Centrul Ceh la Salonul de Bandă Desenată

Propunerea noastră de anul acesta pentru Salonul European de Bandă Desenată este ineditul proiect „Relaţii ceho-române în banda desenată“, o colaborare între Ambasada Cehiei și artiști români.

Afis-web7.11 – 15.12 / Victoria Art Center

Proiectul „Relaţii ceho-române în banda desenată“ a luat naştere din iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti în încercarea sa de a arăta într-o formă netradiţională relaţiile în mod tradiţional bune dintre Republica Cehă şi România. Acestea pot fi văzute din mai multe perspective; noi ne-am hotărât să le prezentăm bazându-ne pe povestirile unor personalităţi istorice importante, precum şi pe povestirile unor oameni obişnuiţi care s-au aflat în preajma evenimentelor istorice importante. Împreună cu organizaţia „Jumătatea Plină“ care va publica aceste cărţi, am selectat ulterior opt povestiri pe care dorim să le prezentăm publicului românesc.

La ediția de anul acesta a Salonului de Benzi Desenate vom prezenta primele trei publicaţii, în varianta work-in-progress. Prima dintre ele relatează evenimentele din august 1968 prin ochii unui copil ceh aflat, în momentul respectiv, împreună cu părinţii săi în vacanţă pe litoralul românesc. Cea de-a doua întâmplare este despre soarta unui pilot ceh ajuns în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial care a fost salvat, împreună cu camarazii săi, de către o prostituată din Bucureşti şi o cântăreaţă din Cehia care lucrau într-unul din barurile locale. Cea de-a treia publicaţie prezintă minoritatea cehă care s-a stabilit în Banatul românesc în urmă cu două sute de ani şi care reprezintă un fenomen cultural unic la nivel mondial.

La realizarea proiectului vor colabora cu artişti români, precum Sorina Vazelina, Cristian Prandea, Andrian Barbu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Alex Tamba, Matei Branea și alții.

Întrucât scopul nostru comun este de a prezenta evenimente reale, documentarea în vederea realizării proiectului este esenţială. Despre cum să te documentezi și cum să transformi datele istorice în bandă desenată, puteți afla mai multe în cadrul workshop-ului susținut de către Adrian Barbu, “Banda desenată de război, documentare și opțiuni de reprezentare”, vineri 8 noiembrie 2013, între orele 18 – 21, la Centrul Ceh. Pentru înscriere trimiteți un email la jumatateaplina@gmail.com.