FOCUS CEHIA LA TIFF: 12 FILME, 2 EXPOZIȚII ȘI INVITAȚI CEHI
COMUNICAT DE PRESĂ
FOCUS CEHIA LA TIFF: 12 FILME, 2 EXPOZIȚII ȘI INVITAȚI CEHI
București, 29 mai 2014
În perioada 30 mai – 8 iunie Centrul Ceh București se mută la Cluj, în sălile de cinema, în muzee și galerii. O selecție de 10 filme realizate în ultimii ani în Cehia, atât documentare cât și de ficțiune, și două filme clasice, din perioada de aur a cinematografiei cehe pot fi văzute în cadrul TIFF.
De la amuzantul Revival, despre o trupă desființată în 1972, care plănuiește o revenire, la Honeymoon – Premiul pentru regie la Karlovy Vary – o dramă psihologică despre trecutul care te bântuie, The Godfather’s Story, povestea unui vânzător de ceasuri devenit mafiot și eminență cenuşie a scenei politice, DK, un documentar despre arhitectul radical David Kopecky, sau The Story of Mr. Love, despre viața cotidiană unui bolnav de schizofrenie. Provocatorul The Great Night, Cel mai bun documentar ceh la Festivalul de la Jihlava, explorează viața de noapte, iar Normalization încearcă să afle adevărul într-un caz care a făcut vâlvă în comunism, cel al unei studente ucise.
Cu trecutul se răfuiesc Velvet Terrorists, un film despre viața a trei bărbați închiși după ce au plănuit atacuri împotriva regimului comunist, și Burning Bush, mini-seria HBO a renumitei regizoare Agnieszka Holland, care va fi difuzată într-o proiecție-maraton. Nu puteau lipsi din Focus Cehia filme clasice precum Balul pompierilor, al lui Miloš Forman, nominalizat la Oscar în 1967, și Marketa Lazarova (1967), de František Vláčil, votat de critici și artiști drept cel mai bun film ceh din toate timpurile, în 1998 – ambele restaurate digital.
Două expoziții itinerante organizate de Centrul Ceh ajung la Cluj în perioada festivalului. Film Poster Is Not Dead este o expoziție de afișe de film realizate de studenți cehi și români, care a fost expusă la București și Timișoara și trece pe la Cluj în drum spre Praga. Le-am propus studenților un exercițiu de imaginație – ce se întâmplă însă atunci când li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? – iar rezultatul, o selecție de 42 de afișe, poate fi văzut între 1 iunie și 1 iulie, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piața Unirii, 30). Vernisajul va avea loc duminică, 1 iunie, la ora 17:00.
Invazie 68 Praga, expoziția de fotografie de Josef Koudelka, își încheie turneul prin România, la Cluj, în perioada 5 – 30 mai, la Casa Tranzit (str. G. Barițiu, 16). Josef Koudelka este unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, iar lucrările sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din august 1968, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 5 iunie, la ora 18:00.
Doi invitați cehi vor participa la discuția „Salvați Marele Ecran” – producătul filmului Cinema, mon amour, Radovan Síbrt și Ivo Andrle, fondatorul cinematografelor Aero și Světozor din Praga, cinematografe vechi, restaurate și transformate în săli de cinema de cult, care proiectează filme europene și de artă. La Focus Cehia vor participa Ambasadorul Republicii Cehe E.S. Jiři Šitler și directorul Centrului Ceh, René Kubášek.
Mai multe informații și programul complet găsiți pe www.tiff.ro/www.czech-it.ro
Pentru imagini și alte detalii puteți să o contactați pe Iulia Țurcanu la turcanu@czech.cz, 0724352927.
Tweet