Lansarea colecției Cartea cehă la Gaudeamus

La ediția de anul acesta a târgului de carte Gaudeamus se lansează colecția Cartea cehă – un proiect al Ambasadei Cehiei și a Centrului Ceh, în parteneriat cu editura Curtea Veche, care vrea să publice autori cehi în România. În prezenţa ES Jiři Šitler, Ambasadorul Cehiei în România, vor fi lansate trei noutăți editoriale de la Curtea Veche Publishing (“77 de legende pragheze” de Alena Ježková, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” de Karel Čapek, “Nu vreau să mă întorc printre morți și alte povestiri” de Erika Oláhová și volumul “Coama leului pe pernă. Antologie de proză cehă contemporană”, apărut la Editura Arc, Chișinău. La eveniment vor mai lua parte Petra Dobruská, Helliana Ianculescu, Ștefania Nalbant, Lucia Țurcanu, lansarea fiind organizată împreună cu Ambasada Republicii Cehe în România, Centrul Ceh, și Editura Arc (Chișinău) și cu sprijinul CEZ Group România, Staropramen.

Afis Cartea Ceha web
Lansare de colecție @ Gaudeamus
SÂ 23.11 | 12:00 | @ Romexpo

„77 de legende pragheze” de Alena Ježková (Curtea Veche Publishing) este o carte adresată tuturor celor care vizitează Praga şi cărora le face plăcere să asculte povestiri încărcate de mister. Majoritatea legendelor fac referire la clădiri şi locuri care încă există şi care pot fi găsite cu uşurinţă pe hărţile incluse în paginile volumului. Praga este un oraş cu o tradiţie milenară, un oraş unde istoria pândeşte la fiecare colţ de stradă. Caldarâmul de sub tălpile tale, zidurile locuinţelor, bisericile şi palatele pe lângă care treci, pieţele şi ungherele cele mai ascunse sunt toate îmbibate de un trecut fascinant, pe care poate că nici nu l-ai bănui. Praga abundă de poveşti, legende istorice şi mituri ­ unele consemnate de cronicari străvechi, altele strânse recent laolaltă de filologi entuziaşti.
„Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” de Karel Čapek (Curtea Veche Publishing) cuprinde scurte naraţiuni umoristice cu iz detectivistic. Autorul glisează întotdeauna subtil către situaţii absurde, întâmplări banale ajungând să ia proporţii în mod artificial, pentru ca întotdeauna finalul să dezamorseze în cheie ironică întreaga construcţie narativă. Personaje caricaturale populează o lume mică, plină de iluzii, în care autismul social pare generalizat, iar cele mai luminate minţi sunt detectivi, profesori sau funcţionari mărunţi care izbutesc să vadă imaginea de ansamblu.

“Nu vreau să mă întorc printre morți și alte povestiri” de Erika Oláhová (Curtea Veche Publishing) este o antologie de scurte povestiri fantastice, parte a literaturii rome din Cehia. Povestirile izvorăsc din mediul rom şi sunt, evident, influenţate de cultura romă, cu o exprimare originală şi independentă. Autoarea reușește împletirea lumii mistice sau a lumii viselor cu cea reală şi, uneori, cu întâmplări care îţi taie respirația. În povestirile sale prelucrează teme ca inegalitatea, nesiguranţa socială şi poziţia minorităţilor în general. Vorbește despre familie, despre violența împotriva femeilor rome și violența în familie, despre moarte, sărăcie. Toate povestirile au un mesaj puternic, dramatic. Erika Olahová se numără printre primii autori de etnie romă din Republica Cehă şi face dovada unei creaţii originale, cu o voce bine conturată, independentă.

Volumul „Coama leului pe pernă” (Editura Arc, Chișinău) antologhează 14 prozatori cehi contemporani. El se prezintă ca o carte de vizită a Cehiei moderne, cu o istorie imediată rănită de şenilele sovietice, cu grijile cotidiene ale prezentului şi cu speranţa că mâine va fi mai bine decât azi. Scriitorii incluşi în volum ar onora oricare dintre literaturile lumii. Unii dintre ei au făcut puşcărie politică pentru dreptul de a fi liberi, alţii au fost marginalizaţi, având  deschidere spre cititori doar prin samizdat. Azi sunt traduşi în zeci de limbi şi au primit multe premii internaţionale: Roman Ráž, Jiří Kratochvíl, Nataša Reimanová, Michal Ajvaz, Petr Šabach, Patrick Ouředník, Emil Hakl, Markéta Hejkalová, Magdalena Wagnerová, Jáchym Topol, Jiří Hajíček, Miloš Urban, Radka Denemarková, Vratislav Maňák. (Eugen Lungu, critic literar, Republica Moldova)