Program aprilie | mai

aprilie-mai cover-01

Până DU 6.4, 10:00 – 19:00; Halele Timco, Timisoara, Josef KOUDELKA – Invazie 68 Praga

În această primăvară, Timișoara va fi gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: lucrări ale faimosului fotograf ceh Josef Koudelka vor fi prezentate la Timişoara într-o expoziție organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București

MA 2.4; 20:00; Question Mark; BLÁ BLÁ BLÁ BLÁHOVEC

True masters of words, voice and improvisation from Romania and the Czech Republic meet on one stage.
Bohdan Bláhovec is a renown Czech filmmaker, improviser, and Czech slam poetry champion. During his stay in Bucharest he will join Romanian artists and wordsmiths Mugur Grosu, Oana Maria Zaharia and Ștefan Botezatu (vocals & synths) united in the project Upanishadows – with Gabriel Grigore (bass, double bass) & Dan Ioniță (drums).

JO 3.4 – JO 17. 4; 20:00; Galeria 26; Oglinda si Lampa – Expozitie de Tereza Fišerová

Tereza Fišerová , una dintre finalistele premiului Startpoint 2013, se află în România cu ocazia unei scurte rezidențe oferite de Centrul Ceh. Preocuparile sale artistice sunt  legate de miscare si dinamica, explorand medii variate, de la arta video la performance si tehnologie. Elementul-surpriza din performance-ul sau prezentat in aceasta expozitie este oglinda, vazuta ca mediu de reflexie, cat si ca ecran de protectie. Astfel, iluzia se transforma in imagine palpabila, iar mediul ambiant care ar putea fi reflectat dispare si este inlocuit cu o realitate privita din alt unghi si in alt timp.

MA 8.4 – DU 10.5; Muzeul de Arta, Timisoara; FILM POSTER IS NOT DEAD

În noiembrie anul trecut Centrul Ceh a adus la București 100 de afișe cehoslovace de film, originale, care ilustrau un moment unic în istoria designului.  Perioada dintre anii ’60 și ’80 a fost una în care realizarea afișelelor de film nu era constrânsă de așteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate și arta afișului cehoslovac de film.
Afișele de film de autor au dispărut in 1989, odată cu globalizarea caselor de producție și a industriei de film.
Ce se întâmplă însă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? Ne-am adresat școlilor de artă din Cehia și România cu această provocare și rezultatul – o selecție de 36 de afișe – poate fi vazut acum si la Timisoara.

LU 7.4; 19:00; Aethernativ, Timisoara; Concert J

J este un cântăreț de indie folk din Praga cu o voce gravă. Și-a înregistrat ambele EP-uri acasă și le-a lansat pe CD-uri și casete în ambalaje hand-made. Influențele sale muzicale sunt The Velvet Underground și Neutral Milk Hotel.
În ultimul an, J a avut peste 40 de concerte în 4 țări diferite, a compus muzică pentru două filme, iar site-ul ceh Aktuálně.cz l-a numit unul dintre cele mai promițătoare noi talente muzicale ale anului.

MI 9.4; 20:00; Centrul Ceh;  Gypsies&MARIAN MEXICANUL&COMP.

Proiecţia filmului mut Ţiganii (Cehia, 1921, regia: Karol Anton), în cadrul seriei de film a Centrului Ceh „No silence, please!”.  Filmul va fi acompaniat muzical, live, de maestrul acordeonului Marian Mexicanu și a sa trupă.

Filmul, adaptat după romanul marelui scriitor ceh Karel Hynek Mácha, prezintă o poveste despre dragoste, dezamăgire şi răzbunare. Totul începe odată cu întâlnirea dintre gondolierul veneţian Giacomo şi frumoasa Angelina. Povestea de iubire dintre ei nu durează foarte mult deoarece Angelina este ademenită de un străin bogat – contele Lomecký. Giacomo încearcă să o găsească pe iubita sa pierdută. El pleacă împreună cu trupa de romi în Cehia, acolo unde întâlneşte un băiat abandonat pe care îl adoptă. Nu bănuiește că iubita lui, după ce a fost alungată de conte, a înnebunit. Atunci când Giacomo şi contele se reîntâlnesc după mulţi ani, Giacomo îl ucide, dar cel care este acuzat de crimă este băiatul pe care acesta îl adoptase.
„No Silence, Please!” este un proiect al Centrului Ceh Bucureşti în cadrul căruia sunt proiectate filme mute acompaniate de muzică live, în spiritul anilor ’20-’30.

JO 10.4; 20:00; Centrul Ceh; JUST THE WIND

Proiecţia filmului artistic „Numai vântul” (Csak a szél, Ungaria, 2012, regia: Benedek Fliegauf, 86’), inspirat de seria de omucideri petrecute în nord-estul Ungariei în anii 2008-2009, care au vizat membri ai comunităţilor rome din câteva localităţi.

