“Echoes of One World Romania” la Centrul Ceh

Documentary Mondays aprilie-iulie-01 web

Timp de patru saptamani, in fiecare luni seara, vizionam documentarele din editia 2014 a festivalului la Centrul Ceh. 4 lung-metraje si 1 scurt-metraj brici sunt incluse in programul „Echoes of One World Romania”. Daca au fost filme pe care nu ati apucat sa le vedeti in festival sau pe care doriti sa le revedeti, va invitam la seri de film documentar, incepand cu 28 aprilie!

28 aprilie / 20.00
„Byeway”
De ani de zile, cei cativa kilometri de autostrada care au mai ramas de construit intre Praga si Berlin si care traverseaza o arie protejata a Boemiei, nu pot fi dusi la bun sfarsit. Activism, apatie, birocratie, Tannhauser, plus imagini spectaculoase spun, puse cap la cap, povestea absurda a autostrazii D8.

5 mai / 20.00
„The Art of Disappearing”
Bartek Konopka si Piotr Rosolowski spun povestea socialismului polonez vazut de un preot voodoo. Filmul e o combinatie excentrica de documentar si fictiune, in care limitele dintre cele doua raman incerte iar motivul calatorului strain permite o perspectiva originala asupra absurdului lumii socialiste.

Proiectat impreuna cu scurt-metrajul „The Shovel Is Too Small”.
Figura lui Sirotanovic, muncitor-model in Iugoslavia lui Tito, a aparut pe bancnota de 20 000 de dinari emisa de 1 Mai in 1987. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului de fata roaga un numar de tineri sa il identifice pe barbatul de pe bancnota.

12 mai / 20.00
„Putin’s Games”
In Jocurile lui Putin, israelianul de origine rusa Alexander Gentelev (Criminali respectabili, OWR 2011) investigheaza contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvaluind mita, coruptia, degradarea mediului si violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei.

19 mai / 20.00
„Here Be Dragons”, Castigatorul Best Karma Award OWR 2014
In trecut, cand cartografii stiau prea putin despre o zona, scriau in dreptul ei, pe harta „aici sunt dragoni”. Cand Cousins viziteaza Albania pentru cinci zile, cu ocazia unui festival de film, e coplesit de cicatricile lasate pe corpul tarii de un recent, dar inca dureros „dragon” – regimul Enver Hodja.

Filmele sunt subtitrate in limba engleza, iar intrarea este libera.