Turneul Koudelka se termina la Cluj

COMUNICAT DE PRESA
Turneul Koudelka se termina la Cluj
Cea mai importanta expozitie din cadrul TIFF

Centrul Ceh Bucuresti in parteneriat cu Institutul Francez din Romania, Magnum Photos si Casa Tranzit organizeza joi, 5 iunie, ora 18.00, vernisajul expozitiei fotografice „Invazie 68 Praga”, a celebrului fotograf Josef Koudelka, in cadrul TIFF. Evenimentul va avea loc in prezenta ES Domnul Jiri Sitler.

Expozitia va putea fi vizitata intre 5 si 30 iunie, iar intrarea publicului va fi libera.

Dupa Bucuresti, Timisoara, Sibiu si Iasi a venit randul Clujului sa gazduiasca una dintre cele mai importante expozitii ale anului. Lucrari ale faimosului fotograf Josef Koudelka sunt prezentate in expozitia „Invazie 68 Praga”.

Expozitia a sosit in tara in toamna anului trecut cu ocazia aniversarii a 45 de ani de la invadarea Cehoslovaciei, in 21 august 1968, de catre forte militare din Uniunea Sovietica si aliatii ei din Pactul de la Varsovia, cu exceptia notabila a Romaniei.

In timpul celor sapte zile din august 1968, Josef Koudelka, pe atunci in varsta de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reusit sa le trimita clandestin din tara, ulterior emigrand si instalandu-se in Franta. Fotografiile lui au fost publicate de agentia Magnum Photos in 1969, in numeroase reviste internationale cu ocazia implinirii unui an de la invazie, fara a mentiona numele autorului. In acelasi an Koudelka, a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonym” medalia de aur Robert Capa. De-abia in 1984, dupa moartea tatalui sau (care ramasese in Cehoslovacia), cand amenintarea represaliilor impotriva familiei a disparut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima data ca el este autorul instantaneelor.

Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate si sunt considerate astazi lucrari clasice ale fotojurnalismului postbelic.

„Aceasta expozitie si carte este despre invazia la care Romania – singura tara dintre tarile semnatare ale Pactului de la Varsovia – a refuzat sa participe. In plus, de Romania ma leaga si o amintire personala – am fost aici de multe ori si iubesc aceasta tara,” spune Koudelka, care a vizitat Romania inca din anii ‘60.

Versiunea in limba romana a albumului acestei expozitii a fost publicata in toamna anului trecut de catre Editura ART.

Agentia Magnum ne-a acordat oportunitatea de a pune la dispozitia presei doua fotografii de Josef Koudelka, pentru print. Pentru a primi fotografiile sau pentru mai multe informatii va rugam sa o contactati Iulia Turcanu la turcanu@czech.cz, 0724352927

ORGANIZATORI:

Centrul Ceh Bucuresti si Ambasada Republicii Cehe in Romania in parteneriat cu Institutul Francez din Cluj si Ambasada Frantei in Romania.

CO-ORGANIZATOR:

Agentia Magnum Photos (Paris)

PARTENERI:

Casa Tranzit, TIFF, Skoda si Staropramen.

Pentru mai multe informatii vizitati: www.czech-it.ro / www.institutulfrancez.ro

JKCJ