Invazia se prelungește în România

București,  30 ianuarie 2014

COMUNICAT DE PRESĂ
Expoziția „Invazie 68 Praga” de Josef Koudelka se prelungește până pe 23 februarie 2014
Lucrările cunoscutului fotograf Josef Koudelka urmează să fie expuse și în Timișoara

Programată inițial până la sfârșitul lunii ianuarie, expoziția de fotografie „Invazie 68 Praga”, de Josef Koudelka, se prelungește cu o lună. „Recomand tuturor celor care nu au văzut această expoziție să o viziteze până în ultima duminică din februarie. Nu este vorba doar de un fotograf excepțional, ci și despre o istorie care îi privește și pe români – România fiind singura țară membră a Pactului de Varșovia care nu a participant la invazia  asupra Cehoslovaciei din 1968”, spune Rene Kubášek, directorul Centrului Ceh.

În timpul celor șapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. Josef Koudelka, care avea să devină unul dintre cei mai importanți fotografi din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care rămăsese în Cehoslovacia.

„Această expoziție și carte este despre invazia la care România – singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală – am fost aici de multe ori și iubesc această țară,” spune Koudelka, care a vizitat România încă din anii 60.

„Datorită parteneriatului cu Institutl Francez, această expoziție va călători în țară, începând cu Timișoara, unde o vom inaugura pe 6 martie, în prezența lui Koudelka”, declară Rene Kubášek.

Expoziția este organizată de către Centrul Ceh și Institutul Francez, în colaborare cu MNAC și Magnum Photos Paris.

Parteneri principali: Air France, Apa Nova București, Boutique Restaurant Chocolat Createur de Gout, Carrefour România, CEZ România,  Orange România, Rigips Saint-Gobain, Staropramen.

Parteneri media: 7 Seri, Igloo, Love Issue, Modernism, The Institute, SUB25, Zeppelin.
Expoziția va fi deschisă în perioada 17.10.2013 – 23.2.2014, de marți până duminică, între orele 11 – 19.

Agenția Magnum ne-a dat oportunitatea unică de a pune la dispoziția presei două fotografii de Josef Koudelka pentru print. Pentru a primi fotografiile, pentru programarea interviurilor și mai multe informații vă rugăm să o contactați pe Iulia Țurcanu la turcanu@czech.cz, 0724 352 927.

Eveniment facebook expoziție: https://www.facebook.com/events/454139208033814/
Eveniment facebook lansare album: https://www.facebook.com/events/588921481167322/

Invazie-web