10.4 – VI 11. 4 19:00 Victoria Art Centre; STARTPOINT

În cei unsprezece ani de existență, StartPoint a evoluat de la o expoziție a absolvenților de artă din instituțiile cehe, la un proiect care promovează artiștii tineri din toată Europa. În acest an, echipa de curatori a evaluat 35 de universități de artă din 16 țări europene, cele mai interesante proiecte ale absolvenților fiind prezentate într-o expoziție finală la Praga. În ziua vernisajului, un juriu internațional a acordat premiul și mai multe mențiuni onorifice. După expozițiile de la DOX Centre for Contemporary Art din Praga, Zwarte Zaal of KASK, Gent, Arti et Amicitiae, Amsterdam și Hit Gallery din Bratislava, StartPoint Prize are plăcerea să prezinte selecția sa curatorială la București.

JO 10.4 –  SÂ 3.5 18:00 Muzeul Bruckenthal, Sibiu Invazie 68 Praga

În timpul celor șapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care a rămas în Cehoslovacia.

MI 16. 4;  18:00 Facultatea de Istorie, Universitatea București, MICKEY PE DUNĂRE – lansare de bandă desenată

Cartea ”Mickey pe Dunăre” prezintă povestea unor turiști cehi aflați în stațiunea Mamaia în august 1968 în timpul invaziei Cehoslovaciei de către tancurile țărilor membre ale Tratatului de la Varșovia, în frunte cu armata Uniunii Sovietice, dar fără participarea României. ”Mickey pe Dunăre” este prima carte din colecția ”Relații ceho-române în bandă desenată” care marchează prin opt cărți unele momente din istoria comună a celor două țări. Proiectul a luat naștere la inițiativa Ambasadei Republicii Cehe la București în încercarea sa de a prezenta într-o formă netradițională relațiile în mod tradițional bune dintre Republica Cehă și România.

LU 28.4; 20:00, Centrul Ceh, BYEWAY (Republica Cehă, 2013, regia: Ivo Bystrican, 72′) – Documentary Mondays, Echoes of One World Romania

De ani de zile, cei câțiva kilometri de autostradă care au mai rămas de construit între Praga și Berlin și care traversează o arie protejată a Boemiei, nu pot fi duși la bun sfârșit. Activism, apatie, birocrație, Tannhauser, plus imagini spectaculoase spun, puse cap la cap, povestea absurdă a autostrăzii D8. Se va putea construi vreodată o autostradă care să ne mulțumească pe toți?

LU 5.5; 20:00, Centrul Ceh – THE ART OF DISAPPEARING (Polonia, 2013, regia: Bartek Konopka, Piotr Rosołowski, 51′)  , SHOVEL IS TOO SMALL (Serbia, 2012, regia: Romana Vujasinovic, Nemaja Babic, 24′) – Documentary Mondays, Echoes of One World Romania

THE ART OF DISAPPEARING
Bartek Konopka și Piotr Rosołowski prezintă povestea semi-ficțională a socialismului polonez văzut de un preot voodoo. În 1980, Amon Fremon e invitat de regizorul de teatru experimental Jerzy Grotowski să realizeze o ceremonie voodoo ca parte a formulei sale de teatru ‘al surselor’. Arta dispariției începe cu acest moment de sincretism cultural și continuă cu o repovestire ‘alternativă’ a vieții Poloniei socialiste din perspectiva lui Fremon. Filmul e o combinație excentrică de documentar și ficțiune, în care limitele dintre cele două rămân incerte iar motivul călătorului străin permite o perspectivă originală asupra absurdului lumii socialiste: „Dăcă asta e lumea oamenilor, oare cum arată lumea spiritelor?”, se întreaba maestrul voodoo atunci când dă cu ochii de un cartier de blocuri comuniste.

THE SHOVEL IS TOO SMALL
Rusia Sovietică l-a avut pe Alexei Stahanov ca muncitor – model. Însă iugoslavul Alijia Sirotanović l-a învins. Legenda spune că, atunci când Tito s-a oferit să îi îndeplinească o dorință, Sirotanović a cerut o lopată mai mare. Figura lui Sirotanović a apărut pe bancnota de 20 000 de dinari emisă de 1 Mai – ziua muncii – în 1987. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului de față roagă un număr de tineri dă îl identifice pe bărbatul de pe bancnotă. Tinerii nu reușesc, însă cei mai în vârstă nu numai că îl țin minte pe Sirotanović, dar își aduc aminte și de taberele de muncă de altădată, pe care încearcă cu elan să le readucă la viață. Trăiască Iugo-nostalgia!

