Film Poster Is Not Dead COMUNICAT DE PRESĂ

Film Poster Is Not Dead
Expoziția de afiș de film care îi aduce împreună pe studenții cehi și români

București, 14 noiembrie 2013

Ce se întâmplă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? Centrul Ceh, împreună cu UNARTE București, au adresat școlilor de artă din Cehia și România această provocare și rezultatul – o selecție de 36 de afișe –  poate fi văzut între  19 noiembrie și 6 decembrie, la UNAgaleria, București.

Veți fi surprinși de creativitatea afișelor studenților, care nu se mai găsește astăzi pe afișele de film  făcute pe calculator și pline de logo-urile partenerilor,” spune René Kubášek,  directorul Centrului Ceh.

Film Poster Is Not Dead este o continuare a expoziției de succes de anul trecut „101 Czechoslovak Film Poster“ (mai multe informații aici http://www.graphicfront.ro/ro/stirea-gf/expozitii/matei-stefan/1/e180.html) care ilustra un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 și ’80 a fost una în care arta afișului cehoslovac, nefiind constrânsă de așteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate, deși în cadrul unui regim politic restrictiv, a atins apogeul artistic. Chiar și în România acelor ani, arta afișului de film s-a bucurat de mai multă libertate.

Această artă a dispărut după 1989 – afișele de film de autor au dispărut odată cu globalizarea caselor de producție și a industriei de film, care prezintă afișul filmului ca parte a unui „pachet”, respectând un tipar standard, fără a lăsa spațiu pentru multă creativitate.

„Afișele studențești din cadrul expoziției Film Poster Is Not Dead, reinventează designul de afiș de autor, în multiple forme și tehnici: minimalism, ilustrație, schiță și colaj,”  spune Pavel Rajčan, fondatorul colecției Terry Posters și unul din curatorii expoziției.

Studenții au primit un task simplu – să ilustreze un film clasic, un film din noul val cehoslovac sau un film românesc contemporan – iar un juriu ceho-român a selectat 36 de postere din sute primite.  Expoziția va fi prezentată anul viitor și în Republica Cehă.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh în parteneriat cu Terry Posters, UNARTE și UNAgaleria. Parteneri: Staropramen și 7Seri.
Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/163517493857843

Film Poster is Not Dead
19.11 – 6.12.2013 / 10:00 – 19:00
@UNAgaleria (str. Budișteanu, 10)
Vernisaj: 19.11 / 18:00

Print