COMUNICat de presă „Invazie 68 Praga” la Sibiu

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziția fotografului ceh Josef Koudelka Invazie 68 Praga va fi prezentată la Sibiu în aprilie şi la Cluj-Napoca în iunie 2014

Anul acesta se împlinesc 46 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra Pragăi, când forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României, au invadat Cehoslovacia. România, de altfel, s-a opus public invaziei, criticând politica sovietică.

În timpul celor șapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care a rămas în Cehoslovacia.

Institutul Francez din România împreună cu Centrul Ceh București vor aduce în această primăvară la Sibiu şi în vară la Cluj-Napoca  expoziţia Josef Koudelka – Invazie 68 Praga.

Vernisajul va avea loc la Sibiu în data de 10 aprilie 2014, ora 18, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Bruckental (Strada Tribunei 6, Sibiu) în prezenţa  E. S. dl. Jiří Šitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România şi a dnei. Andrea Holzherr,  Director expoziţii Magnum Photo.

„Mă bucur că această expoziție unică va fi prezentată în România, o țară ai cărei cetățeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generații a națiunii noastre și poziția României de atunci este bine cunoscută în Republica Cehă”, declară ambasadorul Republicii Cehe la București Jiří Šitler. Expoziția este însoţită de albumul de fotografie Invazie 68 Praga, publicat în România de Editura ART şi disponibil la Librăria Humanitas Sibiu  (Piata Mare, str. Nicolae Balcescu nr. 16)

Agentia Magnum ne-a dat oportunitatea unica de a oferi 2 fotografii ale lui Josef Koudelka in format de print. Pentru a primi fotografiile, si pentru mai multe informatii, va rugam sa o contacti pe Iulia Turcanu, la turcanu@czech.cz, 0724 352 927.

affiche-SB.indd