VI 9.5 – VI 30.5 – 18:00, Palatul Culturii, Iași; Invazie 68 Praga

Expoziția de fotografie de Josef Koudelka se mută la Iași.

SÂ 10.5, 20:00, Cinema Studio – DON JUANS (Republica Cehă, 2013, regia: Jiří Menzel, 102′)  | Festivalul Filmului European

Regizorul Jiří Menzel revine pe marile ecrane cu o comedie licențioasă despre pasiunea pentru viață, muzică și femei. Filmul prezintă lumea operei, dezbrăcată de aura sa și  aduce o poveste despre dragoste și dezamăgire, muzică și afecțiune, toate acestea fiind însoțite de umorul specific regizonului ceh.

LU 12.05, 20:00, Centrul Ceh – PUTIN`S GAMES (Israel/Germania/Austria, 2013, regia: Alexander Gentelev, 90′ ) – Documentary Mondays, Echoes of One World Romania

În ”Jocurile lui Putin”, israelianul de origine rusă Alexander Gentelev investighează contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvăluind mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei. Foști locuitori ai orașului, care  și-au pierdut casele, se plâng cu amărăciune de ‘Legea olimpică’ aprobată de Parlamentul rus, care a permis ca orice proprietate desemnată ca ‘necesară pentru Olimpiadă’ să fie naționalizată. Oamenii de afaceri dezvăluie ‘taxa de corupție’ plătită oficialilor din Soci. Politicienii din opoziție glumesc pe seama șoselei care a costat 8 miliarde de dolari – „trebuie că este acoperită cu caviar”. În ciuda încercărilor făcute de autorități de a bloca filmul și a interdictiilor puse de Comitetul Olimpic Internațional – fără material de arhivă despre olimpiadele precedente și fără cuvântul ’olimpic’ în titlul filmului – Gentelev reușește o investigație remarcabilă a unui sat olimpic devenit ‘sat Potemkin’, unde constructorii luptă nu numai împotriva naturii ci și împotriva propriilor semeni.

VI 16.05 – DU 25.05, Fosta Bibliotecă Națională (str. Ion Ghica) – Expoziția de Lămpi Cehoslovace ”    OKOLO” | Romanian Design Week

Grupul creator OKOLO prezintă expoziţia „Light Sculptures, Czech Lights 1950-1990”, care cuprinde o selecţie de lămpi pentru birou realizate în această perioadă în fosta Cehoslovacie sau pe teritoriul Republicii Cehe de astăzi.
Expoziţia reprezintă o selecţie care descrie evoluţia stilului acestei tipologii prin intermediul câtorva designeri cunoscuţi și prin intermediul unor creaţii unicat. Instalaţia începe cronologic, cu anii ’50, atunci când designul cehoslovac industrial şi de interior se bucura de avantajul că nu era obligat să se conformeze strict realismului socialist  şi istoricismului din acea perioadă.

LU 19.05, 20:00, Centrul Ceh – HERE BE DRAGONS (Marea Britanie, 2013, regia: Mark Cousins, 79′) – Documentary Mondays, Echoes of One World Romania

”Se află în Europa, dar e greu de atins. Am văzut câteva filme despre ea – de obicei regizate de străini. N-am călătorit niciodată până acolo, la fel ca cei mai mulți dintre noi.”, mărturisește regizorul Mark Cousins la începutul filmului ”Aici sunt dragoni”. Confesiunea lui, referitoare la Albania, se poate aplica oricărei țări mici și îndepărtate. Născut în Irlanda și stabilit în Scoția, Cousins cunoaște din experiență cum stau lucrurile cu națiunile mici cu istorii complicate și rezonează la dreptul acestora de a fi reprezentate mai nuanțat decât o permit stereotipurile despre ele. În trecut, când cartografii știau prea puțin despre o zonă, scriau în dreptul ei, pe hartă, „aici sunt dragoni”. Când Cousins vizitează Albania pentru cinci zile, e copleșit de cicatricile lăsate pe corpul țării de un recent, dar încă dureros „dragon” – regimul Enver Hodja

MI 28.05, 19:30, Foișorul de Foc – LECTURI ÎN FOIȘOR | Noaptea Literaturii

La nivelul 7 al Foișorului, pompierii vor citi din „Povestiri dintr-un buzunar și povestiri din celălalt buzunar” de Karel Čapek și din alte volume ale autorilor cehi, traduse și publicate recent în colecția „Cartea Cehă”, la editura Curtea Veche. Povestiri cu eroi, detectivi și pompieri, pline de un umor tipic ceh, citite în amurg deasupra orașului.

MI 28.05 – Du 1.06, Romexpo – LANSARE DE VOLUME ALE SCRIITORILOR CEHI | Bookfest