Comunicat de presa “Invazie 68 Praga” la iasi

flyer-SB-web

Centrul Ceh Bucureşti în parteneriat cu Institutul Francez din România (prin direcţia regională Iaşi), Magnum Photos şi Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi organizeză vineri, 9 mai, ora 18.00, vernisajul expoziţiei fotografice „Invazie 68 Praga”, a celebrului fotograf Josef Koudelka. Evenimentul va avea loc în holul central, parter, al Palatului Culturii din Iaşi, în prezenţa ES Domnul Jiří Šitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România, a Domnului René Kubášek, directorul Centrului Ceh Bucureşti, a Domnului Stanislas Pierret, Consilier de cooperare şi acţiune culturală al Ambasadei Franţei în România şi director al Institutului Francez din România, şi a Doamnei Karin Friesenbichler, reprezentantă Magnum Photos.
Tot vineri, 9 mai, de la ora 11.00, va fi organizată, în acelaşi cadru, o conferinţă de presă.

Expoziţia poate fi vizitată între 9 şi 30 mai, iar intrarea publicului va fi liberă în intervalul orar 10.00-18.00, de luni până sâmbătă.

După Bucureşti, Timişoara şi Sibiu a venit rândul Iaşului să găzduiască una dintre cele mai importante expoziţii ale anului. Lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka sunt prezentate în expoziţia „Invazie 68 Praga” organizată de Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București.

Expoziția a sosit în ţara noastră în toamna anului trecut cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invadarea Cehoslovaciei, în 21 august 1968, de către forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României.

În timpul celor șapte zile din august 1968, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit să le trimită clandestin din țară, ulterior emigrând și instalându-se în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. În același an Koudelka, a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa. De-abia în 1984, după moartea tatălui său (care rămăsese în Cehoslovacia), când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.

Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic.

„Această expoziție și carte este despre invazia la care România – singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală – am fost aici de multe ori și iubesc această țară,” spune Koudelka, care a vizitat România încă din anii ‘60.

Versiunea în limba română a albumului acestei expoziţii a fost publicată în toamna anului trecut de către Editura ART. Albumul poate fi gasit în librăriile Librarium din Iaşi, iar cu ocazia vernisajului, publicul va beneficia de o reducere de 20% la preţul de librărie.

Expoziția a fost găzduită, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, la Bucureşti, Timişoara şi Sibiu, iar în perioada următoare îşi va încheia periplul prin țară la Cluj-Napoca.

Agenția Magnum ne-a acordat oportunitatea de a pune la dispoziția presei două fotografii de Josef Koudelka, pentru print. Pentru a primi fotografiile sau pentru mai multe informații vă rugăm să contactați Institutul Francez Iaşi (Dan Daia: dan.daia@institutfrancais.ro; 0788.303.244).

ORGANIZATORI:
Institutul francez din România, în parteneriat Centrul Ceh București

CO-ORGANIZATOR:
Agenția Magnum Photos (Paris)

PARTENERI:
Škoda, Staropramen, Syner Romania, Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, Fundaţia Emmaus Iaşi

CU SPRIJINUL:
Dalkia, BRD – Groupe Société Générale, Capgemini, SCC Romania, FITERMAN Pharma, Palas Mall

ARTMAP

Today at 18:30, Workshop de StencilTmrw at 21:00, +
Today at 19:00, Kodak 1914. O cameră călătoare – Radu IgazsagToday at 22:00, Bucharest
Today at 19:00, Rezistenta sau impotenta? Ghidul activistului obosit.Today at 22:00, Bucharest