INVAZIE 68 PRAGA la Timișoara

INVAZIE 68 PRAGA
Expoziție de fotografie, Josef KOUDELKA

6 martie – 6 aprilie 2014
Halele Timco, Timişoara

VERNISAJ: JOI, 06 martie, ora 18

tm_poster_web

În această primăvară, Timișoara va fi gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: lucrări ale faimosului fotograf ceh Josef Koudelka vor fi prezentate la Timişoara într-o expoziție organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București.

Expoziția va fi prezentată la Halele Timco (str. Circumvalațiunii, nr. 8-12) în perioada 6 martie – 6 aprilie 2014 și va fi deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10 – 19.  Intrarea este liberă.

Expoziția a sosit în țara noastră în toamna anului trecut cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei, când forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României, au invadat Cehoslovacia.

În timpul celor șapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. În același an Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim“ medalia de aur Robert Capa. De-abia în 1984, după moartea tatălui său (care rămăsese în Cehoslovacia), când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.

Deşi nu mai lucrase până atunci pe evenimente de actualitate, fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic. Josef Koudelka este  unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume.

„Această expoziție și carte este despre invazia la care România – singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală – am fost aici de multe ori și iubesc această țară,” spune Koudelka, care a vizitat România încă din anii ‘60.

Expoziția a fost găzduită de Muzeul Național de Artă Contemporană din București în perioada octombrie 2013 – februarie 2014 și în perioada următoare îşi va continua periplul prin țară la Timișoara, Sibiu, Cluj și Iași.

INVAZIE 68 PRAGA

Halele Timco, Timişoara
(str. Circumvalaţiunii, nr. 8-12)

Orar de vizitare:
Marți – Duminică 10 – 19 (Luni – închis)

INTRAREA LIBERĂ

Rezervări pentru vizite de grup:
Telefon: 0758/024257 sau 0758/024251
Email: delia.craciun@institutfrancais.ro sau ingrid.diac@institutfrancais.ro

Versiunea în limba română a albumului „Invazie 68 Praga” a fost publicată de Editura Art.

Agenția Magnum ne-a acordat oportunitatea unică de a pune la dispoziția presei două fotografii de Josef Koudelka, pentru print. Pentru a primi fotografiile sau pentru mai multe informații vă rugăm să contactați Institutul Francez Timișoara (Delia CRĂCIUN: delia.craciun@institutfrancais.ro sau Ingrid DIAC: ingrid.diac@institutfrancais.ro; telefon: 0256/490544) sau Centrul Ceh (Iulia Țurcanu 0724352927, turcanu@czech.cz).

ORGANIZATORI:
Institutul francez din România în parteneriat Centrul Ceh din București

CO-ORGANIZATORI:
Bega Grup (Timișoara) și Agenția Magnum Photos (Paris)

PARTENERI:
Sapa Profiles, Škoda, Fropin, Staropramen

Pentru mai multe informații vizitați: www.czech-it.ro/www.institutulfrancez.ro