One World Romania 2014

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la București 50 de filme, împărțite în 5 secțiuni principale și proiecții speciale, dar și matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski și chiar un circuit turistic aparte, în centrul Bucureștiului.

1497044_10151929168873994_161881694_n
Cele 5 secțiuni principale de anul acesta sunt: După 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica mass-media, Și dragostea este un drept al omului. Retrospectiva One World Romania 2014 este dedicată regizorului Marcel Lozinski, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale. Lista completă a filmelor este aici.

După 25 de ani cuprinde 6 documentare recente care documentează și revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conține și un program de 5 scurtmetraje românești realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.

Secțiunea Rebeli pentru cauze aduce în atenția proaspăt revoltatului bucureștean exemple de activism neconvențional din spațiul ex-sovietic, dar și două filme românești prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: „Toamna românească” (regia: Matei Budeș) și „București, unde ești?” (regia: Vlad Petri).
Statul strâmb prezintă o selecție de documentare despre felurite cazuri de corupție din toată lumea, inclusiv „Putin’s Games” – un film despre mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.

Clinica mass-media încearcă prin 6 filme – unele mai serioase, altele care tratează situația cu mult umor – să analizeze starea presei în momentul de față, în mai toate colțurile lumii. Filmele acestei secțiuni ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preț și servilismul față de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass mediei zilelor noastre?

Cea de-a cincea secțiune, Și dragostea e un drept al omului cuprinde 4 povești despre relații neacceptate – de societate, de familie, de legile țării în care trăiesc. Fiecare dintre filmele acestei secțiuni găsește o formulă cinematografică specială pentru a vorbi despre dragoste cu căldură și delicatețe. Prin ele, încercăm să privim problemele LGBT dintr-o altă perspectivă și să le includem într-o discuție mai largă.

Informațiile complete despre secțiuni, evenimente conexe, invitați, lista completă a filmelor și trailere-le acestora sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: www.oneworld.ro.

ONLINE: http://www.oneworld.ro | http://www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociația One World Romania și Centrul Ceh București
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
SUSȚINUT DE: Pilsner Urquell
CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei, Fundația ERSTE, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
PARTENERI: Ambasada Republicii Cehe în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Francez din România, Goethe-Institut București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Institutul Polonez București, Culture.pl, Institutul Italian de Cultură, British Council Romania, Ambasada Elveției în România, Ambasada Finlandei în România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din București, DocuMentor, Arhiva Națională de Filme, Teatrul Odeon, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, dramAcum, Syner România, Doc Alliance, ActiveWatch, Corrupt Tour, Asociația Vira, Zburd-Educație prin coaching, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
SUPORT TEHNIC: Abis, Noumax
CLUB OFICIAL: Clubul Țăranului
RESTAURANTUL OFICIAL: Urbanesc
MAȘINA OFICIALĂ: Skoda
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENERI MEDIA: Digi24, TVR 1, Europa FM, Decât o Revistă, Revista 22, Șapte Seri, Hotnews.ro/Smilemedia, Think Outside the Box, Casa Jurnalistului, Filmreporter.ro, Liternet.ro, CriticAtac.ro, Orasulm.eu, Koolhunt.ro, Graphicfront.ro
PARTENER SOCIAL MEDIA: Kooperativa.ro