magazine a inclus-o pe Yoani în lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume. În documentarul de faţă aflăm cum Yaris, din 2004 îşi exprimă gândurile şi impresiile despre situaţia politică şi socială din Cuba cu ajutorul hip-hop-ului. Grupul Porno para Ricardo este atât de temut de autorităţi că nu doar sunt interzişi – pentru ascultarea melodiilor lor studenţii sunt exmatriculaţi din universităţi. Transvestitul de 30 de ani, Erica, lucrează ca make-up artist şi este acceptat de familia sa şi de prietenii săi. Cristo colecţionează picturi şi creşte cocoşi de luptă pentru luptele de cocoşi considerat sport naţional în Cuba. Pubi, profesorul de economie, împreună cu prietenul său are o „sală” de body-building în aer liber, iar aparatele vechi le construiesc şi le întreţin ei singuri, pentru că ploile şi căldura le strică mereu.

Promisiuni nesatisfăcute ale socialismului cubanez aducător de fericire. În decorul romului, a trabucurilor şi a salsei legea supravieţuirii dictează pe ruinele viselor. Unde Yoani Sánchez a devenit bloggerul cel mai citit pe net neavând conexiune de internet acasă.

Statul libertăţii cubaneze interzice body-building-ul dar permite luptele de cocoşi. Şi ar interzice şi acest film, dacă ar şti despre el.

Subtitrare în limba engleză.
Intrare liberă.
Un eveniment organizat în colaborare cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti și susținut de Staropramen.

Eveniment facebook aici.